Filmski maraton: Richard Gere
Filmski maraton: Richard Gere

Filmski maraton: Richard Gere

Tipično leksikonsko pitanje koje se tiče vašeg omiljenog glumca može rezultirati različitim odgovorima. A Timothée Chalamet, Ryan Gosling, Cillian MurphyTom Hardy samo su neki od njih. Svaki od njih karakterištičan je po različitim ulogama i to smo već ustanovili prilikom kratke rekapitulacije njihovih ostvarenja kroz brojne filmske maratone.

Sada je red došao i na glumca koji je karijeru započeo sedamdesetih godina dvadesetog veka i čiji preobražaj je moguće pratiti upravo zahvaljujući filmovima u kojima je glumio. Iako je prvenstveno prepoznatljiv po ulogama u romantičnoj komediji Pretty Woman i drami Hachi: A Dog’s Tale, donosimo pet filmova iz pet dekada čiji je Richard Gere bio sastavni deo.

Profimedia

01 ⏐ Days of Heaven (1978), r. Terrence Malick

Film Days of Heaven koji je bio nominovan za Oskara u nekoliko kategorija vremenski nas smešta u 1916. godinu. Na samom početku, Richard Gere aka Bill se sa svojom devojkom Abby seli iz Čikaga u Teksas. Tamo pronalaze posao na farmi čiji je vlasnik bogati mladić koji je teško bolestan, usled čega Bill nagovara Abby da ga zavede kako bi nakon njegove smrti ljubavnom paru pripalo bogatstvo.

Međutim, nakon što mu se zdravstveno stanje poboljša, Abby postepeno kreće da se zaljubljuje u mladića. Samim tim, priča u čijem fokusu je ljubavni trougao kreće da se zapliće.

Profimedia

02 ⏐ The Cotton Club (1984), r. Francis Ford Coppola

Cotton Club naziv je noćnog kluba koji je, zaista, postojao u Njujorku u periodu između 1923. i 1940. godine. Film u kom glavnu ulogu tumači Richard Gere nastao je na osnovu istoimenog romana koji je 1977. godine napisao američki autor James Haskins.

Radnja prati džez muzičara koji nastupa u ovom klubu, a čiji je nadimak je Dixie. Nakon što je spasio život jednog od članova grupe kriminalaca, upravo Dutch Schultz postaje njegov zaštitnik. Ipak, Dixie se uskoro zaljubljuje u Veru – devojku ovog kriminalca. A tek tada počinje pravi zaplet.

Profimedia

03 ⏐ Primal Fear (1996), r. Gregory Hoblit

Triler Primal Fear bio je filmski prvenac za glumca koji je nakon ovog ostvarenja glumio i u filmovima American History X te Fight Club. U pitanju je Edward Norton, koji je u filmu iz 1996. godine bio mladić optužen za ubistvo sveštenika. A njegov advokat u sudskom procesu je upravo Richard Gere.

Međutim, kao što to obično biva, tokom suđenja će se ispostaviti da je prava istina mnogo dublja nego što se to prvobitno mislilo. 

Profimedia

04 ⏐ Chicago (2002), r. Rob Marshall

Filmski mjuzikl Chicago predstavlja mešavinu komedije i kriminalističkog žanra. Glavne uloge tumače glumice Catherine Zeta-Jones i Renée Zellweger, a sa njima, naravno, i Richard Gere.

Film koji je osvojio čak osam Oskara – između ostalog, i za najbolji film – u središte radnje smešta dve žene koje razvijaju nesvakidašnje rivalstvo. One se takmiče za publicitet, slavu, te pažnju pohlepnog advokata. A centralne motive u svemu tome čine kriminal i ubistvo.

Profimedia

05 ⏐ Time Out of Mind (2014), r. Oren Moverman

Poslednji u nizu je film Time Out of Mind u kom Richard Gere tumači lik beskućnika koji odbija da tu činjenicu prizna sebi i drugima. U njujorškoj bolnici Bellevue čovek po imenu Dixon postaje njegov prijatelj, te pokušava da mu pomogne da popravi odnos sa ćerkom od koje želi da zatraži oproštaj.

Radnja je, između ostalog, fokusirana na surovu realnost američkog društva i predstavlja aluziju na njega. Istovremeno, tokom dva sata trajanja, film nas navodi na razmišljanje o nekim kompleksnijim temama.

Profimedia

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori