Maša Memedović: Heroji nam pomažu da stvorimo idealan svet
Maša Memedović: Heroji nam pomažu da stvorimo idealan svet

Maša Memedović: Heroji nam pomažu
da stvorimo idealan svet

Uprkos oprečnim mišljenjima starijih generacija o delovanju mladih i njihovom zalaganju, slažemo se da mladi danas odlučno koračaju ka boljem svetu i aktivno sprovode pozitivne promene. U online zajednici, jedna od osoba koja unosi osveženje je Maša Memedović, koja je svoje zvanje montažerke spojila sa kreiranjem sadržaja na društvenim mrežama. Kroz atraktivne video formate, Maša komunicira važne poruke, poput cirkularne ekonomije i ekološke osvešćenosti. Svojim angažmanom, ona inspiriše i podstiče na akciju, šireći svest o ključnim temama koje se tiču svih nas.

Maša ističe i doprinos drugih nevidljivih heroja koji se kontinuirano zalažu za našu dobrobit. Na ovaj način ih čini vidljivim, dajući im prostor na svojim kanalima društvenih mreža. U okviru HONOR kampanje koja slavi doprinos nevidljivih heroja, Maša ističe svog ličnog heroja, Nebojšu Vidojkovića, čuvara parka prirode Stara Planina, od koga je naučila važnu lekciju: Što smo bolji prema prirodi, to će ona biti prema nama.

Ko su [ nevidljivi ] heroji današnjice?

Zanimljiv je podatak da je u nedavnom istraživanju koje je sprovedeno od strane kompanije HONOR, više od 30% ispitanika istaklo doprinos radnika Javnog komunalnog preduzeća gradske čistoće koji održavaju higijenu naših gradova tokom cele godine. Ovo, donekle, predstavlja dobar znak kada govorimo o vrednovanju doprinosa nevidljivih heroja na nivou zajednice.

U brzom življenju 21. veka, često zaboravimo da osluškujemo i posmatramo stvari oko sebe, te se samim tim i doprinos svih nevidljivih heroja zanemari. Maša, kao osoba kojoj je posao nametnuo pomnije posmatranje prizora iz svakodnevnog života, ima priliku da to aktivnije i osvesti. Shodno tome, pitali smo je kako se oseća povodom toga što je deo kampanje koja slavi i nagrađuje nevidljive heroje, na šta je ona odgovorila:

Volim dokumentarizam, i pokušavam što više da se bavim pravim ljudskim pričama koje možda ne bismo imali prilike da čujemo u svakodnevnici. Zahvalna sam što sam kroz ovakvu saradnju dobila mogućnost da se, na poseban način, zahvalim svim ljudima koji naš svet čine boljim.

Ko su vaši heroji?

Praznici su period kada bi trebalo da izrazimo svoju zahvalnost svima koji su uvek tu za nas. Samim tim je HONOR, pokrenuvši kampanju i na društvenim mrežama, pružio mogućnost svima da kandiduju svoje heroje koji rade tokom praznika kako bi ostali mogli da budu bezbrižni. Tokom procesa nominovanja, Maša je osetila snažne emotivne reakcije od strane svoje publike.

Mnogi su podelili priče o svojim bakama, majkama, porodici i prijateljima, i mene to uvek dotakne. Kampanje poput ove nas podsećaju da često sve što nam treba već imamo oko nas!

Kroz svoj rad na jačanju ekološke svesti i promovisanju cirkularne ekonomije, Maša se trudi da podstakne pozitivne promene. „Iako ne smatram sebe ni blizu herojima iz svojih priča, verujem da svaki napor može imati pozitivan uticaj na planetu. Naša najveća misija je ostaviti svet boljim nego što smo ga zatekli“, ističe Maša.

Na kraju, Maša je podelila i svoju viziju idealnog sveta. „Želim svet gde ljudi žive u skladu s prirodom, poštuju jedni druge i imaju jednake šanse za ostvarivanje snova. Verujem da svaki pojedinac svojim malim postupcima može doprineti stvaranju boljeg sveta. Raditi na sebi znači pomoći i drugima.“

Kako vi zamišljate idealan svet?

Foto: Instagram @masamemedovic

Učitati još
Zatvori