Filmski maraton: Cillian Murphy
Filmski maraton: Cillian Murphy

Filmski maraton: Cillian Murphy

Pored Ryana Goslinga, čovek o kojem se najviše priča ovih dana jeste Cillian Murphy. Irski glumac izneo je film Oppenheimer na svojim leđima, tumačeći naučnika i „oca atomske bombe“, J. Roberta Oppenheimera. Zahvaljujući maestralnoj izvedbi, dospeo je u centar pažnje zbog lakoće sa kojom iznosi kompleksne likove poput famoznog fizičara (ali i zbog istančanih plavih očiju). Mnogi su za njegovo ime prvi put čuli gledajući seriju Peaky Blinders, u kojoj je kroz šest sezona i tokom devet godina oživljavao lik Toma Shelbyja. Ova mu je uloga donela zapaženu slavu, međutim Irac u svom opusu ima i brojna filmska ostvarenja vredna pažnje.

28 Days Later (2002), r. Danny Boyle

Prva zapažena uloga – i to sa razlogom, kojom je Cillian Murphy pokazao svoj potencijal, desila se na filmu 28 Days Later, britanskog reditelja Dannyja Boylea (koji je prethodno režirao kultni Trainspotting). U apokaliptičnoj, pandemijskoj atmosferi, na praznim ulicama Londona, grupa preživelih pokušava da spreči dalje širenje virusa koji izaziva sasvim nepredvidive i neočekivane reakcije onih koji se zaraze, pretvarajući ih u nemilosrdne ubice. Ova distopijska, horor priča prva je u nizu Cillianovih demonstracija talenta sa kojim oživljava kompleksne, moralno ispreredene likove.

Batman trilogija (2003-2012), r. Christopher Nolan

Saradanja između Cilliana i Christophera Nolana seže 20 godina pre nego što će britanski reditelj odabrati Irca za noseću ulogu u njegovom ubedljivo najboljem ostvarenju dosadašnje karijere. Tako je Cillian Murphy imao zapažene sporedne uloge u čak pet Nolanovih filmova koji su prethodili Oppenheimeru. Osim onih u InceptionDunkirk, Cillian se istakao i tumačnjem antagoniste po imenu Scarecrow u Nolanovoj trilogiji o Batmanu. Prvi put je obukao kostim 2003. za prvi naslov, Batman Begins, a onda ponovo i 2008. za The Dark Knight i, konačno, još jednom u The Dark Knight Rises.

Zanimljivo je da je Christopher Nolan zapravo kontaktirao Cilliana za noseću ulogu Betmena. Međutim, nakon screen testa, obojici je postalo jasno da će odelo mnogo bolje pristajati Christianu Baleu. Ipak, Nolan je prepoznao Murphyjev potencijal, što će obeležiti početak njihove višedecenijske i plodonosne saradnje.

Batman Begins (2005)

Breakfast on Pluto (2005), r. Neil Jordan

Uloga Patricka, odnosno Kitten u filmu irskog reditelja Neila Jordana, donela je Cillianu Murphyju nominaciju za Zlatnog globusa – i to sa razlogom. Irski glumac u ovom ostvarenju tumači transrodnu ženu koja je detinjstvo provela u usvojiteljskoj porodici, u kojoj nije dobila potrebnu ljubav. Nakon godina patnje, Patrick, promenivši ime u Kitten, odlučuje da pronađe svoju biološku majku, koja ga je napustila dok je bio beba. U melanholičnom, ali podjednako nadahnjujućem filmu, Cillian Murphy još jednom je pokazao spektar svojih glumačkih sposobnosti.

Foto: Profimedia / IMDb

Učitati još
Zatvori