Filmski maraton: Ryan Gosling
Filmski maraton: Ryan Gosling

Filmski maraton: Ryan Gosling

Kanadski glumac Ryan Gosling, pomalo ironično s obzirom na premisu filma Barbie, istakao se ulogom Kena, do te mere da mu mnogi predviđaju nominaciju za Oskara. Ipak, slagali bismo ako bismo rekli da nas njegova nenadmašna izvedba iznenađuje, s obzirom na to da smo pomno pratili i njegove prethodne radove. Ipak, ukoliko se pitate da li je Ryan Gosling zaista toliko dobar glumac, možda će neki od narednih filmova ponuditi odgovor.

Crazy, Stupid Love (2011), r. Glenn Ficarra i John Requa

Kategorija holivudskih romantičnih komedija zasićena je tipskim scenarijima koji naliče jedan na drugi više nego što se međusobno razlikuju. Ipak, u tom moru istovetnih priča, Crazy, Stupid Love uspeo je da se istakne kao film koji je zapravo duhovit. U velikoj meri, zasluge za to preuzimaju Ryan Gosling, ali i Steve Carell, koji zajedno prevode glumačku postavku čiji su deo i Emma Stone i Julianne Moore, između ostalih. Iako na trenutke zapada u stereotipne tokove ovog žanra, Crazy, Stupid Love jedan je od onih ostvarenja za koje jednostavno možete reći da predstavljaju uživanje – bez epiteta guilty.

La La Land (2016), r. Damien Chazelle

Ryan Gosling svoje pevačke i plesačke sposobnosti u punom sjaju prikazao je na filmu La La Land, a izvedba mu je donela nominaciju za Oskara (drugu u karijeri). Damien Chazelle ovim ostvarenjem oživeo je duh starog Holivuda, kreirajući omaž brojnim mjuziklima i upečatljivim delima koja predstavljaju baštinu američke filmske industrije. Kanadski glumac i Emma Stone su ponovo zaigrali zajedno na platnu, unoseći život u likove Sebastiana i Mije, te njihove snove i ambicije, kroz emotivnu priču koja ne strepi od romantizacije romantike na način koji inspiriče i podstiče.

Blue Valentine (2010), r. Derek Cianfrance

Da Ryan Gosling u sebi poseduje kapacatitet i za emotivne, slojevite priče u istoj meri u kojoj može da iznese duhovite, zabavne dijaloge, potvrda je film Blue Valentine. Michelle Williams tumači Cindy, a Ryan oživljava lik Deana, dok glumački par zajedno nastoji da predstavi odnos dvoje ljudi, te njihove pokušaje da isti održe u životu – uprkos svim psihološkim i sudbinskim preprekama. Spor ritam kojim se priča odvija dozvoljava da se gledalac saživi sa emotivnim sukobima kroz koje prolaze junaci, pa ovo nije romantičan, nadahnjujuć film kakvim se na prvi pogled može činiti – ali je vredan vaše pažnje.

Drive (2011), r. Nicolas Winding Refn

U filmu Drive, Ryan Gosling dobija centralnu ulogu i nosi čitavu radnju na svojim leđima. Iako je mišljenje publike nakon premijere bilo podeljeno, retki su oni koji su osporili uspeh sa kojim je kanadski glumac predstavio bezimenog vozača te njegova unutrašnja previranja. Zato, ako ništa drugo, onda ovo ostvarenje može služiti kao još jedan dokaz u Ryanovoj biografiji da u arselanu svojih veština poseduje alate i za predstavljanje psihološki raznobojnih likova.

The Nice Guys (2016), r. Shane Black

Russell Crowe i Ryan Gosling predvode komediju The Nice Guys, pa verujemo da bi to bio dovoljan razlog da istu pogledate (barem je nama bio). Ipak, uzbudljiv zaplet i zabavni dijalozi takođe mogu biti sasvim validni argumenti, s obzirom na to da su upravo ovi aspekti glavni aduti ovog filma.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori