Filmski maraton: Timothée Chalamet
Filmski maraton: Timothée Chalamet

Filmski maraton: Timothée Chalamet

Timothée Chalamet postao je predvodnik nove generacije glumaca. Ovaj dvadesetsedmogodišnji Njujorčanin izvršio je ogroman uticaj na Hollywood, a mnogi ga smatraju jednim od najboljih i najtelantovanijih mladih glumaca današnjice. Chalamet očito ima sve: upečatljivo, kultno lice, neupitni talent i impresivnu karijeru za jednog tako mladog glumca. No, pored glume, ističe se i svojim odvažnim i zanimljivim modnim kombinacijama pa je postao i ikona stila.

Proteklih nekoliko godina sa ulogama u zvučnim filmskim naslovima došao je u prvi plan. No, imao je i nekoliko manjih uloga u velikim filmovima (kao što je hit Interstellar iz 2014.) pre nego što se 2017. godine istakao ulogama u Call Me By Your Name Luce i Lady Bird. Od tada je radio sa najvećim imenima u show businesss – od Wesa Andersona u The French Dispatch do Denisa Villeneuvea u Duneu.

Nominovan je za Oscara u filmu Call Me by Your Name, kao i niz drugih uloga – od Dune i Wonka do dugo očekivanog biografskog filma o Bobu DylanuA Complete Unknown čije je snimanje predviđeno ovog leta – Timothée je uvek bio pomalo neustrašiva kontradikcija, otvoren za sve mogućnosti.

U rasponu od komedije do drame, Chalamet naizgled može ući u svaku ulogu. Iako je njegov glumački portfolio prilično svestran, sastavili smo popis njegovih najbolje ocijenjenih filmova prema IMDb-u.

Hot Summer Nights (2018.) 6.3/10

Američka neo-noir-crime-drama film, prvo je dugometražno ostvarenje Elijaha Bynuma, koji potpisuje i scenario za film. Cape Cod, leto 1991., radnja prati tinejdžera po imenu Daniel koji ulazi u divlji svet izlazaka, zabave, drogiranja, dilovanja i povrh svega toga zaljubljuje u dilerovu sestru.  Hot Summer Nights prati njegovu životnu priču tokom koje pronalazi svoj put za vreme letnjih praznika. Vizualno predivan, miljenik publike i kritike.

S obzirom na to da je Chalamet u stvarnosti suprotnost liku kojeg je igrao, nije ni čudo što su njegove velike glumačke sposobnosti u prvom planu. Ovaj zanimljiv i napet film nezaobilazan je za obožavatelje Chalameta, a takođe i za one koji vole klasične priče o odrastanju.

Miss Stevens (2016.) – 6.6/10

Još jedna tradicionalna priča o odrastanju. Chalamet je u ulozi Billyja, problematičnog i emotivnog učenika koji je takođe prilično strastven i neshvaćen. Iako njegovi postupci nisu uvek prihvatljivi, njegove su namjere uglavnom nevine. Chalametovo dirljivo izvođenje u filmu je vrlo podcenjeno.

Radnja se vrti oko učiteljice Stevens (Lily Rabe) koja se bori sa samopouzdanjem usred raskida veze, a prati tri srednjoškolca na dramskom takmičenju. Najproblematičniji od njih je naravno, Billy.

A Rainy Day In New York (2019.) – 6.6/10

Ova romantična komedija, u kojoj glume Chalamet, Selena Gomez i Elle Fanning, snimljena je 2017. godine. Radnja prati mladi par koji stiže u New York na vikend gdje ih dočekuje loše vreme i niz avantura. Uprkos nesretnim okolnostima oko produkcije filma, A Rainy Day In New York očito je bio odskočna daska za Chalameta.

The French Dispatch (2021.) 7.2/10

U jednom od najnovijih projekata Chalamet je uplovio u lik Zeffirellija u filmu Wesa Andersona. Film predstavlja zbirku od tri priče objavljene u novinskom časopisu The French Dispatch Magazine. Ono što je svakako zanimljivo jeste da se radnja odvija u prošlom veku.

Beautiful Boy (2018.) – 7.3/10

Beautiful Boy temelji se na memoarima Tweak i Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction. Film prati odnos oca Davida (Steve Carrell) i sina Nica Sheffa (Chalamet) koji postaje ovisan o drogi, oporavljajući se i vraćajući se nebrojano puta tokom godina svojoj porodici. Chalametova izvedba vrlo je dirljiva, a film je pokazao kako droga može uništiti život zavisnika, ali i živote članova porodice i prijatelja.

Beautiful Boy
IMDb

The King (2019.) – 7.3/10

Ni u ovom Netflixovom filmu nije razočarao. I ovde se naziru elementi još jedne priče o odrastanju, samo s grandioznim, krvavim, srednjovjekovnim okruženjem. Timothée glumi izgubljenog sina Henrika IV (Ben Mendelsohn) koji je okrunjen za kralja Engleske usred neviđenih okolnosti. Naime, Hal (Chalamet), svojeglavi princ i naslednik engleskog prestola okrenuo je leđa kraljevskom životu i živi među ljudima. Nakon smrti oca primoran je preuzeti kraljevsku dužnost, ali i suočiti se s haosom koji je na prestolu ostavio njegov otac. U filmu The King Timothée je dobro prezentovao lepezu uloga koje može igrati.

 

Lady Bird (2017.) – 7.4/10

Film govori o promenama, adolescenciji, svemu prvom, odlično upakovan u kalifornijski pejzaž. Autentičan i ličan pristup rediteljke koja sjajno koristi humor u intimnoj priči koja je ujedno veoma bolna. Naizgled priča o neprilagođenoj tinejdžerki koja je sama sebi dala ime Lady Bird, njenom školovanju u katoličkoj srednjoj školi u Sacramentu, odnosu s ocem koji vodi borbu sa depresijom i majkom sa kojom je na stalnoj granici sukoba. Može li se avanturistička umjetnička duša ukalupiti u društvene norme? Film svakako daje odličan humorističan pogled na to pitanje. I naravno Timothée je ovde besprekoran, a igra njenog pretencioznog intelektualnog dečka Kylea.

Call Me By Your Name (2017.) – 7.9/10

Na listi se zasluženo našao film koji je i proslavio mladog glumca donevši mu i prvu nominaciju za Oscara. Sedamnaestogodišnji Elio (Timothée Chalamet) provodi leto veoma opušteno sa svojim roditeljima u jednom italijanskom selu dok mu letargiju ne uzburka dolazak visokog zgodnog Amerikanca koji je došao da radi sa njegovim ocem. Njihov, na prvu, netrpeljiv odnos uskoro poprima erotsku notu i sve kulminira kratkom, ali slatkom aferom. Film o samospoznaji i prvom ljubavnom odnosu, u svakoj sceni ispunjen je prekrasnim italijanskim krajem.

Skrivena ljubav

Little Women (2019.) – 7.9/10

U ovom filmu priča se temelji na istoimenom romanu. Radnja prati četiri mlade žene koje su u najosetljivijim godinama ostale da žive same sa majkom dok je njihov otac otišao u američki Građanski rat. One se bore za sopstveni životni put. Lik Lauriea Laurencea, kog glumi Timothée Chalamet razvija određenu povezanost sa sve četiri sestre, ali najviše sa Jo i Amy što će uticati i na samu intrigantnost filma u tom pogledu.

Male žene

Dune (2021.) – 8.0/10

Bez ustručavanja možemo reći da je Dune najbolji naučno-fantastični film. Scenografija koja oduzima dah i uverljivi likovi sigurno imaju veliku ulogu u tome. Dune je priča koja sledi mladog kralja Paula Atreidesa koji nakon iznenadne smrti svog oca mora spasiti kraljevstvo. U postapokaliptičnom svetu najdragoceniji resurs koji postoji je ujedno i onaj koji može otključati najveći potencijal čovečanstva. U borbi za slobodu preživeće će samo oni koji mogu pobediti svoj strah. Epska priča koja je rušila sve rekorde gledanosti. Nije ni čudo, ako uzmemo u obzir fantastičnu glumačku postavu. Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Stellan Skarsgard, Javier Bardem i mnogi drugi čine tim koji jedva čekamo ponovo da vidimo.

Interstellar (2014.) – 8.6/10

Ovo je film u kom nije dobio veliku minutažu ali je svakako vredan je spomena. Naučnofantastični film prati tim istraživača koji putuju u svemir i pokušavaju da osiguraju opstanak čovečanstva. U maloj ulozi petnaestogodišnjeg sina astronauta Coopera (Matthew McConaughey), Chalametova izvedba u dramskom epu ipak je izvrsna. Saga Christophera Nolana o vremenu, prostoru i ljubavi je veoma dirljiva priča.

Nažalost, Chalametov lik ostao je pomalo po strani zbog važnosti odnosa između Coopera i ćerke Murphi. Ovo je svakako bio njegov prvi veliki film i odličan primer koliko je daleko dogurao od svog debija, te mu je sigurno poslužio kao odskočna daska za dalje uloge.

Sada kada imate Timothée Chalamet spisak uloga, odaberite ono što vam najviše odgovara, napravite kokice, uživajte i opustite se.

*Tekst preuzet sa portala Journal.hr

Foto: IMDb, Instagram, YouTube

Učitati još
Zatvori