Završili ste seriju „Baby Reindeer” i želite da pogledate film zasnovan na istinitom događaju? Popisali smo one koji su dostupni na Netflixu
Završili ste seriju „Baby Reindeer” i želite da pogledate film zasnovan na istinitom događaju? Popisali smo one koji su dostupni na Netflixu

Završili ste seriju „Baby Reindeer” i želite da pogledate film zasnovan na istinitom događaju? Popisali smo one koji su dostupni na Netflixu

Serija Baby Reindeer izašla je pre nešto manje od mesec dana, a u periodu koji je usledio postala je glavna tema. Razlog za to pronalazimo u činjenici da je nastala na osnovu istinitog događaja, a u središtu radnje nalazi se stand-up komičar (Richard Gadd) koji glumi samog sebe. Cela priča predstavlja iskustvo kroz koje je on prošao, a u njoj je prikazan kao realna žrtva sa psihičkim usponima, padovima i lošim odlukama. Sa druge strane, uhođenje i zlostavljanje, odnosno glavne teme, prikazane su kao mentalne bolesti.

Ovu miniseriju kritičari su okarakterisali genijalno jezivom, napetom serijom koja ostaje sa vama i satima nakon gledanja. Ipak, ukoliko ste je već završili i ako vas sada zanimaju ostvarenja koja su zasnovana na istinitim događajima – popisali smo filmove koje bi definitivno trebalo da pogledate. Svi navedeni filmovi o istinitim događajima dostupni su na streaming platformi Netflix.

Lea – Something About Me (2015)

Italijanski film Lea baziran je na istinitoj priči o životu žene po imenu Lea Garofalo. Ova biografska drama, u kojoj glavnu ulogu tumači glumica Vanessa Scalera, pripoveda priču o neustrašivoj ženi koja je rođena na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Uprkos svemu, ona ćerki – koja postaje centralna figura u njenom životu – pokušava da obezbedi lagodno detinjstvo. Ipak, njen lični život zamenilo je preživljavanje, koje je naposletku tragično prekinuto 2009. godine.

Sulla mia pelle (2018)

Film Sulla mia pelle, odnosno na engleskom jeziku On My Skin, prikazuje poslednjih nedelju dana života momka po imenu Stefano Cucchi. Nakon što je uhapšen, on je postao meta policijske brutalnosti. Pored toga, njemu je zabranjeno da izabere sopstvenog advokata. Takođe, njegova porodica nije imala dozvolu da ga poseti. Sedam dana nakon što je uhapšen, Stefano Cucchi je preminuo. Film iz 2018. godine bavi se načinom na koji njegova porodica pokušava da dođe do istine i osoba koje stoje iza njegovog ubistva.

Prima che la notte (2018)

Italijanski film Prima che la notte, odnosno Before the Night, vremenski nas smešta u period sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Giuseppe Pippo Fava je poznati istraživački novinar koji kroz lokalne novine pokušava da se izbori sa sicilijanskom mafijom, odnosno njenim članovima. Međutim, upravo zbog toga nailazi na različite probleme, te negodovanje koje će naposletku rezultirati tragičnim završetkom njegovog života.

Three Identical Strangers (2018)

Za razliku od ostalih filmova na ovom spisku, Three Identical Strangers je dokumentarni film. U njemu su centralne ličnosti, kao što sam naziv kaže, tri identična stranca. Pojedinima će biti lako da zaključe da su oni ustvari trojke, odnosno tri brata koja su razdvojena po rođenju. Nakon što su se upoznali, odlučuju da saznaju šta stoji iza ove nelogične misterije. Međutim, rešenje se postepeno počinje kretati u pravcu koji nisu očekivali.

The Trial of the Chicago 7 (2020)

Film The Trial of the Chicago 7 bio je jedan od najiščekivanijih u 2020. godini. On nas vremenski smešta u šezdesete godine prošlog veka, te atmosferu u kojoj pratimo suđenje osmorici muškaraca koji su članovi različitih organizacija. Iako se na prvi pogled čini da su međusobno različiti, njih je spojio jedan događaj. To su protesti protiv Vijetnamskog rata u Čikagu. Šest meseci suđenja pretvorilo se u sudski skandal koji predstavlja centralnu radnju ovog filma, a kroz koji su otvorene brojne tematike od javnog značaja.

La sociedad de la nieve (2023)

Ovogodišnji španski kandidat za Oskara La sociedad de la nieve, odnosno Society of the Snow, predstavlja interpretaciju stvarnih događaja. Nakon što se avion, koji je leteo iz Montevidea u Urugvaju ka glavnom gradu Čilea, srušio među Ande – 32 putnika provelo je dva meseca u snežnim uslovima. Posle 72 dana, spasilačke jedinice uspele su da pronađu 16 preživelih koji su se izborili sa ekstremnim prirodnim uslovima. Ipak, psihološke posledice su ostale trajne.

Scoop (2024)

Biografska drama Scoop je ekranizacija još jedne afere britanske kraljevske porodice. Jedna od ovogodišnjih senzacija na streaming platformi Netflix fokusirana je na konkretnog člana kraljevske porodice. Ovaj put, to je princ Andrew, vojvoda od Jorka. Razlog za to pronalazimo u činjenici da je on jedan od mnogih koji su se našli na Epsteinovoj listi. Film je koncipiran kao behind the scenes uvid u intervju koji je princa povezao sa pomenutom listom, a koji je istovremeno bacio senku na celokupnu britansku javnost.

Foto: Netflix / IMDb / Instagram (@mrrichardgadd)

Učitati još
Zatvori