Society of the Snow: Zašto treba da pogledate španskog kandidata za Oskara
Society of the Snow: Zašto treba da pogledate španskog kandidata za Oskara

Society of the Snow: Zašto treba da
pogledate španskog kandidata za Oskara

Ime Juan Antonio Bayona vam možda ne zvuči poznato. Ali naslov El orfanato verovatno znate. Ako ga niste pogledali, onda su vam prijatelji nebrojano puta preporučili da to učinite. Ovaj psihološki triler na granici horora, sa Belen Ruedom u glavnoj ulozi, bio je najuspešnije ostvarenje španskog reditelja – sve dok prošle godine nije izašao autorov novi film La sociedad de la nieve (eng. Society of the Snow).

Kakvo je to snežno društvo?

Society of the Snow je fiktivna interpretacija stvarnih događaja koji su 1972. godine zadesili grupu ragbista amatera i njihovih prijatelja. Leteći iz Montevidea u Urugvaju ka glavnom gradu Čilea, Santjagu, avion se srušio među snežne Ande. Njih 32 provelo je dva meseca (ukupno 72 dana) u snežnim uslovima pre nego što su spasilačke jedinice uspele da ih pronađu – ali samo 16 je taj trenutak dočekalo. Glad, niske temperature i snežne lavine bile su samo neki od ekstremnih prirodnih uslova sa kojima su morali da se izbore. Međutim, psihološki izazovi bili su brutalniji, a njihove posledice trajnije.

O ovoj nesreći, urugvajski novinar Pablo Vierci objavio je knjigu 2009. godine, koja je španskom reditelju poslužila kao inspiracija za dugometražno ostvarenje.

la sociedad de la nieve (2023) / imdb
la sociedad de la nieve (2023) / imdb
society of the snow
la sociedad de la nieve (2023) / imdb

Presuda kritike

Otkako je pristigao na Netflix, film je zavredio veliku pažnju publike – i pohvale kritike. Poslednje u nizu jesu one Španske filmske akademije koja svake godine dodeljuje čuvene nagrade Goja (šp. Goya) za najbolja ostvarenja u ovoj zemlji. La sociedad de la nieve odnela je ukupno 12 statua sa likom španskog slikara, što ga čini jednim od najuspešnijih filmova u istoriji ove kinematografije – samo dva su osvojila više (14 ima Mar adentro, a njih 13 Ay, Carmela!). Koju nedelju ranije, Američka filmska akademija objavila je odabrane kandidate za Oskare, a Bayonin film dobio je dve nominacije – od kojih je jedna za najbolji strani film. Sa procenom se složila i Britanska akademija.

Dakle, kritika je u saglasju rekla – film Society of the Snow zaslužuje vaše vreme. Zašto? Većina navodi da glavni razlog leži u tehničkoj veštini sa kojom je Bayona predstavio psihološku tenziju i iskušenja, teško opojmljiva van ekstrenih okolnosti kakve su zadesile aktere urugvajske nesreće. Pažljivom naracijom, ali i vizuelno, film upečatljivo prenosi napetost između čovekove borbe za život i nesavladivih snaga prirode.

Foto: IMDb, Instagram (@netflixes)

Učitati još
Zatvori