„Baby Reindeer” je serija koju su kritičari nazvali genijalno jezivom, ali evo zašto je morate pogledati
„Baby Reindeer” je serija koju su kritičari nazvali genijalno jezivom, ali evo zašto je morate pogledati

„Baby Reindeer” je serija koju su kritičari nazvali genijalno jezivom, ali evo zašto je morate pogledati

Netflix je izbacio novu seriju napravljenu po istinitom događaju, ali izgleda drugačije nego bilo koja serija koju smo dosad gledali. U današnje vreme kada nam je toliko sve dostupno i kada nam praktično svaki dan dolaze neke nove serije, teško je napraviti nešto originalno. Međutim, nova Netflixova miniserija mogla bi da bude nešto što se ne može uporediti ni s jednom drugom. Stigla nam je serija Baby Reindeer.

Baby Reindeer

O čemu je reč?

Stand-up komičar sedi na pozornici i svojoj publici kaže: Ne znam gde će ovo završiti. Mislim da će neko od nas morati da umre. Komičar je Donny Dunn (Richard Gadd). Ono o čemu priča je veza između njega i Marthe (Jessica Gunning), žene koja ga uhodi. Međutim, ovo nije klasična stalkerska priča. Prva interakcija između njih dvoje poprilično je nevina. Dok Donny povremeno radi kao šanker, upozna Marthu, očito ranjivu ženu. Kada napravi dobro delo, ne zna da će ga to koštati. Njihova čudna i slojevita veza kreće da se razvija u sasvim pogrešnom smeru kada Martha počne neumorno da uhodi Donnyja.

Baby Reindeer dolazi od tvoraca hit serije The End of the F***ing World, a temeljena je na istoimenoj one man predstavi Richarda Gadda koji u seriji glumi zapravo samog sebe. Naime, cela priča je istinito iskustvo kroz koje je Gadd prošao, ali je odlučio za male ekrane da ga prikaže sasvim drugačije.

najbolje Netflixove serije

Istinita priča

Baby Reindeer je zasnovana na Gaddovoj nagrađivanoj predstavi koju je prvi put izveo na poznatom Edinburgh Festival Fringe. Žena koja ga je uhodila poslala mu je sveukupno 41,071 e-mail poruka, 350 sati glasovnih poruka, 744 tvitova, 46 poruka na Facebook-u, 106 stranica pisama, tablete za spavanje, novi par bokserica i plišanog irvasa. Međutim, u trailer-u koji je izašao vidimo da Gadd Marthu nije hteo da prikaže onako kako se inače stalkeri prikazuju u filmovima i serijama. Navikli smo da to budu osobe u nekakvim tamnim ulicama, lude poput Annie iz Misery-ja, uglavnom klišetirani narativi kakve smo već sto puta videli. Međutim, Gadd je Donnyja odlučio da prikaže kao realnu žrtvu sa svim njenim psihičkim usponima, padovima i lošim odlukama, a samo uhođenje kao mentalnu bolest.

Cela priča zapravo je stalker troupe okrenuta naglavačke. Prikazana je ljudskost i slojevitost celog slučaja. Miniserija je celokupnu situaciju obradila s dozom humora, jer celi slučaj Donnyja navodi da se nosi s traumom koju je duboko zakopao, a humor je upravo način s kojim se nosi sa posledicama zlostavljanja i uhođenja.

Baby Reindeer

Kada gledamo ovu seriju, ne možemo, a da ne primetimo sličnost s još jednim hitom – Fleabag. I ta serija je proizašla iz one woman predstave koja je takođe bila izvedena na Edinburgh Festival Fringe-u. Obe su prikazuju život kao dramediju u čijoj je osnovi trauma, a Baby Reindeer mogla bi da postane (ako već nije) Netflixov hit. Tek je stigla, a kritičari je već nazivaju genijalno jezivom, napetom serijom koja ostaje s vama i satima nakon gledanja. Britanski The Guardian je čak rekao da Baby Reindeer ima najeziviju epizodu ove godine.

Seriju ćemo obavezno pogledati, a ne želimo ni da vama prođe ispod radara.

Preuzeto sa: Journal.hr.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori