Love yourself: Ljubavne knjige koje svaka (single) devojka treba da pročita
Love yourself: Ljubavne knjige koje svaka (single) devojka treba da pročita

Love yourself: Ljubavne knjige koje
svaka (single) devojka treba da pročita

Ljubavne priče nisu samo romantične, a Mesec ljubavi nije rezervisan samo za parove. Svakako, ljubav prema sebi je osnova svakog zdravog odnosa, bilo da je on partnerski, bilo da nije. Biti single nije loše – poslušajte samo hit Flowers od Miley Cyrus. Ipak, ponekad se čini da je popularna kultura, filmsko i književno štivo više naklonjeno parovima. Romantične komedije često su box office hit na svetskim bioskopskim blagajnama i najgledanije među žanrovima na streaming platformama. U kontrast tome, pronašli smo ljubavno štivo – za single osobe. Ovo su knjige koje čitamo kada ljubav, pre svega, pronalazimo u sebi.

Sve što znam o ljubavi, Doli Alderton

Knjiga Sve što znam o ljubavi spisateljice Doli Alderton je must-read štivo za svaku devojku u dvadesetim godinama. Bivša kolumnistkinja lista Sunday Times, Doli jednostavnim, a opet intimnim i beskrajno duhovitim manirom prenosi svu lepotu i bol sazrevanja i odrastanja. Od zaljubljivanja, preko prvih poslova, sve do raskida i novih početaka, Sve što znam o ljubavi je knjiga koja će vas inspirisati, nasmejati i rasplakati. Najviše od svega, sa poslednjom stranicom knjige shvatićete – sve je u redu, dokle god imam bliske prijateljice – i samu sebe.

Sve što znam o ljubavi, Doli Alderton / Laguna
Sve što znam o ljubavi, Doli Alderton / Laguna

Prodavačica, Sajaka Murata

Knjiga Prodavačica japanske spisateljice Sajake Murate je kratko, ali značajno štivo. Priča prati Keiko Furukuru, ženu u srednjim tridesetim godinama koja polovinu svog života radi u mini-marketu. Tu se jedino oseća kao da ima svrhu, prateći ritam svakodnevnih obaveza. Međutim, kako godine prolaze, pritisak društva na nju da se uda, rodi decu i nađe bolji posao postaje sve veći. Zbog toga, Keiko preduzima neobične akcije. Da li je u redu ne želeti više? Da li je moguće odupreti se očekivanjima okoline? Ovo su pitanja koja Murata brilijantno postavlja, a odgovore nalazimo u nama samima.

Prodavacica sajaka murata
Prodavacica, sajaka murata / Booka

Sada sam sasvim ok, Gejl Haniman

Elenor Olifant je društveno neprilagođena, neobična žena, koja uvek govori ono što misli. Njena rutina je ustaljena, a život predvidljiv – vikende provodi uz televiziju i zamrznutu pizzu, a radne dane provodi na poslu. Elenor kaže – Sada sam sasvim ok. Ali da li je stvarno, ili samo tako misli? Nakon što upozna Rejmonda, ona polako izlazi iz čaure sopstvenog malog sveta i uči kako da postane prijatelj, usput upoznajući samu sebe. Ovo je toplo i inteligentno štivo puno obrta i važnih lekcija. Najveća od njih? Romantične veze nisu jedine koje mogu da izleče slomljeno srce. Rad na sebi, ali i otvorenost ka prijateljstvima prvi su korak ka boljem životu.

Sada sam sasvim ok Gejl Haniman
Sada sam sasvim ok. Gejl Haniman / Vulkan

Jedi, moli, voli, Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert je knjigom Jedi, moli, voli nadahnula mnoge žene (ali i muškarce) da otkriju sebe i ono što ih pokreće. Ova knjiga je nastala nakon što je autorka prošla kroz razvod braka. Ostavljajući uobičajeni zapadnjački način života, Elizabet odlazi putem Italije, Indije i Balija u potrazi za isceljenjem. Male stvari znače mnogo kada je u pitanju ljubav prema sebi. Originalna napuljska pizza uz čašu crnog vina, meditacija u Palati Pataudi u Indiji i vožnja biciklom kroz Bali? Izlečenje je moguće, ukoliko smo spremni da makar na kratko napustimo konvencionalne metode življenja. Upravo iz svakodnevnih, sitnih užitaka potiče ljubav. Bonus points? Ova knjiga je i ekranizovana, a Elizabet tumači Julia Roberts.

jedi moli voli elizabet gilbert
jedi, moli, voli, elizabet gilbert / laguna

Dnevnik Bridžet Džouns, Helen Filding

Dnevnik Bridžet Džouns je fenomenalna knjiga koja je uglavnom zasenjena filmskom verzijom priče – i njegovim nastavcima. Dnevnik tridesetogodišnje pomoćnice u izdavačkoj redakciji pun je humora i problema sa kojim se svako od nas bar nekad nosi, a Bridžet je šarmantna žena koja se vešto odupire očekivanjima okoline. Nastao kao kompilacija kolumna u londonskom listu Independent, Dnevnik Bridžet Džouns je obavezna lektira za svaku ženu na pragu tridesetih. Ovaj roman je lekcija u tome da sebe ne shvatamo preozbiljno, te da slavimo svoju unikatnost. Antiteza knjiga o samopomoći, Dnevnik Bridžet Džouns nateraće vas da se zaljubite u život i sve probleme koji ga čine takvim kakav jeste – pravim rolerkosterom.

dnevnik bridžet džouns helen filding
dnevnik bridžet džouns, helen filding / laguna

Foto: Vulkan / Laguna / Booka / Instagram @bookastore

Učitati još
Zatvori