Beogradski agent 011 on a mission – istražili smo da li mobilni telefon može da napravi profesionalne fotografije
Beogradski agent 011 on a mission – istražili smo da li mobilni telefon može da napravi profesionalne fotografije

Beogradski agent 011 on a mission – istražili smo da li mobilni telefon može da napravi profesionalne fotografije

Da li se sećate breaking vesti kada je jedan od najpoznatijih italijanskih modnih fotografa, Massimiliano Toscanelli, stigao u Beograd, a mi vas poveli behind the scenes tog ikoničnog photoshootinga koje je rezultiralo prvim modnim editorijalom napravljenim mobilnim telefonom na našem portalu? Da je put od breaking news do fake news kratak potvrđuje nova / i jedna od najboljih / Xiaomi marketinških kampanja. Kako bi pokazali moć Xiaomi 14 Ultra mobilnog telefona, sproveli su eksperiment za koji niko, osim kreativnog tima koji je u tome učestvovao, nije znao. Želeli su da saznaju da li je za dobru fotografiju važan profesionalni fotograf. Ili je pak važniji alat, u ovom slučaju telefon kojim se fotografiše.

Oni su najpre pozvali sve zainteresovane na ekskluzivni event koji se održao početkom aprila u Galeriji Štab. Sve to kako bi ih besplatno fotografisao poznati profesionalni fotograf Xiaomi 14 Ultra mobilnim telefonom. Odziv je bio neverovatan, a svi su odlazili sa istom impresijom, tačnije sjajnim profesionalnim fotografijama. Međutim, zasluge su pripisivali profesionalnom fotografu Massimilianu Toscanelliju.

Ipak, prava istina je nešto drugačija. Massimiliano Toscanelli nije fotograf. I to se saznalo u videu koji je nedavno osvanuo na društvenim mrežama. On je profesionalni glumac kojeg je kompanija Xiaomi angažovala za potrebe ovog eksperimenta. Sve to sa ciljem da se prikaže moć Xiaomi 14 Ultra koji je više mobilnog telefona. Reč je o profesionalnoj kameri sa opcijom pametnog telefona. U to smo se svakako uverili kada smo ovim telefonom fotografisali fashion editorijal. Ali nas je zanimalo i kako izgleda njegova primena u svakodnevnom životu. Uzeli smo dva Xiaomi 14 Ultra mobilna telefona koja dolaze u dve klasične boje – elegantno beloj i crnoj boji i uputili se preko mosta da isprobamo opcije kamere.

Master-piece

Arhitektura i fotografija, dva sveta umetnosti, oduvek se prepliću čineći savršen spoj vizuelne estetike i tehničke preciznosti. Ono što im je zajedničko jeste da su obe umetnosti stvorene da traju i da im se dive, pod uslovom da je u pitanju master-piece. Jedno takvo je zasigurno Muzej savremene umetnosti u Beogradu koje je večna inspiracija. Mi smo ga obišli, i njegove fragmente zabeležili Xiaomi 14 Ultra kamerom mobilnog telefona. Rezultat? Ne samo da jasno beleži arhitekstonsku formu, već i naglašava njene detalje, teksture i proporcije. Time dolazimo do zaključka da ovaj telefon pravi zapanjujuće fotografije sa velike udaljenosti.

Zahvaljujući Master Portrait opciji koja vešto koristi dubinu polja svetlosti i senke, čini pozadinu zamućenom a ujedno daje izuzetno jasnu sliku fokusiranog objekta. Pa tako ljudski subjekti postaju istaknutiji sa jasnim detaljima. Takođe, ono što se ispostavilo kao ultimativni adut jeste vešto prikazivanje senki i osenčenih atributa tako da svaka fotografija postaje primamljivija.

Beogradski agent 011

Beogradski /ne tako tajni /agent 011 već drugu godinu zaredom obilazi prestonicu i donosi fresh news. Omiljene su nam one koje donose first look na novo mesto u gradu gde potom uz piće odmaramo posle posla, odlazimo na poslovne sastanke ili vikendom na brunch. Pa tako, nakon breaking vesti, prelazimo na eggz-citing news i novo brunch mesto u Beogradu o kom svi pričaju. Potom obilazimo i novo mesto koje nudi fuziju ukusa mediteranske, francuske i japanske kuhinje, ali ne propuštamo ni hot beauty vesti.

Ipak, za kraj ostavljamo sve popularniju beogradsku destinaciju Gastrošor, i obilazimo 8bar koji se nalazi nadomak našeg omiljenog mesta za večernji izlazak, Pola Pola.

Remek-delo sa svakim kadrom

Kako bismo vam dočarali neko novo mesto, najvažnije nam je kakvu kameru ima telefon i koliko verodostojno može da preslika momentum koji proživljavamo. Upravo zbog toga odlučili smo da testiramo novi Xiaomi 14 Ultra i rezultat je vidljiv u nastavku. Osim enterijera, zahvaljujući četvorostrukom sočivu sa Leica kamerom, ali i naprednim opcijama koje nude nivo profesionalne kamere, ovaj model telefona idealan je i za portretnu fotografiju. Jednostavno možete podesiti koliko želite da zamutite pozadinu tako da portret ostane kristalno jasan sa izraženim i najsitnijim detaljima. Preciznost ove kamere doseže do nivoa da možete jasno videti svaki detalj fotografije a da pritom ne ostane narušen kvalitet fotografije. Zumirajte i uverićete se sami.

 

Osim kristalno jasnih fotografija, možete praviti i sjajne moody fotke i igrati se sa različitim filterima ili jednostavno fotografiju prebaciti u black & white mode kako biste dodatno dobili na dinamičnosti objava. Ipak, ono što je na nas ostavilo jednako jak utisak jeste i fotografisanje hrane i piće, iliti takozvanog daily lifestyle set-up-a svake trendeseterke. Koliko je teško postići savršenu lifestyle fotografiju u kafiću znaju oni koji se time. Uz Xiaomi 14 Ultra brzo i lako možete napraviti cool fotografiju birajući koji predmet na stolu želite da izoštrite a koji da ostavite sa blur efektom. Takođe, možete podešavati nivo blur efekta, po uzoru na profesionalnu fotografiju.

Photography kit

Ipak, da je zaista reč o profesionalnoj kameri sa opcijama pametnog telefona govori i činjenica da Xiaomi 14 Ultra možete nadograditi  photography kit-om i jednostavnim potezom upgrade-ovati telefon za postizanje još jačeg efekta profesionalne fotografije. Uz dodavanje ringa u narandžastoj ili hrom boji i sa dodavanjem photography kit-a možete jednostavno telefon transformisati u profesionalnu kameru.

Close-up

Kako nam trendovi u fotografiji svake godini diktiraju drugačiju kreativnu direkciju, tako se se i sami trendovi unutar nje menjaju. Ove godine u fokusu je portretna fotografija, ali i makro plan iliti close-up. Kako postići maksimalan zoom na fotografiji sa jasnim detaljima i strukturom, najlakše je prikazati na fotografisanju hrane. Iako je samo fotografisanje hrane poseban izazov, Xiaomi 14 Ultra je uspeo adekvatno da odgovori na ovaj zadatak. Dakle, palimo makro mood i prenosimo nefiltriran jedan casual Journal out of office day.

Učitati još
Zatvori