Balenciaga na Nedelji mode u Parizu: Mlade i bademantili
Balenciaga na Nedelji mode u Parizu: Mlade i bademantili

Balenciaga na Nedelji mode u
Parizu: Mlade i bademantili

Nedelja mode u Parizu je u punom jeku, a ideološki pravci istaknutih modnih kuća čini se da idejno koordiniraju bolje nego ikada. Uveliko smo vam predočili filozofiju formalne ekstravagancije koju smo uočili u kolekcijama modnih kuća kao što su Schiaparelli, Victoria Beckham, Loewe i Coperni, a upravo je došao trenutak da pročitamo poslenju presudu streetwear-u i zvanično uspostavimo eru ozbiljnog oblačenja. Iako smo početkom godine na zimskim Nedeljama mode koje nagoveštavaju trendove za predstojeću jesenju sezonu uočili potencijalnu smenu stilske ideologije, Balenciaga je tada nesigurnim koracima hodala po ivici. Fast forward to today, Demna glasa za workwear koji, za razliku od seksi minimalizma detektovanog na do sada predstavljenin revijama, naglašava xxl forme i prepoznatljive siluete samog Cristobala Balenciage, ne odriče se ulične mode i promišljenog layeringa.

balenciaga
balenciaga

Mlade i modni kritičari

Kada se na pisti istaknute modne kuće nađe jedna od najrelevantnijih modnih kritičarki današnjice, Cathy Horyn, igrica je odavno pređena. Crvenom grandioznom pistom koja podseća na najlepše svetske opere čija veličanstvenost krije virtuoznost i nagoveštava spektakl pre svake predstave, prošetala je i Demnina mama koja je ujedno otvorila Balenciaga reviju predstavljajući idealno otelotvorenje Demnine modne genijalnosti. Ali to nije sve, glamurozni učinak kolekcije potvrdio je i prvi bridal dizajn layerovanog izgleda. Venčanica je kreirana od sedam zasebnih vintage haljina (venčanice) čime je formirana hibridna siluta nimalo neočekivana kada je u pitanju kreativni direktor modne kuće Balenciaga. Plisirane haljine, takozvane brze naočare, moto sport jakne i bademantili takođe su se našli u fuziji modela nove Balenciagine kolekcije.

Front row royalty club

Osim što su pistom prošetala pojedina poznata lica poput Kim Kardashian, ni prvi red nije razočarao. Od Paris Hilton, Betsy Johnson, pa sve do Kris Jenner – na Balenciaga reviji bili su najuticajniji pripadnici moderne pop kulture. Live stream revije imali smo priliku da pogledamo na Instagram profilu @demnagram iza kojeg stoji mladi modni entuzijasta i Demnin večiti fan, Saba Bakhia. Njegov rad i ljubav prema modnoj kući prepoznao je i sam Demna, te mu je pre samo godinu dana omogućio i insajderski uvid u svoj rad.

balenciaga
balenciaga
balenciaga
balenciaga

Ovog puta, nerado priznajemo da nam je nedostajalo inovativnosti i da kolekcija podseća na dizajne koje smo imali priliku da vidimo nebrojeno puta. Protekli mesec mode bio je u znaku ideoloških promena i povratka starih vrednosti, dok je Balenciaga još jednom odstupila od pravila. Iako Demna važi za večitog buntovnika, ne možemo da se ne zapitamo da li će ga ipak tvrdoglavost koštati pozicije koju trenutno uživa.

Foto: IMAX

Učitati još
Zatvori