Ovog vikenda, proslavljaju se dva „muzejska praznika“ – a ove ustanove kulture imaće besplatne programe
Ovog vikenda, proslavljaju se dva „muzejska praznika“ – a ove ustanove kulture imaće besplatne programe

Ovog vikenda, proslavljaju se dva „muzejska praznika“ – a ove ustanove kulture imaće besplatne programe

Svakog 18. maja obeležavaju se dva muzejska praznika Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Dan koji je u potpunosti posvećen muzejima ustanovila je organizacija ICOM (International Council of Museum) kako bi promovisala značaj muzeja u savremenom društvu. Tema ovogodišnje manifestacije je Muzeji kao mesta za obrazovanje i istraživanje. Kroz nju se ističe važnost muzeja kao institucija koje podstiču aktivno učenje, saradnju i razumevanje među pripadnicima različitih kultura.

Upravo zbog toga, izdvojili smo po dve ustanove kulture u Novom Sadu i Beogradu koje će tokom subote, 18. maja, imati specijalne i raznovrsne programe prilagođene ovim praznicima. One su ujedno informativne, edukativne i zabavne, te odličan način da započnete ili završite predstojeću subotu.

Muzej Jugoslavije

U Muzeju Jugoslavije program će trajati tokom čitavog dana. On će početi u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj, i to prikazivanjem serije o Josipu Brozu Titu koja će dati uvid u njegovu ličnost i čitavu jednu epohu. Potom će biti organizovano stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na engleskom (od 11 časova) i na srpskom jeziku (od 12 časova).

Od 13 do 14 časova će se posetioci moći upoznati sa procesom restauracije slike Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna koja je stara više od 70 godina. Naposletku, od 18 do 19 časova biće organizovano autorsko vođenje kroz izložbu Ježeva kućica – izmišljanje boljeg sveta. Iako je izložba kreirana da bude mesto susreta svih generacija, ovo vođenje namenjeno je odraslima koji žele da saznaju više o procesu rada na izložbi, njenoj koncepciji, te životu i radu pisca Branka Ćopića.

Muzej Jugoslavije biće otvoren za posetioce od 10 do 18 časova, a za individualne posete ulaz će biti besplatan.

Narodni muzej

Narodni muzej u Beogradu će Međunarodni dan muzeja proslaviti kroz stručno vođenje, radionicu i razgovor. Na taj način, celodnevni program je raznovrstan i prilagođen svim uzrastima.

U 12 časova održaće se stručno vođenje pod nazivom Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja, a od 13 časova započeće radionica za decu Staroegipatska božanstva kroz koju će posebna pažnja biti usmerena na božanstva koja su se poštovala u Starom Egiptu, te na priču o religiji u Starom Egiptu. Ipak, prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina je obavezno. Naposletku, u 18 časova biće održan razgovor Rukopisne knjige kao svedoci kulturnog razvoja.

Muzej Vojvodine

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu će tokom čitave subote na stalnoj postavci dežurati kustosi istoričari, arheolozi, etnolozi i istoričari umetnosti. Ako dolazite sa decom, na raspolaganju vam je Harlampijeva mapa. Pomoću nje možete, prateći stihove i igrajući se sa svojim detetom, samostalno da obiđete izložbu. Za najmlađe postioce na raspolaganju je i Teatrić Muzeja Vojvodine sa tri lutkarske predstave – Otkud šlem u babinoj bašti (15 časova), Au što je lepa mlada (17 časova) i Kad je Zelenko sreo Ajšu (19 časova).

U 12 i u 18 časova biće organizovano autorsko vođenje kroz izložbu Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca. Naposletku, u 20 časova će biti otvorena izložba Jelen – eho božanskog. Kao deo otvaranja na platou ispred Muzeja održaće se koncert na kom će nastupiti sastav Brothers&Sisters.

Muzej Vojvodine će biti otvoren za posetioce od 10 časova do ponoći. Ulaz u Muzej će biti besplatan.

Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske u Novom Sadu pripremila je bogat muzejski program. U 13 časova će se održati promocija knjige Dvadeset godina odrastanja uz umetnost, a u 16 časova dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja. Radionica je namenjena mladim ljudima uzrasta od 11 do 14 godina. U 17 časova će početi kreativna radionica Na talasima umetnosti namenjena porodicama sa decom, kao i zainteresovanim posetiocima svih uzrasta.

Od 18 časova, u okviru Otvorenog konzervatorskog ateljea, posetioci će imati priliku da zavire u nedostupne delove Galerije Matice srpske, a od 19 časova i u svečane salone. U 21 čas počinje autorsko vođenje kroz izložbu Inspirisani Francuskom, a sat vremena kasnije vodiće se razgovor o muzičkom spotu koji su Beyoncé i njen suprug Jay Z snimili u Luvru.

Vrata Galerije Matice srpske biće otvorena od 10 do 24 časova. Ulaz će biti slobodan.

Učitati još
Zatvori