Alexa Chung proslavila 40 rođendan – a mi se prisećamo njene čuvene knjige
Alexa Chung proslavila 40 rođendan – a mi se prisećamo njene čuvene knjige

Alexa Chung proslavila 40 rođendan – a mi se prisećamo njene čuvene knjige

Postojale su it devojke i pre nje, kao što će postojati i posle. Međutim, ako će neko uvek biti ta devojka onda je to Alexa Chung. Engleska voditeljka, a onda i modelsica, pa potom i dizajnerka, u međuvremenu i književnica – Alexa je, kojim god se poslom bavila, uvek bila – i jeste – ikona bezvremenog stila koji će uvek služiti kao referentna tačka za mnoge modne entuzijaste. Možda to delom duguje i sopstvenoj muzi, Jane Birkin, koju bezmalo navodi kao inspiraciju na svakom koraku.

Alexa je ovog vikenda zakoračila u petu deceniju života, no nas je to navelo da se osvrnemo na trenutak kada smo mi prvi put upoznali njen rad i delo (čitajte: kada je počela naša opsesija). Tako smo došli i do jedne od najpopularnijih publikacija 2013. godine – barem u našem mikrokosmosu – a to je knjiga It.

 

Tada smo željno priželjkivali ovu knjigu, s obzirom na to da je do primerka bilo gotovo nemoguće doći na našim prostorima. Ipak, zahvaljujući, već tada, bezgraničnom internetu, na društvene mreže su ubrzo prispele fotografije sadržaja, pa samo tako mogli da „prelistamo“, barem virtuelno, delove ovog štiva.

Neuspeli how to

Između pastelnoružičastih korica minimalističkog dizajna, Alexa Chung smestila je nekolicinu crteža i fotografija, nastalih uglavnom Polaroid kamerom, uz kratke tekstove u kojima je opisivala kako anegdote iz detinjstva ili ljubavnog života, tako i muzičare i filmove koji su oblikovali njen istančan stil. Na nešto manje od 200 strana, Alexa je implicitno podelila ono što su tada (kao i sada) svi želeli da čuju (a što ipak nisu uspeli da repliciraju) – kako se postaje it devojka.

Ipak, kroz njenu knjigu radoznali čitaoci su mogli da doznaju ono što je mnoge tih dana podjednako interesovalo, a to su detalji raskida sa frontmenom benda Arctic MonkeysAlexom Turnerom. Iako ni na jednom mestu u knjizi Alexa nije eksplicitno pisala o ovoj romansi, pa tako ni o njenom prekidu, kroz redove koje je posvetila ljubavnim bolima, moglo se naslutiti kako je taj odnos izgledao. Iako nismo doznali detalje, ono što jesmo podvukli jesu redovi o tome kako preboleti slomljeno srce. Za slučaj da zatreba – jer toliko i možemo prepisati od Alexe.

Foto: Instagram (@alexachung / @jemimarosereads)

Učitati još
Zatvori