Jane Birkin: Napustila nas je jedna od najstilizovanijih žena dvadesetog veka
Jane Birkin: Napustila nas je jedna od najstilizovanijih žena dvadesetog veka

Jane Birkin: Napustila nas je jedna od
najstilizovanijih žena dvadesetog veka

What a life.

Danas je, u svom domu u Parizu, preminula Jane Birkin – glumica, pevačica i ikona stila u najsmislenijem značenju te reči. Možemo slobodno reći da je ime Jane Birkin sinonim za reč stil.

Iako rođena u Engleskoj, veći deo svog života i procvat karijere doživela je u Francuskoj tako da je većina nacije decenijama unazad doživljavalo kao svoju. U više navrata naglašavala je da ju je Francuska država praktično usvojila.

Najveća ljubav

Jane se doselila u Pariz šezdesetih godina prošlog veka. Francuski tekstopisac i pevač Serge Gainsbourg postao je njena fatalna ljubav, a njih dvoje jedan od najpopularnijih celebrity parova na svetu. Njihova veza trajala je 13 godina, bili su poznati po hedonističkom stilu života i ostali su prijatelji sve do njegove smrti.

Zajedno su bili i autori kontroverzne pesme ‘J T’Aime Moi Non Plus’ koja je bila zabranjena na mnogim radio stanicama. Uprkos tome, oborila je rekorde na UK top listama te godine, a od Jane napravila veliku zvezdu.

Legenda kaže da je Serge ovu pesmu planirao da snimi za Brigitte Bardot, a da je Jane pristala da uradi demo verziju iz ljubomore. Naime, nije mogla da zamisli svog izabranika i francusku zavodnicu zatvorene u muzičkom studiju kako snimaju ovu senzualnu pesmu.

Jane Birkin
Jane Birkin i Serge Gainsbourg

GLUMA VS MODA

Iako je njeno primarno zanimanje bilo vezano za glumu i pevanje, izrazito se isticala po svom stilu i modnom izražaju. Njena najveća popularnost bila tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, a tada je u trendu prednjačio boho stil koji su pratile neobavezne frizure i čuvene šiške.

Kako je imala lice i građu modela, njen efortless stil samo je doprinosio da njena lepota ostane u fokusu. Pored Brigitte Bardot, Jane Birkin bila je predvodnica french girl chic pravca, a sve Evropljanke želele su da izgledaju i oblače se kao ona. Njoj je to, prosto, bilo sasvim prirodno.

Jane Birkin i čuvena Hermès torba

Pored filmova i pesama, njen ogroman legacy ostaje i u modnom svetu. Naime, na jednom avionskom letu iz Pariza za London Jane, tada majka dvoje dece, srela je Jean Louis-Dumasa – izvršnog direktora modne kuće Hermès. Ona je tada obožavala da umesto torbi nosi velike pletene korpe, pravdajući se kako u njima jedino ima dovoljno mesta za sve što joj je potrebno.

Par godina nakon njihovog susreta, 1984. godine, u prodaji se našla Hermés Birkin torba, kojoj je glumica i pevačica ustupila svoje ime.

Ona se, kao što svi znamo, proizvodi i dan danas a postala je sinonim za naluksuzniju torbu na svetu. Nije ni čudo s ozbirom na to koga je imala za inspiraciju.

Rest in peace, Jane.

Foto: Profimedia; Instagram

Učitati još
Zatvori