Šta čitaju poznati: Jeanne Damas
Šta čitaju poznati: Jeanne Damas

Šta čitaju poznati: Jeanne Damas

Jeanne Damas je već dugo naša stilska inspiracija. Sa svojim modnim brendom Rouje, Jeanne fokus postavlja na elegantne i ženstvene timeless odevne komade, a tu su i aksesoari koji nas jednako oduševljavaju. Njena najnovija kolekcija, nastala kao omaž Palomi Picasso, izdvojila se po interesantnim cvetnim printovima i komadima u boji rouge. Ipak, Jeanne je interesantna ličnost i bez obzira na modu i njen brend. Ova Parižanka često na Instagramu pozira ispred svoje police sa knjigama, a sada smo saznali i šta to čita (pored njene La vie en Rouje knjige).

Land Sickness, Nikolaj Schultz

 

Knjiga Land Sickness Nikolaja Schultza pojavila se prošlog leta. Priča prati autora koji se nalazi u Parizu tokom nepodnošljivih vrućina. Klimatske promene dezorijentišu i menjaju njegov život, a sve što je ranije bilo normalno – više nije. Da bi pobegao od vrućine i sopstvene anksioznosti, on beži na malo mediteransko ostrvo, Porquerolles. Ali, da li je idila dovoljna da pobegne od surove realnosti Antropocene?

 

Napisana kao putopis baziran na autorovom ličnom iskustvu, ova knjiga otkriva realnosti klimatske krize – i moderno je must-read štivo.

land sickness jeanne damas knjiga
land sickness / Nikolaj Schultz

Rosewater, Liv Little

 

Liv Little je spisateljica čiji se debitantski roman Rosewater našao i na reading listi Jeanne Damas. Ona je priča o Elsie, mladoj, duhovitoj i nezavisnoj ženi koja živi i radi u Londonu. Ipak, Elsie je i umorna – iako joj je tek 28. Egzistencijalnu krizu ne umanjuje ni činjenica da piše poeziju, niti je umanjuje činjenica da ima simpatiju na poslu.

 

Odvojenost od porodice, konstantno odbijanje za posao koji želi i strah da nikada neće moći da zarađuje novac radeći ono što zaista voli je dovoljno da Elsie bude nesrećna. Ipak, ona je odlučna da zadrži pozitivan stav i preokrene svoj život. Sve dok ne biva izbačena iz stana. Sa rušenjem poznate strukture života, Elsie se obraća drugarici iz detinjstva, Juliet, za pomoć. Upravo uz Julie, Elsie uspeva da predahne – prvi put u mnogo godina i, možda, spozna neka nova osećanja.

rosewater jeanne damas knjiga
rosewater / Liv Little

Disobedient, Emma Dabiri

 

Zbirka eseja Disobedient dolazi od autorke brojnih bestselera, Emme Dabiri. Ova knjiga je odlično štivo za osnaživanje žena i nudi drukčiji pogled na lepotu.

 

U esejima koji pozivaju na bunt protiv opšteprihvaćenih standarda lepote danas, Emma je kreirala moćnu poruku.

disobedient jeanne damas
disobedient / Emma Dabiri

Jeanne par Jeanne Moreau, Jeanne Moreau

 

Jeanne Moreau bila je čuvena glumica francuskog Novog talasa. Fondacija pod njenim imenom osnovana je 2017. godine, nakon njene smrti. Tamo je potom otvorena arhiva koja je otkrila njena brojna neobjavljena dela. Neka se osvrću na odrastanje, dok u nekima Jeanne piše o svojoj karijeri i ljubavima. Ovaj šarmantni portret života fascinantne žene potom je pretočen u knjigu – Jeanne par Jeanne Moreau.

 

Pored ličnih priča, u ovoj knjizi moguće je pročitati i pisma koje je Jeanne dobijala od nekih od najznačajnijih ličnosti. To su, između ostalog, bili i Paul Auster, Pedro Almodóvar i Yves Saint Laurent. Upravo ovu knjigu čita i druga Jeanne – Damas, a mi žurimo u knjižare.

Jeanne par Jeanne Moreau
Jeanne par Jeanne Moreau / Jeanne Moreau

Foto: Instagram (@jeannedamas)

Učitati još
Zatvori