Ciao…Andiamo: Vodimo vas na novo mesto u gradu koje dokazuje da su italijanska kuhinja i gin & tonic savršen spoj
Ciao…Andiamo: Vodimo vas na novo mesto u gradu koje dokazuje da su italijanska kuhinja i gin & tonic savršen spoj

Ciao…Andiamo: Vodimo vas na novo mesto u gradu koje dokazuje da su italijanska kuhinja i gin & tonic savršen spoj

Uvek nas raduje kada na mapu beogradskih restorana možemo dodati još jedan koji donosi duh Italije i njene neodoljive ukuse. Ciao…Andiamo je upravo takvo mesto, a mi smo imali priliku da budemo na VIP otvaranju i među prvima isprobamo meni. Journal gastro navigacija ovog puta vodi vas u Kralja Petra 55 gde nas je dočekao pravi gastronomski užitak.

Restoran Ciao…Andiamo čine četiri konceptualno različita prostora. Svaki od njih odiše drugačijim vibeom, što doprinosi samom iskustvu boravka u restoranu. Oni koji vole da su centru dešavanja i užurbanog beogradskog života, mogu se odlučiti za bašticu i kutak za sedenje na samom prozoru sa kojeg je moguće videti pripremu hrane, ali i dinamično okruženje beogradske kaldrme.

White Lotus vibes

Eksterijer donosi ništa manje zanimljiv ugođaj. Ljubitelji planetarno popularne serije White Lotus (treba li napomenuti da s nestrpljenjem iščekujemo treću sezonu) otkriće i zašto. Prostorija na samom kraju prizemnog nivoa odličan je izbor za sve ljubitelje pomenute serije. Tapete intenzivnih boja, različite ilustracije džungle i dekorativni elementi inspirisani su egzotičnom destinacijom prve sezone, dok će nas sama gastro ponuda restorana podsetiti da je druga sezona serije smeštena upravo u Italiji.

Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo

Classy and tasty

Svi oni koji preferiraju otmeniji stil uređenja i intimniju atmosferu mogu se uputiti na spat i svoje gastronomsko iskustvo dožveti u zlatnom kutku. Pored njega, posetioci se mogu odlučiti i za prostran i svetao galerijski prostor sa velikim portalima i pogledom na kaldrmu Kralja Petra.

Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo
Andiamo

When I say food I mean Italian

Restoran Ciao…Andiamo donosi raznovrsnu ponudu hrane od doručka, predjela, salata do glavnih jela i deserta. Njihova gastronomska paleta bazira se na dobro poznatim italijanskim jelima, obogaćenim fuzijom ukusa koji njihovoj ponudi daju poseban šarm. Fokaća sa pršutom, brusketi sa burrata sirom i presovanim listićima ramsteka ili oni sa lososom, kremom od vlašca i kaprom odličan su izbor predjela. Naravno, tu je i posebna selekcija suhomesnatih proizvoda (pršuta, kobasica, mortadela) i sireva ( kravlji, koziji, ovčiji).

Kao starter vaš izbor može biti tatar biftek sa puterom od semena bundeve i tostiranom ćabatom ili karpaćo od hobotnice, matovilca sa dresingom od slačice i mirođije i tostiranim pinjolima. Naš izbor su arancini, sicilijanski kroketi od riže sa šafranom i kremom od sira.

Kada je reč o glavnim jelima biramo piletinu sa domaćim zapečenim njokama, paradajzom i bosiljkom. Lasagne alla bolognese, odličan su izbor za sve ljubitelje ovog jela.

Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo

Andiamo…It’s pizza time!

Ono što ostavlja poseban utisak jesu upravo pice u različitim kombinacijama ukusa od basic varijanti poput Margarite i Quattro formaggi do onih pikantnijih.
Mortadella e pistachio donosi kombinaciju krema od pistaća, mocarele fior di latte, mortadele, rikote i komadića pistaća. Cotto e formaggi spaja pire od kukuruza, Brie, mocarelu fior di latte, kuvanu šunku, vlašac i maslinovo ulje.

Naš izbor je Dolce Vita koja sadrži maslinovo ulje, nanu, džem od crvenog luka, gorgonzolu, mocarelu fior di latte, Parmigiano Reggiano, kobasicu Chorizo i čili ulje.

Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo

Tajna je u italijanskim namirnicama

Brašno i pelat koje restoran Ciao…Andiamo koristi u pripremi hrane nose etiketu Made in Italy, što gastronomski doživljaj čini autentičnim. Posebna pažnja usmerena je na odabir brašna i pelata jer, sjedinjeni sa preostalim sastojcima, predstavljaju savršenu kombinaciju ukusa za sve ljubitelje italijanskih pica.

Petra brašna koja koriste u pripremi su Petraviva i Piu Ricca. Mešavinom ova dva brašna i specijalnom metodom mešenja, dobijaju testo koje fermentiše 72h pre korišćenja. Petra brašno je u potpunosti prirodno i bez aditiva.

Pelat koji koriste  je Gustarosso San Marzano DOP od proizvođača Danicoop, čija je proizvodnja locirana u gradu Sarno, provinciji Salerno na jugu Italije. San Marzano je pelat karakterističnog slatkastog ukusa.

Perfect match: Pizza & Gin & Tonic

Ono što ponudu restorana Ciao…Andiamo čini posebnom jeste spoj hrane i pića. Možda niste znali, ali pica i gin & tonic su perfect match. Tako, uz pice pikantnijeg ukusa savršeno se slaže gin & tonic napravljen od nešto jačeg gina u kombinaciji sa citrusima. Citrusi ublažavaju pikantnost, pa je ovo preporuka za sve one koji teže da pronađu savršen balans između pikantnog i osvežavajućeg. Oni koji se odluče za light varijantu poput Margarite, svoj užitak mogu upotpuniti miksom gina & tonica koji je obogaćen zelenim, crvenim ili belim biberom u zrnu.

Naš favorit je miks koji kombinuje Bloom gin, ružinu limunadu, hidrirane jagode ili maline, cimet i kardamon.

Restoran Ciao…Andiamo
Restoran Ciao…Andiamo

Last but not least

Gastronomsko iskustvo ne može biti potpuno bez slatkog zalogaja. Mi smo ovog puta rešili da igramo provereno i odlučili se za tiramisù. I nismo pogrešili. Restoran Ciao…Andiamo postigao je savršen balans mascarpone sira, piškota potopljenih u kafi i amaretta. Treba li pomenuti da smo uživali u svakom zalogaju kremaste forme koja je napravljena do perfekcije?

Foto: Ljubo Ašćerić @ljubo.asceric

Učitati još
Zatvori