Journal intervju: Seka Aleksić o ličnim promenama, uticaju na društvenim mrežama i novim modnim poduhvatima
Journal intervju: Seka Aleksić o ličnim promenama, uticaju na društvenim mrežama i novim modnim poduhvatima

Journal intervju: Seka Aleksić o ličnim promenama, uticaju na društvenim mrežama i novim modnim poduhvatima

Seka Aleksić / showman.

Jedna od najuticajnijih javnih ličnosti, Seka Aleksić iza sebe ima više od dve decenije staža na muzičkoj sceni, devet studijskih albuma, nebrojano hitova, ali i nekoliko televizijskih i jednu filmsku rolu. Kritičari tvrde da se trenutno najmanje bavi muzikom, ali činjenica da je u javnom životu aktivna i prisutna na poljima marketinga, mode i pop kulture, kao i da intenzivno nastupa sve vreme, potvrđuje suprotno. Ona je hrabra. Glasnogovornik je u ime onih čiji glas se ne čuje i ne boji se života (a mi dodajemo ni promena). Voli promene, imidža naročito, ali uvek insistira da to bude u saglasju sa njenim identitetom. I dok nestrpljivo iščekujemo deseti studijski album na kome vredno radi, povodom modnog editorijala za Journal, razgovaramo o ličnim promenama, uticaju na društvenim mrežama, životu van Beograda i novim modnim poduhvatima u okviru njenog Second Skin 555 brenda.

…show može da počne!

Mantil Diesel, suknja loewe, Mia Maya Gold, cipele Balenciaga, jeans i minđuše vlasništvo stilista

JOURNAL: U kojim sferama društva primećuješ svoj uticaj? Da li si svesna odgovornosti koju preuzimaš i koliko ti je teško u savremenom svetu?

SEKA: Nisam nikada ništa radila kako bih bila uticajna. Uvek sam samo razmišljala o muzici. Kako sam postala majka, tada sam dobila novu ulogu i počela sam da primećujem stvari koje nisam do tada. Postala sam saosećajnija i kada su u pitanju tuđi problemi. Trudim se da budem na strani, pre svega, slabijih i da budem glasna u njihovo ime, jer slabi su uglavnom u lošijem položaju. Velika je odgovornost iznositi javno svoje stavove, ali mislim da sve javne ličnosti imaju obavezu da se bave i društvenim temama. Ali meni je najbitnije da sam uticajna u muzičkoj industriji.

JOURNAL: Tvoja profesionalna muzička karijera traje 22 godine. Koliko i u čemu si se menjala tokom te dve decenije i da li su te promene dovele do jedne od najuticajnijih javnih ličnosti?

SEKA: Mnogo sam se menjala, karijera od preko dve decenije je i zahtevala promene. Promene u muzičkom smislu, vizuelnom, a i svoje stavove sam menjala tokom tih godina. Ne razmišljate isto sa dvadeset godina i kao zrela žena. Bila sam uvek hrabra za promene i nisam se bojala života. Sve to pomalo je uticalo na to ko sam danas. O uticaju nisam razmišljala.

JOURNAL: Glasno se boriš za prava nežnijeg pola, manjina i životinja. Na tom putu kako i koliko si osvajala lične slobode?

SEKA: Borim se koliko mogu, žena sam, sestra, ćerka, majka, supruga. Dolazim iz mešovitog braka, na koži sam osećala brojne nepravde. Ali sam uvek bila hrabra. Kada sam sazrela tačno sam znala sa čime se bore žene, manjine, slabiji. Životinje sam uvek volela i brinula o njima. Trudim se da i tim divnim bićima pružim dom i da ih sklonim sa ulice. Mislim da najviše pobedite sebe kada postanete majka. Više sebi niste na prvom mestu. Prestanete da budete sebični, centar pažnje se pomera. A, bile su tu i mnoge neke lične pobede, o mnogima i ne bih.

Mantil Max Mara, Mia Maya Gold, čizme Rick Owens, minđuše vlasništvo stiliste
Mantil Max Mara, Mia Maya Gold, čizme Rick Owens, minđuše vlasništvo stiliste
Mantil Max Mara, Mia Maya Gold, čizme Rick Owens, minđuše vlasništvo stiliste
košulja i pantalone victoria beckham, suknja burberry, Mia maya gold, cipele prada

JOURNAL: Popularna si na društvenim mrežama. Čini se da nepogrešivo praviš razliku u kreiranju sadržaja na Instagramu i X-u. Koja ti je društvena mreža draža i zašto?

SEKA: Ne bih mogla da se setim na kojoj sam mreži duže. Volim i jednu i drugu. Instagram volim jer se tamo informišem o modi, dešavanjima, pratim lepe trenutke dragih ljudi, volim naravno i da se slikam, da ne kažem obožavam. Instagram mi daje mogućnost da delim svoju svakodnevicu sa ljudima koji me vole i prate. Zabavno mi je. Na X-u (ex. Twitter) volim da se nekada šalim, nekada da pričam o ozbiljnim temama.

JOURNAL: Zanima nas tvoje mišljenje o TikToku i da li si i na toj društvenoj mreži?

SEKA: Volim i Tik-Tok, tamo sebi dozvoljavam da se često šalim na svoj račun, u toku dana pretrčim malo da vidim šta se tamo dešava. Smeta mi generalno da deca imaju rani pristup mnogim stvarima na Internetu, pa naravno i na Tik-Toku. Tamo vide svašta, pa im onda razne gluposti padaju na pamet. Tik-Tok nije naivna igračka, zato je potrebno da deca imaju veći nadzor od roditelja prilikom korišćenja generalno interneta.

JOURNAL: Život si organizovala na specifičan način, van gradske gužve. Da li si se ikada pokajala što živiš van Beograda i da li je to odlika prave zvezde ili osobe koja želi svoj mir?

SEKA: Živela sam nekada i u Beogradu. Nisam se osećala dobro, moj posao je dovoljno brz, pa mi je privatno više mir odgovarao. Sada ljudi mahom beže u prirodu. Priroda daje neki spokoj i privatnost u mom slučaju. Nisam razmišljala kao zvezda u tom trenutku, razmišljala sam o budućnosti i budućnosti svoje porodice.

Košulje i farmerke Loewe, Mia Maya Gold, mantil Weekend Max Mara, Mia Maya

JOURNAL: Moda je jedan od segmenata koji obeležava tvoju ličnost. Voliš li promene imidža i koliko instiraš da tvoj imidž bude u saglasju sa tvojim identitetom?

SEKA: Ja sam po prirodi showman. Volim stalno da budem drugačija, a nije lako trajati tolike godine i biti stalno zanimljiv. Vremenom sam kroz posao zavolela i počela sve više da pratim modu, i moda je stalno drugačija. Ja joj se nekada samo prepuštam. Uživam u toj igri. Zbog posla kojim se bavim prošla sam kroz nekoliko modnih faza. Puno puta sam menjala stilove, boju kose… Volela sam svaku od njih. Nekada mi je manje bilo bitno, nekada sam im više pažnje posvećivala. Svaka ta faza je ostavila pečat i trag u mojoj karijeri.

JOURNAL: Insistiraš li na brendiranoj garderobi? Videli smo te u Rick Owens-u i Balenciaga kreacijama pa se činilo da ideš u tom modnom smeru. Sada te vidimo u drugačijem svetlu. Kaži nam nešto više o tome i koji pravac tebi lično najviše prija?

SEKA: Kao i svaka žena volim brendirane stvari, ali nije mi nužno da moram sve da kupim brendirano. Nemam omiljen brend niti dizajnera, to su uvek neke faze kod mene. Kako se tada osećam i kakva mi je energija, tako ću i izgledati. Pravac se stalno menja, menja se moja energija, pa onda i stilovi koji mi prijaju. Često sam se samo prepuštala saradnicima koji to bolje znaju od mene.

JOURNAL: Kako reaguješ na tvrdnje kritičara da se trenutno najmanje baviš muzikom, a da si u javnom životu aktivna i prisutrna na poljima marketinga, mode i pop kulture?

SEKA: Pravila sam studijske pauze, ali se ja non-stop bavim muzikom, imam nastupe, dok se rade nove pesme, ja i nastupam. Nekada je dugotrajan taj studijski deo. Zahteva i veliku posvećenost, ali zahteva i inspiraciju tima. Sazrela sam kao žena, sada znam i šta mi se više dopada. Ali nikada nisam prestala da radim na novim pesmama, samo je to ozbiljan i kompleksan proces, a taj proces ne voli rokove, voli slobodu. Ne pravim sebi pritisak. Želim da budem zadovoljna svakom rečju u tekstu pesme. Svesna sam koliko svi čekaju novi album i želim da svi budu zadovoljni kada on izađe. Zato i ne žurim, ali volela bih do kraja godine da se desi. Biće to moderan folk sa još nekim iznenađenjima u stilskom smislu. Par balada ne bih stavljala ni u jedan žanr, one su čista emocija.

Haljina Mom's Pants

JOURNAL: Na društvenim mrežama smo imali prilike da vidimo sneak peek nove letnje kolekcije tvog brenda Second Skin 555. Da li je cela kolekcija unisex kao i ovi do sada viđeni komadi i šta tu možemo da očekujemo?

SEKA: Nova kolekcija je najozbiljnija do sada. Nekoliko komada će ponovo biti unisex i to je već deo brenda Second Skin 555. Naziv kolekcije je #5starsummer. Naziv možda zvuči pretenciozno, ali upravo je suprotno. Gde god da se nalazite ovog leta, šta god radili, sa kim ga proveli, u ovoj garderobi ćete se osećati da je ovo vaše najbolje leto.

JOURNAL: I za kraj, kako izgleda tvoj second skin outfit u kome se najbolje osećaš – privatno i na sceni?

SEKA: Ima dosta komada u kojima se dobro osećam. Second Skin 555 summer kolekcija je kompletna. Od odevnih stvari u kojima se osećam prijatno, a opet veoma fashion da mogu da obavljam svakodnevne stvari, do laganih letnjih haljina iz kojih neću izlaziti, pa do fashion haljina u kojima ćete me videti na nastupima. Baš je nekako kompletna kolekcija. Jedva čekam da je vidim na ljudima kad izađe.

pelerina Nina Mandić

Talent: Seka Aleksić @seka_aleksic
Fotografije: Marko Vulević @marko__vulevic
Kreativna direkcija i stajling: Mila Đenić @miladuffy
Frizura: Dragan Taubner @u.h.s.taubner
Šminka: Brana Kostić @branakostic
Video: Aleksa Miletić @alleksou
Ekstenzije: Studio Extension @studio.extension

Učitati još
Zatvori