Pronašli smo gde u Beogradu možete pojesti portugalski desert Pastel de Nata
Pronašli smo gde u Beogradu možete pojesti portugalski desert Pastel de Nata

Pronašli smo gde u Beogradu možete pojesti
portugalski desert Pastel de Nata

Portugalski dezert Pastel de Nata pronašli smo u Beogradu. Ovaj neodoljivi dezert već dugo uživa svetsku popularnost, a dok ne otputujemo u Portugal, zadovoljićemo se i dozom pastel de nate i u komšiluku – saznajte gde.

Pastel de nata

Pastel de Nata nastao je pre više od tri veka. On predstavlja dezert od hrskave zapečene korice napravljene od lisnatog testa. Punjenje je od slatkog krema od jaja, a na kraju je dezert posut cimetom. Poznat po karakterističnoj braon-žutoj korici, Pastel de Nata nastao je u manastiru, kada su monasi, zbog toga što nisu znali šta da rade sa velikom količinom žumanaca koja im je ostajala, dosetili da počnu da prave nove kolače.

Od prodaje kolača monasi su zarađivali za život, a kada je njihov red raspušten u 19. veku, recept je kupila lokalna pekara. Oni su nastavili tradiciju i od 1837. godine nudili kolač prvo lokalnom stanovništvu, a onda i turistima. Danas je Pastel de Nata kultni simbol Lisabona, Portoa i drugih portugalskih gradova. Turisti sa tih destinacija ne idu kući dok ne prodaju ovaj kolač – obavezno uz kafu.

portugalski dezert pastel de nata beograd
privatna arhiva

Portugal u Beogradu

U Beograd je Pastel de Nata stigao zahvaljujući Soraji i Davoru, paru iz Angole koji je pre nekoliko godina odlučio da se preseli u Beograd. Porodično im tradicija poslastičarstva dugo traje, a posebno su posvećeni pripremi portugalskih i brazilskih kolača. Tako je nastao Pastel de Nata Belgrade, gde je pored istoimenog dezerta moguće probati i druge poslastice. Pored slatkog, postoji i slani asortiman iz kog izdvajamo coxinhos, brazilski specijalitet od piletine i sira. Tu su i empade, brazilski specijalitet koji izgledom podseća na proje.

Pastel de Nata Belgrade nalazi se na dve lokacije. Jedna je na adresi Uroša Martinovića 6, a druga u Maksima Gorkog 26. Za autentično gastronomsko iskustvo, obavezno posetite neku od ovih lokacija.

portugalski dezert pastel de nata beograd
privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva / Instagram (@pasteldenatabelgrade / @kotomi.yama

Učitati još
Zatvori