U Barseloni otvoren Muzej zabranjene umetnosti – prvi takve vrste u svetu
U Barseloni otvoren Muzej zabranjene umetnosti – prvi takve vrste u svetu

U Barseloni otvoren Muzej zabranjene umetnosti
– prvi takve vrste u svetu

U diskusijama o evropskim centrima umetnosti, Barselona je često potcenjen kandidat. Međutim, katalonska prestonica, osim što je rodno mesto brojnim revolucionarnim stvaraocima, predstavlja jednu od metropola posebno razvijene umetničke scene. Na uobičajenu rutu kroz grad, pored brojnih muzeja i galerija, sada je upisana i nova lokacija – Muzej zabranjene umetnosti ranije ove jeseni otvorio je svoja vrata i time postao jedinstveno mesto na kulturnoj mapi Evrope.

A šta se to tamo krije?

Kako stoji u manifestu objavljenom na sajtu Muzeja, pokretačka ideja je jednostavna. Cilj osnivača jeste da, na jednom mestu, okupe sva značajna umetnička dela koja su kroz istoriju na neki način – i iz različitih razloga, a često zbog političke nepodobnosti – bila označena kao „nepoželjna“. Tako su u prostorijama ovog muzeja izložene zabranjene umetnine, ali i one koje su, da li zbog svog sadržaja ili opredeljanja njihovog autora, bila cenzurisana, uklanjana sa izložbi ili, čak, namerno oštećena kako bi na taj način bila izbrisana.

Muzej je nastao zahvaljujući inicijativi koju je pokrenuo novinar Tatxo Benet, a koja je rezultirala sakupljanjem više od 200 radova najraznovrsnijih umetnika – koji su sada izloženi kroz nekoliko prostorija.

 

Ko su „zabranjeni“ umetnici?

Kako su se ideološke panorame menjale, tako su različiti umetnici kroz istoriju bivali okarakterisani kao „zabranjeni“ ili „nepoželjni“. Čak i kada su potonje generacije odbacile takve predrasude, slaveći njihova dela, Pablo Picasso, Gustav Klimt, Francisco Goya i Andy Warhol samo su neki od stvaraoca koji su kroz svoju karijeru dobijali ovakve etikete. Stoga, Muzej zabranjene umetnosti okuplja stilski, tematski i/ili medijalno raznovrsan spektar umetnika koji su stvarali u različitim epohama.

Modernistički dom Muzeja

Muzej zabranjene umetnosti smešten je u monumentalnom modernističkom zdanju, izgrađenom na prelasku iz 19. u 20. vek. Casa Garriga Nogués, kako ova zgrada nosi naziv, delo je arhitekte Enrica Sagnier i Villavecchia, i emblematičan je predstavnik secesionističke barselonske arhitekture, a nalazi se između ulica Balmes i Ramble de Catalunya, u čuvenoj Zlatnoj četvrti naselja Eixample.

Foto: Instagram (@museudelartprohibit)

Učitati još
Zatvori