Journal Insider: Nežna Barcelona
Journal Insider: Nežna Barcelona

Journal Insider: Nežna Barcelona

Naša stalna rubrika Journal Insider ovog puta vas vodi na jednu od najpopularnijih lokacija. Od kada je wizz.air otvorio redovnu liniju Beograd-Barselona, ova dva grada kao da su se zbratimila. Gotovo svi odlaze u Barselonu barem jednom godišnje i u svako doba godine je posebna i magična.

Ipak Barselona viđena očima našeg magazina je nešto posebno jer ćemo pokušati da napravimo vodič u kome će puno ukusa biti zastupljeno. Naravno za grad koji je kompleksan poput Barselone, nemoguće je ispuniti sve želje. Pokušaćemo da se krećemo van zadatih staza i da vas inspirišemo da sami pravite svoje Google Maps koje ćete deliti sa drugima. I sa nama, zašto da ne?

 

Parkovi Barselone | ono što vam niko nikad nije rekao

Barcelona je jedan od najzelenijih gradova Evrope. Parkovi nikom prvo neće pasti na pamet u gradu punom prelepe arhitekture i umetnosti. Ali upravo su parkovi način da upoznate suštinu Barselone. Parkovi objedinjuju i arhitekturu i umetnost i sport, pa i religiju. Prelepi su i zeleni u svako doba dana i godine. Nerealno. Uostalom pogledajte – ali uz napomenu da to nije konačna lista. Hajmo redom…

Montjuïc | olimpijski grad i park

 

Tibidabo | najlepši zalazak sunca

Parc del Laberint d’Horta | zeleni lavirint

Parc de la Ciutadella | kaskade, jezera i piknik

Parc Güell | jedno od Gaudijevih čuda

Mercat de Santa Caterina | upoznajmo ukuse Barselone

La Boqueria je najpoznatija pijaca u Barseloni o kojoj ćete čitati u svim vodičima. Ali mi nismo svi vodiči. Zato predlažemo pijacu Santa Caterina ili na katalonskom Mercat de Santa Caterina. Znamo da niste došli na odmor da kuvate ali ova pijaca je zaista najbolja ideja za užinu u gradu, okrepljenje ili naravno šampanjac i ostrige. Zaista će apsolutno svako naći ono što voli. Španska tradicionalna šunka se seče na providne listiće.

Sir i različiti suhomesnati proizvodi se pakuju u fišeke za poneti. Sveže ceđenih sokova i smutiji su od svakog zamislivog voća. Voće i povrće je uglavnom non-gmo i iz domaćeg uzgoja. Pro tip su paradajzi koji izgledaju vrlo zeleno ali to nisu. Mandarine su domaće. Ima preko trideset vrsta maslina na svim tezgama koje ih prodaju. Pecivo miriše kao san – i slatko i slano. Ni sami nismo znali da postoji toliko vrsta kamenica. A tek ručno rađene bombone su vatromet boja i ukusa…

Bar Joan | katalonski street food

Kada ste već posetili Mercat de Santa Caterina idealno bi bilo da napravite pauzu za brunch – kao što smo to predložili u Berlinu. Iskustvo jela na pijaci može da varira u stepenu komfora. Ako želite pravo iskustvo domaćina – idete u Bar Joan. Iako se zove bar – Joan je u stvari nešto između restorana društvene ishrane, autobuske stanice, lokalne kafane i pijačne tezge. U Beogradu se danas otvara puno različitih restorana na pijacama, ali Bar Joan je posebno iskustvo koje bismo voleli da uvezemo.

Jede se na dva načina – na šanku i na stolovima za sedenje. Kako je uvek gužva i čeka se u redu – važno je da unapred odlučite koliko ste gladni. Stolovi se duže čekaju ali je za veće društvo iskustvo prijatnije. Zaposleni rade samo za šankom i vlada samoposluživanje i neopisiv haos. To zvuči gore nego što jeste.

 

Ali hrana je sve! Tapasi, čuvene španske papričice Pimientos de Padrón/Pebrots de Padró, krompiri sa kečapom i majonezom/ajolijem patatas bravas… Paelja, gulaši i druga gotova jela. Moguće je piti šampanjac i jesti rusku salatu. Naš pro tip je crni vermut i galicijska hobotnica sa alevom paprikom. Preporučujemo i puževe – Caragols.

Da li ste znali da katalonska kuhinja uključuje čvarke/Chicharrón? I crevca, škembiće, iznutrice u milion varijanti. Za vegetarijance i vegane je ključno da gledaju i prevode šta je šta. Meni je uglavnom na katalonskom i španskom jer nije predviđeno baš za turiste. Možda je najbolje unapred imati ideju i znati ova imena jela. Ili jednostavno pokazati! Otvorena kuhinja je njihov zaštitni znak.

Boca Grande | iskustvo na više nivoa

Na sasvim drugom kraju od koncepta street food restorana – nalaze se restorani vrhunske usluge i Michelin star. Nije nemoguće da je ovaj restoran prelazna varijanta za sve ukuse. Naravno, ako kao prave dame ne razgovaramo o cenama. Sam restoran podeljen je u nekoliko delova. Gastronomski užitak rezervisan je za koncept Boca Grande i sastoji se od bara nekoliko restoranskih delova za intimno ili sedenje u društvu. Ovaj deo restorana ima zavidan vinski podrum. Predlažemo da poslušate preporuke somelijera.

Sasvim nova iskustva nude prostori bašte, Rooftop i Boca Chica koji su rezervisani za koktele i muziku uživo. Najveće iznenađenje je svakako prostor toaleta. Naravno da smo hiljadu puta pomislili za mnoge restorane u celom svetu kako bismo mogle živeti u njihovim toaletnim sobama. Ali u Boca Grande je to i ostvarivo. U Bains Douches je DJ i potpuno novi nivo fraze fotke iz kupatila. Ovde se zaista može reći „ne izlazite iz kupatila“.

Ako negde želite da jedete živu ribu i morske plodove – osim pijace jedno od mesta koje preporučujemo jeste Boca Grande. Pored toga što imaju ogroman izbor i sve je sveže, mi preferiramo minimalizam u pripremi. Sveže školjke sa limunom i začinima, riba u brdu soli ili dugo marinirani ceviche. Naravno da su svi sirevi domaći a jela iz celog sveta.

Za ljubitelje mesa tu su iberijska šunka, simentalski stejkovi ili pačetina, ali Boca Grande je poznat po morskim specijalitetima. Možda je najbolja kombinacija selekcije školjki dok se priča, toplog predjela dagnji na buzaru uz sveže artičoke, a zatim neko od glavnih jela po izboru šefa kuhinje. Za posle već birajte između slatkiša i koktela.

lab perfum | neotkriveni biser parfema

Sigurno znate da je Barselona dom Carer Barcelona i Ponsà Barcelona parfema kao što i samo ime kaže. Svakako je važno posetiti ove poznate kuće niche parfema dok ste u Barseloni. Ali zanimljivo je i izazovno otkrivati neotkrivene bisere, zar ne? Posebno je izazovno iskustvo odlaska u laboratoriju parfema koja se zove uprao tako – lab perfum. Oni imaju skoro trocifren broj parfemskih kombinacija i spremite se da odvojite sate u istraživanju.

Koncept koji slede od 2009. godine je vraćanje korenima, tamo gde se apotekarstvo i parfimerstvo sreću. U laboratoriji koja je odmah iza izložbenog prostora. Svi parfemi su izloženi na isti način – u staklenim bocama. I prodaju se – na točenje. Od ovakvog brenda – minimum koji očekujemo je i održivost – te zaista ohrabruju reciklažu.

Zamislite samo to mirisno blago – kombinaciju pralina, borovnice i jasmina. Mirisi kože i hrasta, lavande i kedra, morske trave i mandarine. White musk, vetiver i cardamom. Esencija sandalovine. Ova priča o lab parfemima još uvek ne postoji nigde na netu iako je najavljen online shop. Vetiver, tamjan i ljiljan su ipak naša omiljena kombinacija pod brojem 36.

Foto: instagram, bocagrande.cat, labperfum.com, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori