Žene u filmskoj industriji: Tri režiserke čija ostvarenja bi trebalo ispratiti
Žene u filmskoj industriji: Tri režiserke čija ostvarenja bi trebalo ispratiti

Žene u filmskoj industriji: Tri režiserke čija ostvarenja bi trebalo ispratiti

Kada ste poslednji put pročitali tekst na temu žena u filmskoj industriji, posebno režiserkama? Upravo tako. Zato će naš zadatak biti da vam predstavimo tri rediteljke čiji rad pratimo i smatramo važnim za filmsku industriju. Sve tri režiserke probile otvorile su novo poglavlje filmskog stvaralaštva. Nisu samo demonstrirale svoje veštine pripovedanja, već su koristile svoje društvene platforme kako bi se bavile pitanjima od javnog značaja i promovisale inkluzivnost u industriji. Njihova dostignuća su otvorila put za buduće generacije ženskih režiserki. Takođe, tu je i momenat u kom su bogatile svet kinematografije raznovrsnim perspektivama. Dok nastavljamo da slavimo i podržavamo žene u filmu, dopustićemo pre da njihov rad služi kao svedočanstvo o njihovom radu.

Ava DuVernay

Avaa DuVernay je pionirska filmska režiserka poznata po snažnom pripovedačkom tonu i posvećenosti rešavanju društvenih problema. Njen film Selma iz 2014. dobio je pohvale širom sveta i stavio pokret za građanska prava u središte javne svesti. Rad Aave DuVernay obuhvata i proslavljenu mini-seriju When They See Us, koja istražuje nepravednu osudu na zatvorsku kaznu petorice maloletnih Afroamerikanaca za napad u Centralnom parku koji je potresao Ameriku. Njena sposobnost da koristi filmsku scenu kao platformu za isticanje važnosti socijalnih tema, posebno pravde do sada je potvrđena velikim uspehom samih ostvarenja. Ava definitivno donosi priče koje obaraju. Njeno zalaganje za istinu i borbu protiv sistema definitivno služi kao pokazna vežba mladim režiserima. Tu je i rad na tome da se preoblikuju standardi filmske industrije.

selma
Imdb / selma (2014)
When They See Us
imdb / When They See Us (2019)

Greta Gerwig

Greta Gerwig postala je značajna figura u savremenom filmu, posebno od momenta kada je njen film Barbie premijerno prikazan prošle godine, koji je, podelio svet. Inače, poznata je po jedinstvenom pripovedanju i likovima s kojima se ljudi lako povezuju. Njen rediteljski debi iz 2017, Lady Bird, dobio je široku pohvalu i doneo joj čak i nominaciju za Oskara za najboljeg režisera. Filmovi Grete Gerwig često se fokusiraju na živote mladih žena, prikazujući njihove borbe, snove i kompleksnost sa posebnom autentičnošću. Ona je definitivno dokazala da postoji veliki potencijal u, usudićemo se reći feminističkim filmovima. Publika je definitivno spremna za filmove koji prikazuju višedimenzionalne ženske likove, izazivajući tradicionalne rodne uloge i otvarajući put za više priča vođenih ženama.

lady bird
limdb / lady bird (2017)
imdb / barbie (2023)
imdb / barbie (2023)

Chloé Zhao

Rad Chloé Zhao privukao je globalnu pažnju zbog poetskog i meditativnog pripovedanja koji njeni filmovi poseduju. Njen film iz 2020, Nomadland doneo joj je Oskara za najbolju režiju. Time je postala druga žena i prva žena crnkinja koja je osvojila tu nagradu. Zhaoin pristup filmskom stvaralaštvu komentariše se kao drugačiji. Spajajući elemente fikcije i dokumentarnog stvaralaštva kako bi stvorila emocionalno dirljive priče, režiserka iz filma u film postaje sve veštija u tome. Njeni filmovi često se fokusiraju na marginalizovane i nomadske zajednice. Na taj način ističući ljudsku povezanost koja prevazilazi granice država. Kada se uz to dodaju i pozadinske priče likova, dobijate remek-delo kinematografije. Zhaoine priče probijaju sve društvene barijere, a ujedno i podstiču industriju da prihvati sveže pristupe u pripovedanju.

Chloé Zhao
imdb / Chloé Zhao
imdb / Nomadland (2020)
imdb / Nomadland (2020)
Učitati još
Zatvori