Izdvajamo omiljene filmove koji su premijeru imali na Kanskom filmskom festivalu – i dostupni su na Netflixu
Izdvajamo omiljene filmove koji su premijeru imali na Kanskom filmskom festivalu – i dostupni su na Netflixu

Izdvajamo omiljene filmove koji su premijeru imali na Kanskom filmskom festivalu – i dostupni su na Netflixu

Filmski festival u Kanu (njegovo 77. izdanje) počinje 14. maja i donosi uzbudljiva filmska ostvarenja. Od filmova u Saint Laurent produkciji, preko ostvarenja o Donaldu Trumpu, Coppolinog Megalopolisa i Lanthimosovog Kinds of Kindness – naša watchlista nikada nije bila duža.

Ovaj međunarodni filmski festival je bitna lokacija za reditelje i glumce –  neretko, film koji biva premijerno prikazan u Kanu uživa veliku slavu, ne samo u godini prikazivanja, već i (if they’re lucky) u decenijama koje slede. Izdvajamo upravo takva ostvarenja – odmah dostupna za gledanje na streaming platformi Netflix.

Pulp Fiction, 1994

Pulp Fiction Quentina Tarantina jedan je od onih filmova čija popularnost ne jenjava. Premijerno je prikazan upravo na Kanskom filmskom festivalu 1994. godine – i predstavlja Tarantinov rediteljski prvenac. Tokom godina (i decenija) koje su usledile, Quentin je tri puta nominovan za prestižnu nagradu Palme d’Or, a bio je i predsednik žirija 2004. godine.

Pulp Fiction je na 47. izdanju Kanskog filmskog festivala osvojio i glavnu nagradu – iako ga je publika izviždala (scene nasilja bile su, izgleda, too much za francusku publiku). Ipak, impresivna glumačka ekipa i originalna priča su samo neki od razloga zašto je ovaj indie film postao – i ostao – toliko popularan i hvaljen. On je i film koji je oživeo karijeru Johna Travolte, a predstavlja i prvu od mnogo saradnji reditelja sa Umom Thurman.

kanski filmski festival pulp fiction
PULP FICTION / Miramax Collection / Everett / Profimedia

L.A. Confidential, 1997

L.A. Confidential je film-noir Curtisa Hansona koji je premijerno prikazan u Kanu 1997. godine. Film se takmičio u glavnoj kategoriji i bio je u trci za Zlatnu palmu, koju je naposletku osvojio Taste of Cherry Abbasa Kiarostamia. Na ovaj film osvrnuli smo se u listi filmova snimljenih u Los Anđelesu.

Russell Crowe, Kevin Spacey i Kim Basigner protagonisti su filma u kom likovi u potrazi za sopstvenim istinama flertuju sa granicama dobrog i lošeg. Odlični kadrovi, muzika, kao i gluma samo su neki od razloga zašto je ovaj film i danas popularan.

The Pianist, 2002

Kultni film The Pianist Romana Polanskog imao je premijeru upravo u Kanu. Tu je i nagrađen i to u glavnoj kategoriji – Zlatna palma zasluženo je otišla u ruke Polanskog, koji je kreirao neverovatnu i emotivnu priču na velikom ekranu. Film je baziran na autobiografskoj knjizi Władysława Szpilmana, pijaniste koji je preživeo Holokaust.

U ulozi Władysława našao se Adrien Brody, koji je brilijirao i na dodeli Oskara, osvojivši Zlatnu statuu za Najbolju glavnu mušku ulogu. Ovaj film je obavezno štivo koje podseća na užase Drugog svetskog rata – i prikazuje snagu čoveka. Volja za životom i pored nezamislivih gubitaka – The Pianist je pravo moderno remek-delo.

Inglourious Basterds, 2009

Obećavamo – Tarantino nije tražio da napišemo ovaj tekst. Ipak, još jedan njegov film našao se na našoj listi. Quentin je film Inglourious Basterds premijerno prikazao u Kanu 2009. godine. Još jedan ratni film – a opet toliko drugačiji od Romanovog The Pianist.

Inglourious Basterds uzbudljivo je i neočekivano komično filmsko delo. Brad Pitt se našao u glavnoj ulozi i tumači Alda Rainea, poručnika koji okuplja grupu američkih Jevreja radi osvete nacistima. Za ovu ulogu Brad je nagrađen i titulom Najboljeg glumca u Kanu. Uzbudljiv i prepun shocking momenata kakve možemo videti u Tarantinovim filmovima, ovaj film ima našu veliku preporuku.

Foto: Profimedia / IMDb / Instagram @festivaldecannes

Učitati još
Zatvori