California dreamin’: Ovo su filmovi koje morate pogledati ako maštate o Los Anđelesu
California dreamin’: Ovo su filmovi koje morate pogledati ako maštate o Los Anđelesu

California dreamin’: Ovo su filmovi koje morate pogledati ako maštate o Los Anđelesu

Los Anđeles – grad anđela, grad filma. Ovaj grad nije samo dom najvećih filmskih studija i zvezda. Naprotiv, Los Anđeles je često u filmovima viđen kao živi lik, obavezan dodatak priči. Bilo da je reč o tinejdž komedijama, letnjim coming of age filmovima ili misterioznim trilerima, L.A. je grad sa mnogo lica i zbog toga je večna inspiracija scenaristima i rediteljima.

Iako je poznat kao Grad sunca, L.A. ima i drugu, mračniju stranu, a filmovi koji istu istražuju često se nalaze na must-watch listama brojnih kritičara i filmofila. Ukoliko i ovog proleća pevušite California dreamin’, predlažemo da pogledate neki od filmova snimljenih u Los Anđelesu – za ultimativno filmsko putovanje.

The Graduate, 1967

Filma Mikea Nicholsa iz 1967, The Graduate, je ultimativni kalifornijski, odnosno L.A. film. Ovo ostvarenje proslavilo je Dustina Hoffmana, koji je tumačio ulogu Benjamina Braddocka. Benjamin živi lagodnim, postdiplomskim životom, sve dok to leto ne upozna Mrs. Robinson, sa kojom započinje aferu.

 

Gospođa Robinson je udata žena – i prijateljica njegovih roditelja. Da stvari budu dodatno komplikovane, Benjamin se zaljubljuje i u njenu ćerku, Elaine Robinson. Njegove avanture i vožnje po L.A-u savršeno dočaravaju atmosferu ovog grada šezdesetih – potpuno romantizovanu i estetičnu. Baškarenje na suncu, kupanje u bazenu, uz muziku benda Simon & Garfunkel? The Graduate je film koji svaki ljubitelj kalifornijskog stila života mora pogledati.

Clueless, 1995

Biti Cher nije lako – Cher Horowitz, da budemo precizni. Uloga ove tinejdž drama queen pripala je Aliciji Silverstone i glumicu preko noći proslavila. Film pun ikoničnih citata i neiscrpne modne inspiracije, Clueless je obavezno štivo za ljubitelje kulture devedesetih – i Los Anđelesa.

 

Takođe, on je idealan izbor za girls night in. Na svojim vožnjama po gradu, Cher prikazuje kako je to odrastati u čuvenom kalifornijskom gradu. Ima li nešto bolje od toga? As if!

L.A. Confidential, 1997

Poverljivo iz L.A.-a (L.A. Confidential) čuveni je film-noir kasnih devedesetih. Sa impresivnom glumačkom postavkom (Russell Crowe, Kevin Spacey, Kim Basigner), ovaj film, nastao po istoimenoj knjizi iz 1990. je od Los Anđelesa kreirao živi lik.

Ovaj grad je svedok glamuru i zločinima njegovih stanovnika, koji u potrazi za sopstvenim istinama konstantno flertuju sa granicama dobrog i lošeg. Sve što u ovom filmu vidimo je strictly confidential.

Mulholland Drive, 2001

Još jedan film u neo-noir stilu je triler iz 2001, Mulholland Drive. U režiji Davida Lyncha, ovaj film prikazuje šta stoji iza želje onih koji žele da se proslave u filmskoj industriji. U ulozi Betty, glumice koja želi da uspe upravo u tome, je fantastična Naomi Watts.

Na svom putu između brojnih audicija i selidbi, Betty upoznaje Ritu (Laura Elena Harring), ženu koja je nakon saobraćajne nesreće izgubila pamćenje. Dok u zajedničkim avanturama pokušavaju da razotkriju ko je Rita uopšte, nastaje priča puna misterije i intrige. Rešavanje puzle Mulholland Drivea ispraćeno je beskrajnim kadrovima Holivuda. Navigiranje Los Anđelesom nije za svakoga.

La La Land, 2016

Ako postoji jedan film koji može istovremeno da romantizuje i uništi imidž Holivuda (i naših osećanja), to je ostvarenje Damiena Chazella iz 2016, La La Land. Za ulogu Mie, Emma Stone dobila je svog prvog Oskara, a kadrove je delila sa Ryanom Goslingom, koji tumači Sebastiana.

Mia i Sebastian par su koji sanja o uspehu. Mia želi da postane glumica, dok je Sebastianova ljubav prema džezu kreirala san o sopstvenom baru i bendu. Njihove privatne borbe kreiraju posebnu ljubavnu priču – ponekad, nemoguće je imati sve. Originalan, a opet tako Holivudski mjuzikl, La La Land je film koji je apsolutno iskoristio svaki estetični kadar ovog Grada snova – film je u potpunosti snimljen na lokaciji. Here’s to the ones who dream.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori