„Megalopolis“: Francis Ford Coppola priprema novi sci-fi film koji će premijeru imati na Kanskom filmskom festivalu
„Megalopolis“: Francis Ford Coppola priprema novi sci-fi film koji će premijeru imati na Kanskom filmskom festivalu

„Megalopolis“: Francis Ford Coppola priprema novi sci-fi film koji će premijeru imati na Kanskom filmskom festivalu

Megalopolis je film čiji dolazak željno iščekujemo. Reč je o novom ostvarenju čuvenog reditelja Francisa Forda Coppole. Film je u pripremi od 1980-ih, kada je Ford napisao scenario. Ovaj passion project slavnog reditelja okupio je velika glumačka imena, a očekuje ga i ekskluzivna premijera – i to na Kanskom filmskom festivalu. Saznali smo detalje o naučnofantastičnom filmu Francisa, prvom takve vrste za slavnog reditelja.

Veliki comeback Coppole

Francis Ford Coppola je pre nekoliko dana napunio 85 godina i dokazao (once again) da su godine samo broj. Naime, slavni reditelj nastavlja da kreira, a njegov sledeći film je Megalopolis, naučnofantastična drama smeštena u utopijski Njujork. Reditelj, poznat po filmovima Kum (The Godfather) i Apokalipsa sada (Apocalypse Now), je na filmu Megalopolis radio od 1980-ih godina. Coppola potpisuje režiju, kao i scenario, a u ovaj film uložio je mnogo vremena (i novca), čekajući pravi momenat. Navodno, sam Francis je u film uložio 120 miliona dolara sopstvenog novca.

Reditelj je decenijama unazad, na početku karijere, osmislio radnju ovog filma, ali nije imao dovoljno visok status u Holivudu da bi pronašao finansijere za isti. Ipak, sa uspesima prethodnih filmova, Coppola je pronašao svoje mesto na A-listi holivudskih reditelja, te je visokobudžetni Megalopolis konačno došao na red. Ujedno, ovo je i veliki povratak Francisa u rediteljsku fotelju nakon što je njegov poslednji film Twixt snimljen 2011. godine – i prošao prilično nezapaženo.

Utopijska sci-fi drama

Arhitekta želi da utopijski Njujork izgradi od temelja nakon razarajuće katastrofe – tako glasi premisa Megalopolisa. Coppola je 2019. najavio ovaj film, na kom je radio decenijama. Passion project možda je suviše slaba reč za Megalopolis, film za koji je Francis imao viziju još krajem sedamdesetih godina 20. veka. Coppola je 1983. napisao čak 400 stranica za film – fragmente scenarija.

Ova sci-fi drama je umalo snimljena početkom dvehiljaditih. Tada je snimljeno više od 30 sati materijala, a za uloge su čitali Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Russell Crowe, Uma Thurmanjust to name a few. Budžet za film tada je iznosio 80 miliona dolara, ali sve se promenilo 11. septembra 2001. Sa tragedijom 9/11, Megalopolis je odložen do daljneg, zbog bliske veze premise filma i stvarnih događaja u Njujorku.

Pauza je potrajala, sve dok 2021. nisu počele da kruže glasine o glumačkim imenima koja se pridružuju Megalopolisu.

megalopolis
Adam Driver, Aubrey Plaza i Francis Ford Coppola / Megalopolis / Profimedia

All-star cast

Prošlog maja, konačno je potvrđeno da će u novom filmu igrati Adam Driver i Aubrey Plaza. Filmu su se potom pridružili i Shia LaBeouf, Dustin Hoffman i Giancarlo Esposito. Martin Scorsese i Steven Spielberg takođe su deo Megalopolisa. Naime, oni će govoriti o filmu sa rediteljem Mikeom Figgisom, koji je snimao behind-the-scenes dokumentarac o Megalopolisu. Dokumentarni film pojaviće se kad i dugometražni.

Snimanje je zvanično završeno krajem marta ove godine. Megalopolis će biti premijerno prikazan na prestižnom Kanskom filmskom festivalu i to 17. maja 2024.

Francis Ford Coppola,
Francis Ford Coppola / PHOTOlink / Everett / Profimedia

Foto: IMDb / Profimedia / Instagram (@francisfordcoppola / @megalopolisfilm)

Učitati još
Zatvori