Spisak azijskih filmova koji su poslužili kao inspiracija filmskom reditelju Quentinu Tarantinu
Spisak azijskih filmova koji su poslužili kao inspiracija filmskom reditelju Quentinu Tarantinu

Spisak azijskih filmova koji su poslužili kao inspiracija filmskom reditelju Quentinu Tarantinu

Quentin Tarantino, reditelj neprikosnovenog pristupa filmskim pričama i prepoznatljivog stila režiranja i konstruisanja radnje, kao i razvoja karaktera, podario nam je ostvarenja koja nismo mogli da pogledamo samo jedanput. Danas vam predstavljamo koji su to azijski filmovi poslužili kao inspiracija za kultni filmski serijal Kill Bill.

Sanjuro, 1962.

Priču započinjemo od filmskog ostvarenja Sanjuro japanskog reditelja Akira Kurosawe. Mnoge borbe mačevima iz filmskog serijala Kill Bill inspiraciju pronalaze upravo u filmu Sanjauro. Pogotovo kada govorimo o sceni sakaćenja ruke Sofie Fatale u prvom delu kultnog serijala, koja je skoro identična sceni iz ostvarenja genijalnog reditelja japanske kinematografije.

The Big Boss, 1971.

Film The Big Boss iz 1971. godine delo je kineskog filmskog reditelja Lo Weia. Na prvi pogled već nam je jasno da su scene borbe iz filma Kill Bill upravo referentnu tačku pronašle u filmu The Big Boss. Bruce Lee se u filmu bori protiv desetine neprijatelja i na kraju ih sve pobeđuje. Borba između karaktera The Bride i Crazy 88 u prvom delu Kill Bill serijala u House of Blue Leaves umnogome podseća na borbe Bruce Lee-a u filmu The Big Boss.

Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 , 1972.

Film Female Convict Scorpion: Jailhouse 41  iz 1972. godine delo je japanskog filmskog reditelja Shunya Itoa. Osvetnička priča poslužila je kao inspiracija za razvoj priče u filmu Kill Bill. Nami i The Bride dele karakterističan pristup osveti, a Bill kao arhetip zla umnogome podseća na upravnika iz Female Convict Scorpion: Jailhouse 41 drugog dela Sasori franšize.

Sex and Fury, 1973.

Film Sex and Fury iz 1973. godine delo je japanskog filmskog reditelja Norifumi Suzukija. Vidljive sličnosti uočavamo između dva ženska lika – Ocho i The Bride karaktera koju tumači Uma Thurman u filmu Kill Bill. Takođe, film Sex and Fury prepoznatljiv je po sceni u kojoj se Reiko Ike (Ocho) bori gola protiv pripadnika Jakuza. Upravo scene iz House of Blue Leaves inspirisane su intrigantnom završnicom filma Sex and Fury, uključujući i ikoničnu scenu na snegu.

Lady Snowblood, 1973.

Film Lady Snowblood iz 1973. godine delo je japanskog filmskog reditelja Toshiya Fujita. Ovo ostvarenje je više nego očigledna inspiracija za film Kill Bill, a to uočavamo u sličnostima poput ženskih karaktera koji traže osvetu kriminalnoj grupi koja je povredila njih i njihove porodice. Skoro identična scena pojavljuje se u oba filma – četvorica zlikovaca stoje iznad skoro pa mrtve žrtve.

Foto: Instagram

 Video: Youtube

Ovo su bili azijski filmovi koji predstavljaju ideju vodilju za kreiranje Kill Bill serijala. Uskoro vam donosimo još nekoliko ostvarenja azijske kinematografije koja su inspirisala i neke druge filmove Quentina Taratina.

Učitati još
Zatvori