Tri filma koji su naši favoriti sa Sarajevo Film Festivala
Tri filma koji su naši favoriti sa Sarajevo Film Festivala

Tri filma koji su naši favoriti sa
Sarajevo Film Festivala

Tri filma koji su Journal favoriti sa Sarajevo Film Festivala čiji se kraj bliži a nagrade će biti dodeljene večeras na svečanoj ceremoniji. Takmičarski programi Sarajevo Film Festivala podeljeni su u više kategorija. Na 29. Sarajevo Film Festivalu nagrade će se dodeljivati u čak četiri kategorije večeras od 21:30 časova u Narodnom pozorištu. To su igrani film, kratki film, dokumentarni film i studenstki film. Atmosfera je na festivalu pred usijanjem.

Već se uveliko govori o favoritima tako da smo i mi za Journal izdvojili svoje. Oni će svakako biti naša preporuka za gledanje u narednom periodu a vi možete potražiti nove. U toku trajanja SFF moguće je sve filmove iz selekcije gledati u online bioskopu  od 12. do 24. augusta. Nadamo da će naši favoriti ubrzo biti dostupni i na platformama MojOff i sličnim. Ukoliko ne stignete da pogledate ova tri izuzetna ostvarenja, ne brinite. Vidimo se na Festivalu autorskog filma u Beogradu gde ćemo biti jedan od medijskih pokrovitelja ili na nekom od filmskih festivala koji tek predstoje.

tri filma SFF journal preporuke
Jasna Đuričić i Jovan Ginić u Lost Country

Lost Country – Vladimir Perišić

Iako se bavi temom devedesetih, Lost Country je pre svega film o odrastanju koji je namenjen celoj porodici. Zašto to kažemo? Generacija roditelja će videti jedno važno podsećanje na događaje kojima su svedočili dok će generacija mladih imati jedno svedočanstvo o problemima koji se nikada ne prevazilaze. Postoji veoma puno univerzalnih tema unutar ovog ostvarenja i zato je ovaj film naša prva preporuka.

Pored rediteljskog umeća Vladimira Perišića i glumačkih veličina Jasne Đuričić i Borisa Isakovića publici po prvi put na filmu predstavljena je plejada mladih koje predvodi Jovan Ginić. Nakon svetske premijere na Kanskom festivalu u Nedelji kritike – kada je upravo Jovan Ginić osvojio prestižnu nagradu „Otkrovenje“ koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija „Luj Roderer“.

tri filma SFF journal preporuke
Tigrica možda ipak nije glavna protagonistkinja istoimenog filma

Tigrica – Andrei Tanase

Tigrica ili The Day of the Tiger je najnovije ostvarenje rumunskog reditelja Andrei Tanase koji je od malena bio fasciniran životnjama. Otuda priča počinje zapletom u kome tigrica beži iz zoološkog vrta u jednom malom transilvanijskom gradiću. Glavna protagonistkinja ipak nije tigrica Rihanna već veterinarka Vera. Vera se posvećuje poslu da bi pobegla od problema u privatnom životu – krize u braku izazvanom gubitkom tek rođene bebe.

Iako govori o veoma teškim životnim situacijama film Tigrica vrca od specifičnog balkanskog humora. U potrazi za odbeglom tigricom ceo grad se daje u potragu kao što je to bio slučaj crnog pantera (ili panterice) u Srbiji. Kroz prizmu potrage za tigricom prelamaju se svi segmenti savremenog rumunskog društva. Pred nama je galerija pitoresknih likova i predela kao i važnih društvenih pitanja. Zbog neverovatne kombinacije humora i društvene kritike – ovaj film zavređuje ponovna gledanja.

tri filma SFF journal preporuke
Životni izbori Etero u maloj seoskoj sredini su centralni motiv filma Kos kos kupina

Kos kos kupina – Elene Naveriani

Kos kos kupina je film koji je svetsku premijeru i slavu započeo na ovogodišnjem Kanskom festivalu gde je premijerno prikazan. Iako sama tema ne deluje kao da je zanimljiva svima – rediteljka Elene Naveriani je toliko fenomenalna da je posle premijere na SFF cela publika dugo stajala na nogama i aplaudirala.

Film prati seoski ustaljeni život usamljene Etero u kasnim četrdesetim koja ima prodavnicu šampona, uživa u šetnjama prirodom i drčna je žena. Kos kos kupina je oda neobičnim životnim izborima i kada bude prikazivana na servisima uz ovaj film će stajati feel good oznaka.

Pregršt humora i ljubavi za žitelje ruralne Gruzije čine ovaj film nežnim i voljivim iako se bavi ozbiljnim temama kao što su egzistencijalne krize i krupne životne odluke. U njima smo svi usamljeni, ali uz ovaj film mnogo, mnogo manje. Glavna glumica Eka Chavleishvili je najozbiljnija kandidatkinja za Srce Sarajeva, bar sudeći po reakcijama publike.

Foto: IMDB, youtube, produkcije filmova Lost Country, Tigru, Blackbird Blackbird Blackberry, SFF

Učitati još
Zatvori