Film Lost Country Vladimira Perišića u Kanu
Film Lost Country Vladimira Perišića u Kanu

Film Lost Country Vladimira
Perišića u Kanu

Film Lost Country će se naći u oficijelnom programu filmskog festivala u Kanu koji se održava od 16. do 27. maja. Premijera ostvarenja Vladimira Perišića će biti deo takmičarske selekcije „Nedelja kritike“ (Semaine de la critique).

Kanske takmičarske selekcije se uvek sa nestrpljenjem očekuju. Danas je objavljeno koji su to filmovi ušli u Semaine de la critique. U ovom programu učestvuju prva i druga ostvarenja 11 autorki i autora širom sveta. Predsednica ovogodišnje selekcije biće filmska autorka i književnica Odri Duan (Audrey Diwan, Happening, Kako biti francuskinja gde god da si).

Ovogodišnja, 62. Nedelja kritike Kanskog festivala nedavno je predstavila i svoj oficijelni poster. Dirljiv zagrljaj protagonista filma Aftersun rediteljke Charlotte Wells podseća nas je ovaj film premijerno prikazan upravo na prošlogodišnjoj Nedelji kritike u Kanu.

LOST COUNTRY

Lost Country je film koji se već u ranim produkcijskim fazama našao na listama najiščekivanijih filmova 2023. godine. Još jednu potvrdu je dobio kroz premijeru u zvaničnoj takmičarskoj selekciji Kanskog festivala u Nedelji kritike.

Veoma zahtevna tema odnosa ličnog i političkog ispričana kroz film o odrastanju, što čini ovaj film prijemčivim najširoj publici. Film je podržan od Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ali i od francuske televizije Arte čija je podrška, može se slobodno reći, najava značajnih ostvarenja.

Šta da očekujemo dok čekamo Lost Country

Srbija, 1996. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju. Suočava se sa time da je njegova voljena majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

 

Lost Country je priča o odrastanju

Film je režirao Vladimir Perišić, a scenario su radili Vladimir Perišić i Alice Winocour (Mustang). Među glavnim ulogama su mladi Jovan Ginić, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić, ali i višestruko nagrađivani Jasna Duričić (European Film Awards 2021) i Boris Isaković.

Lost Country je film iza koga stoje i francuske producenstke kuće EASY RIDERS FILMS (Omar El Kadi,  Nadia Turincev) i KINOELEKTRON (Janja Kralj), zajedno sa producentskim poduhvatom autora Vladimira Perišića i kuće TRILEMA. U koprodukciju uključeni su RED LION (Vincent Quénault, Jeanne Geiben) iz Luksemburga i KINORAMA (Ankica Tilić).

Cannes kao neodvojivi deo autorstva Vladimira Perišića

Nakon studija književnosti na fakultetu Paris VII, Vladimir Perišić je diplomirao filmsku režiju na prestižnoj ali i rigoroznoj filmskoj školi La Femis. U potfoliju ove značajne škole stoje imena Alain Resnais, François Ozon, Andrzej Żuławski, Claire Denis i mnogih drugih imena svetskog filma. Autorke i autora ove škole su na najznačajnijim evropskim i svetskim festivalima (Kan, Venecija, Berlin) osvojili nagrade čak 11 puta.

Autor filma Lost Country, reditelj i scenarista Vladimir Perišić

Perišić je studije režije uz mentorstvo Chantal Akerman završio filmom Dremano oko.  Ovaj diplomski film je prikazan je u okviru selekcije Kinofondacija na festivalu u Kanu 2003. Prvi igrani film Vladimira Perišića Ordinary People prikazan je 2009. godine u Kanu u okviru selekcije Nedelja kritike.

Filmom Our Shadows Will dao je doprinos kolektivnom filmskom ostvarenju Mostovi Sarajeva koji je okupio internacionalne reditelje među kojima su Jean Luc Godard, Cristi Puiu, Sergei Loznitsa, Aida Begić i drugi. Ovaj film je prikazan u okviru oficijalne selekcije Kanskog festivala 2014. godine. Lost Country je drugi igrani film Vladimira Perišića.

Photo: Lost Country, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori