Film Osam planina: Oda prirodi i prijateljstvu
Film Osam planina: Oda prirodi i prijateljstvu

Film Osam planina: Oda prirodi
i prijateljstvu

Film Osam planina nastao je po istoimenom romanu italijanskog književnika Paola Konjetija, u režiji bračnog i kreativnog dvojca Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch. Okruženi alpskim vrhovima dva glavna lika, Bruno i Pjetro, grade svoje prijateljstvo, upoznajući kroz njega sebe, ali i neprikosnovenu moć prirode, te ljubavi i konačno, smrti. Kroz dirljive izvedbe Alessandra Borghija i Luce Marinellija, posmatramo njihovo suočavanje sa egzistencijalnim raskrsnicama sudbine.

Put do osam planina

Mada u svom narativnom jezgru nosi priču o prijateljstvu, film se kroz odnos dvojice glavnih aktera prenosi na mnoga druga pitanja. Suptilno promatra psihološko nasleđe unutar patrijarhalne porodice, kao i puteve kojima idemo kako bismo došli do samospoznaje, do nečega što bi našim danima dalo smisla. Uz to, smrt predstavlja (narativnu) okosnicu, te vodi ključnim momentima u životu dvojice junaka.  Tako Osam planian postaje, zapravo, film o životu. Međutim, iako je to opasna teritorija na kojoj se mnogi autori okliznu, Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch zapravo uspevaju da izgrade težinu kroz poetičnu jednostavnost. Umesto kojekakvog uzvišenog, didaktičkog moralisanja o smislu života, belgijski par nudi sasvim ličnu i intimnu sliku dvojice junaka, te njihovog poimanja sveta koji ih okružuje, ali i njihovog mesta u njemu.

To build a home

Čitav jedan narativni čin posvećen je Brunovoj i Pjetrovoj gradnji zajedničke kolibe, koja je u tom smislu verovatno najdirektnija metafora o prijateljstvu. Izgraditi blizak prijateljski odnos naliči na temeljno građenje doma. Najpre je potrebno srušiti stare, natrpane obrasce, nagomilane u prošlosti, a koji sada ničemu ne služe. Požrtvovanost, predanost i, nadasve – strpljenje, gradivni su elementi svake kuće i svakog prijateljstva. Kao i svaki dom, prijateljstvo traži posvećenosti i pažnje, prepravljanje urušenog krova. Iako može postati mesto kojem dolazimo retko, dom je uprkos proteklom vremenu – baš kao i iskreno prijateljstvo – mesto kojem se uvek možemo vratiti.

The return of spring

Masivne planinske gromade koje su prisutne u gotovo svakom kadru podsetnik su nesavladive snage prirode. Njena je nadmoć zabeležena i vizuelno, poetičnom vizurom direktora fotografije, Rubena Impensa, ali i maestralnim muzičkim instrumentima Daniela Norgrena. „Voda glečera koju sada piješ stara je 150 godina, možda i više“, kaže Pjetrov otac, Đovani, upućujući nas još jednom na prirodne zakone koji vladaju spram nas, ili uprkos nama. Na kraju nas film ostavlja u proleće, okružene prirodom – životom – koji nastavlja da teče svojim ustaljenim, prelepim tokom.

Film Osam planina možete pogledati u bioskopima od 6. aprila.

Foto: Instagram (@wildsidesrl)

Učitati još
Zatvori