Journal preporuka: Meditativno književno delo „Osam planina“ autora Paola Konjetija
Journal preporuka: Meditativno književno delo „Osam planina“ autora Paola Konjetija

Journal preporuka: Meditativno književno delo „Osam planina“ autora Paola Konjetija

Ove nedelje preporučujemo meditativno književno delo o prijateljstvu i prirodi Osam planina autora Paola Konjetija – a nakon pročitane knjige možete pogledati i istoimeni film čija je projekcija zakazana za 5. april u MTS dvorani.

Postoji nešto neizrecivo divno u moći knjige da nas preko svojih stranica otisne na putovanje i prikaže svetove koji su smešteni izvan naših svakodnevnih vidika. Nagrađivani italijanski autor Paolo Konjeti poseduje spisateljski dar kojim budi avanturistički duh u svakom čitaocu i shodno tome putem romana Osam planina na jedinstven način prikazuje neraskidive veze pomoću kojih su čovek i priroda vanvremenski povezani.

laguna

Nezaboravno leto i rađanje prijateljstva

Pjetro i Bruno, dva su potpuno različita šestogodišnja dečaka. Jedan živi u Milanu, drugi u podnožju puste planine. Pjetro ima idilično detinjstvo, dok njegov vršnjak detinjstvo provodi od jutra do mraka na livadi uz stado krava. Bruno ne poznaje svet koji se pruža izvan visokih planinskih venaca, te dolazak Pjetra i njegove porodice u njemu budi davno zaboravljenu iskru dečačke radosti. Iz dana u dan Pjetro i Bruno surove planinske vrhove pretvaraju u bezbrižno igralište i uz brojne avanture grade čvrsto prijateljstvo koje ih kasnije vezuje kroz čitav život.

Portret neraskidivih veza

Slikajući portret dvojice dečaka, Paolo Konjeti kroz roman Osam planina ujedno slika portrete detinjstva, igre i bezbrižnosti. U jednom momentu drugarstvo između glavnih junaka biva prekinuto. Prolazi gotovo osamnaest godina tokom kojih Pjetro i Bruno žive odvojenim životima. Međutim, nakon smrti Pjetrov otac Đovani, ostavlja svom sinu u nasledstvo kolibu smeštenu upravo nadomak mesta na kojem je on proveo najlepše dane svog detinjstva. Samim tim, planina na simboličan način ponovo povezuje Pjetra i Bruna nakon godina razdvojenosti i pokazuje da su jednom uspostavljene prijateljske veze uprkos preprekama neraskidive.

Otkrivanje planine

Osam planina književno je delo u kojem naracija teče laganim tokom. Radnja je satkana od eksplozije boja, mirisa i brojnih kontrasta koji pozivaju da se pre okretanja nove stranice zastane, udahne i oseti intenzivan, jedinstven svet smešten unutar planinske divljine.

Omaž planini

Roman je napisan kao svojevrsni omaž planini, ali i prirodnoj vegetaciji, koja u njoj obitava. Planina igra važnu ulogu, jer pored svoje surovosti ona ujedno predstavlja i utočište, uvek spremno da u svoje okrilje primi sve one koji žele da spoznaju  pravu suštinu sopstvenog bića. Pejzaži koji pulsiraju životnom snagom, zapravo opisuju unutrašnje stanje junaka i sledstveno tome, roman dobija jednu sasvim posebnu dubinu, kojom autor u jedno stapa čoveka i prirodu. Stoga, ukoliko volite knjige koje istražuju teme kao što su prijateljska privrženost, lični rast, samootkrivanje i suštinski odnos koji se uspostavlja između čoveka i prirode, roman Osam planina u isto vreme pruža čitaocima divlju i lirsku atmosferu prožetu metafizičkom snagom.

Simbolika Osam planina

Naslov knjige povezan je sa prastarom nepalskom pričom o božanskoj planini Sumeru, koja se nalazi u samom centru sveta, a oko nje je raspoređeno osam planina i osam mora. U jednom delu romana postavlja se pitanje – Ko stiže do vrha planine, da li je to neko ko istražuje svaki detalj na svom putu ili pak neko ko ostaje fokusiran na jedan cilj? Odgovor na ovo pitanje dat je kroz primer glavnih junaka, koji tokom života biraju različite puteve – a ko je od njih dvojice odabrao pravi, taj zaključak svaki čitalac može doneti nakon čitanja.

Premijera filma

Film Osam planina snimljen je po istoimenom romanu Paola Konjetija. Na 75. Filmskom festivalu u Kanu poneo je prestižnu nagradu stručnog žirija, a prikazan je i u sklopu ovogodišnjeg FEST-a. U sredu 5. aprila film ponovo stiže pred beogradsku publiku. Projekcija će biti održana u MTS dvorani s početkom u 19.30, a mi vas pozivamo da ne propustite veličanstveno filmsko ostvarenje.

Učitati još
Zatvori