Istorija mode na prodaju: Privatna kolekcija Vivienne Westwood ide na aukciju
Istorija mode na prodaju: Privatna kolekcija Vivienne Westwood ide na aukciju

Istorija mode na prodaju: Privatna kolekcija
Vivienne Westwood ide na aukciju

Kada mislite na modu, šta vam prvo padne na pamet? Šljaštavo, glamurozno, efemerno? Ili možda subverzivno, revolucionarno, ikonično? Vivienne Westwood bila je sve to i još mnogo više. Ovog juna, aukcijska kuća Christie’s u Londonu otvara svoja vrata za aukciju na kojoj će se prodavati lični komadi čuvene dizajnerke – drugim rečima, prodaje se, bez preterivanja, celokupna istorije mode.

Kao jedna od najuticajnijih figura u svetu mode, Vivienne Westwood oblikovala je punk pokret, zajedno sa Malcolmom McLarenom. Svoje kreacije je kasnije usmerila prema dubljim kulturološkim eksploracijama, od pirata do veštica. U svojoj dugoj i plodonosnoj karijeri, Westwood je osvojila svet svojim jedinstvenim dizajnom koji je često bio više od odeće — bio je izraz stavova, pobuna protiv statusa quo, i neprestana borba za održivost.

Istorija mode na prodaju

U junu će Christie’s predstaviti preko 200 komada iz lične kolekcije ledi Vivienne, uključujući sve od korset haljina koje oduzimaju dah (pun intended) do dvostrukih ansambala koji su krasili modne piste od osamdesetih. Svaki komad pripoveda priču, ne samo o modi, već i o životu same dizajnerke. Od korseta koji prkose gravitaciji, preko bal haljina od tafta do skromnih svakodnevnih odevnih komada koje je Westwood nosila dok je biciklom krstarila Londonom, svaki komad u ovoj kolekciji ima svoju priču. A te priče su važne. One nisu samo o odeći; one su o životu, borbi, strasti, i nasleđu koje Vivienne Westwood ostavlja iza sebe.

Ono što čini ovu aukciju posebno značajnom nije samo spektar kreacija koje će se naći pod čekićem. Tu su i drugi komadi – karte za igranje koji nose potpis VW, kreirani da podrže Greenpeace, dokaz da je njen aktivizam bio neodvojiv deo njenog identiteta.

Christie’s će ovu kolekciju izložiti od 14. do 24. juna, a sama aukcija će se održati 25. juna. Sav prihod od prodaje biće doniran humanitarnim organizacijama poput Amnesty International i Médecins Sans Frontières, kao i Vivienne Foundation koja se bori protiv klimatskih promena.

Foto: Instagram (@thewestwoodarchives, @christiesinc), Christie’s

Učitati još
Zatvori