Evrovizija 2024: Srbija u finalu, otkrivamo ostale finaliste
Evrovizija 2024: Srbija u finalu, otkrivamo ostale finaliste

Evrovizija 2024: Srbija u finalu,
otkrivamo ostale finaliste

UNITED BY MUSIC


Prvo polufinalno veče otvoreno je spektakularnim nastupom, fenomenalnom binom i punom arenom u Malmeu pod sloganom United by music.

Ovo je treći put da je Malme bio domaćin Pesme Evrovizije posle izdanja 1992. i 2013. i biće to prvi put da Pesma Evrovizije nije posetila glavni grad 5 uzastopnih takmičenja. Šest zemalja se kao i svake godine unapred kvalifikovalo za finale: Italija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija, kao i ovogodišnji domaćin – Švedska. Prve večeri nastupalo je 15 zemalja, među kojima je pod rednim brojem dva bila i predstavnica Srbije Teya Dora sa pesmom Ramonda. Večeras smo imali priliku da glasamo za svoje komšije, predstavnika Hrvatske Baby Lasagnu pod rednim brojem sedam i Sloveniju, pod rednim brojem devet. Tema 68. Pesme za Evrovoziju jeste The Eurovision lights pa ćemo tako, u znaku svetlosti, osvetliti takmičare koji su se plasirali u finale ovog muzičkog spektakla. 

Backstage je ove godine malo izmešten, pa su tako takmičari pozicionirani iza monitora, međutim, pred kraj glasanja, tamičari su se pojavili iza oled ekrana u svom punom sjaju. Sa Teya Dorom u backstage-u su se nalazile i pretprošlogodišnja finalistkinja Konstrakta i šminkerka Milica Lukaja.

Finalisti – prvo polufinale Pesme Evrovizije


A sada, informacija koja nas je sve interesovala. Ko ide u finale? Takmičari, odnosno 10 zemalja koje su se tokom prve polufinalne večeri kvalifikovale za finale jesu:

  1. Srbija
  2. Portugal
  3. Slovenija
  4. Ukrajina
  5. Litvanija
  6. Finska
  7. Kipar
  8. Hrvatska
  9. Irska
  10. Luksemburg
evrovizija 2024
profimedia

02. Teya Dora – Ramonda


Nastup od kog smo se svi redom naježili (and some tears were shed) jeste Teya Dorina izvedba Ramonde. Ukoliko govorimo o pesmi koja u potpunosti odiše festivalskim duhom i veličinom, za Ramondu možemo reći da je prava evrovizijska. Svi elementi su ispoštovani – apsolutno perfektan glas, fenomenalna scenografija, emocija i suze koje uz nju idu. U custom-made outfit-u koji potpisuje Sanda Simona predstavila je Srbiju na autentičan način. Kada se spoje sve navedene stavke, možemo biti sigurni da ovogodišnji nastup Srbije dugo neće biti zaboravljen.

Prvo polufinalno veče


U uvodnom delu programa nastupala je predstavnica Kipra iz 2018. godine –  sa numerom Fuego. Za njom nastupio je Eric Saade sa numerom Popular iz 2011. godine. Bina je bila on spot uključujući i plesače koji su podigli atmosferu na zavidan nivo. Nastupila je i Chanel iz Španije sa numerom SloMo iz 2022. godine. Celo veče i nastupi koji su ove godine u potpunosti autentični prošli su u znaku svetlosti.

Naime, specijalni efekti, uključujući i interaktivnu binu doprineli su real Eurovision feel-u. Samim tim ste se sigurno osetili kao da ponovo imate 15 godina i slušate sada već velike evrovizijske hitove. Dugoočekivani spektakl je pre svakog nastupa prikazivao videe istaknutih nastupa svake zemlje, a za Srbiju, naravno, bila je predstavljena Marija Šerifović. Ove godine smo vratili spektakl na Evroviziju, a šta nas očekuje u drugoj polufinalnoj večeri?

Učitati još
Zatvori