Kako je Miu Miu postao održivi brend
Kako je Miu Miu postao održivi brend

Kako je Miu Miu postao održivi brend

Održiviji načina delenja unutar tekstilne industrije goruća je tema na preopterećenoj modnoj sceni koju u savremenom društvu definišemo kroz razumevanja pojmova konzumerizma i hiperprodukcije. Fast fashion brendovi uveliko su postavljeni na svojevrsni stub srama dok luksuzne modne kuće još uvek šetaju po ivici razumnog stvaralaštva. Ili se barem tako čini. Međutim, italijanski luksuzni brend i mlađa beba Miuccie Prade pokrenuo je The Miu Miu Upcycled program koji se oslanja na ideologiju reciklaže i korišćenja takozvanog otpada u svrhu kreiranju potpuno novih komada. Četvrta po redu kolekcija je upravo predstavljena, a ovog puta u fokusu – teksas.

The denim edition

Teksas je jedan od najpouzdanijih materijala, međutim upravo zbog svoje izdržljivosti jedan od najvećih zagađivača. Kada je reč o novoj limitiranoj The Miu Miu Upcycled kolekciji korišćen je denim koji datira iz perioda pre 2000. godine, a u pronalaženju su učestvovali stručnjaci iz celog sveta. Izbor se sveo na onaj denim koji se uklapa u postavljenu kolor paletu, kao i stepen kvaliteta izbeljivanja. Takođe, teksas je „cenjen“ i zbog svojih sposobnosti „starenja“. Plastičnije rečeno, njegov kvalitet se sa vremenom poboljšava, te je samim tim pogodniji za ponovno korišćenje, odnosno preradu u svrhu kreiranja novog komada.

U kolekciji se pojavljuju i vezovi cveća koji su takođe kreirani metodom reciklaže. Ovaj motiv smo prvi put detektovali na Miu Miu reviji za sezonu proleće/leto 22. Svaki cvet je ručno ušiven, a u kolekciji se nalaze i takozvane Patch torbe koje su napravljene od ostata kože korišćene upravo u Miu Miu dizajnima.

The Miu Miu Upcycled projekat

The Miu Miu Upcycled projekat pokrenut je 2020. godine, a debitovao je sa 80 modela haljina napravljenih od recikliranih nedizajnerskih, vintage komada. Usledila je i saradnja sa brendom Levi’s koja se oslanjala na kultne komade iz perioda osamdesetih i devedesetih. U limitiranoj kolekciji nalazile su se i kožne jakne koje su se kasnije pojavile i na Miu Miu reviji za sezonu jesen/zima 22.

Učitati još
Zatvori