Fashion recap: Hedi Slimane potencijalno napušta Celine, Paris Texas i Nadia Lee Cohen udružili snage a Miu Miu ponovo No.1
Fashion recap: Hedi Slimane potencijalno napušta Celine, Paris Texas i Nadia Lee Cohen udružili snage a Miu Miu ponovo No.1

Fashion recap: Hedi Slimane potencijalno napušta Celine, Paris Texas i Nadia Lee Cohen udružili snage a Miu Miu ponovo No.1

Kako je protekle dane obeležila grmljavina na modnom nebu i ovog puta pronašle su nas tri veoma bitne teme samog epicentru modne industrije. U pojam Fashion recap, vaš omiljeni Journal Fashion insider ubrajaće sve novitete koje možemo okarakterisati pod must read kategoriju. Ovog puta, osvrnuli smo se na spekulacije koje kruže o ostavci Hedia Slimanea iz Celine brenda i (mogućeg) poslovanja u modnoj kući Chanel, novu kolekciju Paris Texas u kojoj se Nadia Lee Cohen našla ispred objektiva i činjenica da (i ne tako) mala Prada opet uzela epitete HOTTEST brenda godine.

Is Hedi Slimane leaving Celine?

O Celine igri i svim okolonostima koje su snašle ovaj brend uplitajući njegove nekadašnje, a i sadašnje, kreativne direktore u priču govorimo već neki period. Kako nas je nekadašnja kreativna direktorka ovog brenda, Phoebe Philo, iznenadila svojim brendom i tematikom koju provlači kroz isti, na tren naše oko privukla je priča koja već neko vreme kuruži modnom industrijom. 

Ovim posh krugovima, priča se da će Hedi Slimane, sadašnji kreativni direktor francuske etikete, napustiti istu. Kada ovakve priče posete modni etar, prvo pitanje je u kome je problem? Kako ćemo bez njega i koja je nova era Celine brenda? Sve ove zagonetke teško je poentirati s obzirom na to da i dalje dizajner lično nije iskomentarisao ove spekulacije, a ono što takođe znamo je da će umetnik navodno svoje stvaralaštvo nastaviti u modnoj kući Chanel.

Why is LVMH (possibly) making a cut?

Naime, pitanje u kome je ovde problem je i više nego legitimno u ovoj situaciji. Kako je pomenuti dizajner izgradio novi imidž brenda i postavio ga na treće mesto LVMH portfolia, ovaj kreator doneo je ogromne profite pomenutoj korporaciji ali s jedne strane i rashode. Naime, ovaj dizajner godišnje uzimao je desetine miliona dolara svojoj etiketi, kako je unajmio odličnog advokata i sebi prepisao autorska prava na apsolutno svaki komad ovog brenda. Ako neko zarađuje, to je definitivno Hedi, tako da je i više nego naplatio svoje stvaralaštvo. Ali s druge strane, ovoj modnoj korporaciji doneo je profit od 2.4 milijarde dolara. 

Međutim, gde je zapravo nastao problem? Poznati dizajner, zatražio je da se studio francuskog brenda u celosti premesti iz Pariza u Saint Tropez, u koji je između ostalog poveo samo svoje najbliže (najomiljenije) saradnike. Međutim, opuštenosti ovog kreativca ni tu nije došao kraj, s obzirom na to da za samo jednu fotografiju sa svojim potpisom traži pedeset hiljada dolara.

Kako je ovaj dizajner na neki način Celine približio apsolutno svakoj ciljnoj grupi i upotpunio ga nešto elegantnijim siluetama, bspotrebno je osporavati njegov kreativan rad. Međutim, način na koji je poslovao je i više nego papreno koštao modnu korporaciju LVMH. Veliki rashodi ovog puta možda će biti jači od korenite promene i autentične kreative koju je pomenuti dizajner doneo ovom brendu.

LYST called out HOTTEST BRANDS

Modna analitika, nešto suvoparnija grana ove poprilično kreativne industrije, i ovog puta stavila je (i ne tako) malu Pradu na prvo mesto. I ako nas ovaj podatak nije začudio s obzirom na to da se i u prošlogodišnjoj LYST HOTTEST BRANDS kategoriji ovaj brend našao na prvom mestu. Miu Miu grane svog interesovanja premestio je i na književnost svojim Literary Club-om, međutim kroz svoje kolekcije sve više i više predstavlja sam epicentar modne industrije. Kako corpo core preuzima vođstvo koketirajući sa soft girl estetikom, Miu Miu već u samom startu ima dve čekirane ciljne grupe. Trend ukrašavanja torbi prošao je kroz ruke ovog brenda, kao i prezentovanje preppy estetike u novom i prihvatljivijem svetlu. Njena starija sestra, Prada, nalazi se na drugom mestu ove liste te Miuccia Prada trenutno definitivno vodi modno kolo.

Paris Texas x Nadia Lee Cohen

Paris Texas, obradovao nam je novom kolekcijom u čijoj se glavnoj ulozi nalazi ni manje ni više no Nadia Lee Cohen. Pored izvanrednih komada obuće, koji su bili i više nego očekivani, poseban pečat ovoj kolekciji dala je gostujuća dizajnerka koja se ovog puta našla ispred objektiva. Britanska fotografkinja uzima veoma važno mesto u modnoj industriji, u kojoj je svojim umetničkim pristupom i autentičnim izražajem osvojila srca brojnih modnih fanatika. Nalazeći se iza objektiva nekih od najikoničnijih kampanji, pravo osveženje bilo je videti ovu umetnicu u ulozi modela i ako se na neki način bavi i ovim pozivom. Kolekcija miljenice svih modnih časopisa, dostupna je na oficijalnom Paris Texas sajtu. Pomenutu liniju prati osam modela cipela, koji variraju između statement kaubojke i mule stila.

Učitati još
Zatvori