Evo zašto je važno da posetite Miu Miu Literary Club ako ste u Milanu
Evo zašto je važno da posetite Miu Miu Literary Club ako ste u Milanu

Evo zašto je važno da posetite Miu Miu
Literary Club ako ste u Milanu

Umetnost kao takva, svoja delovanja usmerila je kroz bezgraničnu prizmu. Bila to književnost, kinematografija, modna industrija, gluma, slikarstvo ili neka vrsta konceptualnog preformansa, sve ih možemo uvrstiti pod epitet umetnosti.

Kada dođe do kohezije dveju grana umetnosti, taj spoj na neki način možemo nazvati savršenstvom. Ovog puta, baš tu neizostavnu singeriju kroz prizmu književnosti i mode prezentovala nam je (i ne tako) mala Prada. Nostalgičnu dozu kolor portreta i vintage fotografije Miu Miu spojio je novom kampanjom sa Gigi Hadid. Međutim, ovde nije bio kraj iznanađenjima poznatog brenda. Italijanska modna kuća najavila je svoj Literary Club. Kako će se na ovom događaju govoriti o književnosti kao takvoj, ovaj event poentiraće stvaralaštvo Sibille Aleramo i Albe De Céspedes, a mi vam donosimo sve o tome.

A Woman


Feminizam, Italija, umetnost i rane godine prošlog veka. Ovo je situacija u kojoj se nalazila spisateljica o kojoj ćemo danas govoriti. Kako položaj feminizma u ovoj epohi nije bio na visokoj nozi, ženska opredeljenost ka ovom političkom pravcu spadala je u kategoriju buntovništva. Kako je Marta Felicina Faccio imala mnoštvo toga da kaže na ovaj nezahvalan položaj, 1906. godine objavila je knjigu pod nazivom A Woman.  Ovo revolucionarno delo izdala je pod pseudonimom Sibilla Aleramo, po kom je danas i šire mase spoznaju.

A Woman govori o položaju žena i borbi za prava u Martinoj (Sibillinoj)  rodnoj Italiji. Ova revolucionarna spisateljica kroz svoje vanvremensko delo izrazila je prizmu (ne) postojanja feminizma u dvadesetom veku uz svoja i ne tako prijatna iskustva. Od odnosa sa svojim mužem, koji ju je gledao isključivo kao objekat do generalne (ne) prihvaćenosti ženskog stvaralaštva. Naša izabrana ratnica za ženska prava samo jednim tračkom svog dela može vas dovesti do suza. Snaga, umetnost i moć žene su ono što je poznata spisateljica slavila celim svojim bićem.

”The words flowed,serious, almost solemn: I was seeing how productive my sadness could be, I was proving that I could listen to my own strange intellectual turmoil, like a foretaste of some distant future flowering.”

Forbidden Notebook


Još jedno od prepoznatljivih imena italijanske književnosti Alba De Céspedes rođena je 1911. godine u Rimu. Svoj izraženi politički pravac i generalnu zainteresovanost za ovu temu spisateljica je nasledila od svog oca, koji je između ostalog bio kubanski diplomata. Revolucionarsku crtu nasledila je od svog dede, koji je predvodio rat između Kube i Španije. Pravičnost, nekako je sama sebi dodelila, dok je tadašnja italijanska vlada nije bila fan njenog stvaralaštva. Uz svoj anti-fašistički narativ spisateljica je napisala čak dva dela koja su kasnije bila zabranjena od strane italijanske vlade.

Delo o kome danas govorimo, Forbidden Notebook, kroz svoju tematiku provukao je  konstatno ućutkavanje i ne dovoljni izražaj ženskih mišljenja u vremenu u kom je živela. Pomenuto književno delo napisano je u formi dnevnika, u kom glavna junakinja piše sve svoje misli, stavove i načela koja ne bi rekla naglas. Ovaj roman prikazao sve limitacije s kojima su se žene ovog doba susretale.

Italijanska modna kuća svojim dvodnevnim eventom podsetiće nas na stvaralaštvo i uticaj revolucionarnih spisateljica. Miu Miu u periodu od 17-18. aprila sprovešće nas u svet ženskog jedinstva kroz prizmu književnosti i mode, a to je sve ono što nam je trebalo.

Foto: Miu Miu, Instagram / @miumiu

Učitati još
Zatvori