Kako je Gucci torba došla na teren Vimbldona, promenila istoriju – i prošla nekažnjeno
Kako je Gucci torba došla na teren Vimbldona, promenila istoriju – i prošla nekažnjeno

Kako je Gucci torba došla na teren Vimbldona, promenila istoriju – i prošla nekažnjeno

Čak i ptice na granama londonskog drveća znaju da je Vimbldon teniski turnir koji izričito i neprikosnoveno drži do svoje tradicije, bilo da se ona odnosi na obaveznu užinu u vidu jagoda sa šlagom ili bele odore igrača. Više od vek duga istorija prestižnog teniskog turnira nastavlja se ove godine, 136. izdanjem koje je ovog ponedeljka otpočelo na travnatim terenima All England kluba. I dok teniski fanatici pažljivo prate dešavanja u toku mečeva, mi koji beli sport volimo zbog njegovog istančanog vizuelnog stila koliko i zbog tamkičarskog uzbuđenja, nismo mogli, a da ne primetimo nešto neobično već prvog dana. Italijanska zvezda u usponu, Jannik Sinner, na svoj meč prvog kola ušetao je na teren sa Gucci torbom. Ista je svojom pojavom tako postala deo istorije, no suprotno očekivanjima, mladi teniser prošao je nekažnjeno.

Kako je to moguće?

Game, set, Gucci

Da li će Jannik Sinner upisati svoje ime u istorijske knjige tenisa kao prvi Italijan koji bi osvojio Vimbldon, ostaje da vidimo kroz dve nedelje. Međutim, drugo italijansko prezime koje će neminovno ostati u analima ovog turnira jeste Gucci. Engleski turnir strogo traži poštovanje propisanih pravila oblačenja, pa zato još strožije kažnjava igrače koji se istih ne pridržavaju. Nick Kyrgios prošle godine morao je da odvoji pozamašnu sumu od svog nagradnog čeka za odigrano finale kako bi isplatio kaznu zbog nošenja crvenog kačketa nakon meča. Ne samo da se od igrača traže beli kompleti, već je prisustvo boje koje se može tolerisati na njima eksplicitno regulisano.

Međutim, Jannik Sinner biće pošteđen – jer je Gucci tako ugovorio sa Internacionalnom teniskom federacijom (ITF), te Asocijacijom teniskih igrača (ATP), kao i organizatorima travnatog gren slema.

Toliki trud samo da bi igrač poneo monogramiranu torbu, koju bi na bilo kom drugom turniru mogao da nosi bez pomuke? Da li je vredelo?

Verujemo da jeste, s obzirom na da je Gucci ovime postao prvi brend luksuzne mode koji se u ovoj funkciji našao na teniskom terenu. Za Jannika je napravljena one of a kind torba u duffle stilu, sa ugraviranim inicijalima i personalizovanim logoon mladog igrača. Trenutno osmi najbolji teniser sveta, Sinner je prethodno postao ambasador brenda, pa nije prvi put da ga vidimo u Gucci komadima.

Pitanja koja se ovime nameću su mnogobrojna. Da li je italijanska kuća ovime utrla put drugim brendovima, koji bi i sami zaigrali na najvećim teniskim terenima? Carlos Alcaraz, trenutno najbolji igrač sveta i, prema prognozama, Sinnerov budući veliki rival, odnedavno je ambasador kuće Louis Vuitton. Da li bismo koliko već na US Openu mogli da očekujemo da Španac krene u odbranu titule noseći sve što mu je potrebno za taj pohod u torbi koji potpisuje Pharrell Williams? Ono što znamo sigurno jeste da bismo to voleli da vidimo.

Foto: Instagram (@gucci) / Profimedia

Učitati još
Zatvori