Veganska pita od batata sa cimetom
Veganska pita od batata sa cimetom

Veganska pita od batata sa cimetom

Donosimo vam recept za pitu od batata sa cimetom. Potpuno novo i drugačije iskustvo. Ova pita osvojila je srca mnogih na društvenim mrežama, a definitivno je da će i vama ulepšati ovu prazničnu sezonu. Poslužite je uz šlag ili sladoled i dobili ste idealnu poslasticu za sve prilike.

Epic-Vegan-Gluten-Free-Sweet-Potato-Pie-
Minimalist Baker
Epic-Vegan-Gluten-Free-Sweet-Potato-Pie-
Minimalist Baker

Sastojci:

Prhko testo za tart

Slatki-batat (u ovom receptu su korišćena dva srednje veličine)

1 šolja vode

3/4 šolje javorovog sirupa

1/4 šolje sirovih indijskih oraha

2 supene kašike kukuruznog skroba

2 kašičice ekstrakta vanile

1 kašičica mlevenog cimeta

1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

1/4 kašičice morske soli

Priprema:

Da biste napravili pire od slatkog krompira, prepolovite slatki krompir uzdužno i stavite ga s unutrašnje strane na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite  na 190 stepeni C oko 40-45 minuta ili dok ne postane vrlo mekan na dodir. Nakon pečenja, premestite slatki krompir na jednu stranu pleha i prekrijte papirom za pečenje kako bi se stvarala para. Ostavite da se pari 5 minuta. Zatim oljuštite kožicu i izgnječite u posudi za mešanje. Stavite sa strane.

Dodajte indijske oraščiće u posudu otpornu na toplotu i prelijte ih vrelom vodom. Ostavite ih da se natapaju 15-20 minuta, zatim procedite i stavite i njih sa strane.

Ako pravite domaću koru za pitu, pripremite je dok se indijski oraščići natapaju.

Pre nego što nastavite sa receptom, proverite da li je vaša rerna prethodno ugrejana na 190 stepeni. Stavite izgnječeni slatki krompir u blender sa vodom, javorovim sirupom, natopljenim i procedenim indijskim oraščićima, kukuruznim skrobom, ekstraktom vanile, cimetom, muškatnim oraščićem i morskom solju. Blendajte dok ne postane glatko i kremasto.

Zatim, sipajte smesu u pripremljenu koru za tart i izravnajte sa svih strana jednako. Pecite na 190 stepeni oko deset minuta. Nakon deset minuta, smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni i pecite još 45-50 minuta. Centar treba biti čvršći, sa struktuiranim podrhtavanjem nakon što ga prodrmate. Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 30 minuta pre nego što je potpuno ohladite u frižideru oko tri sata.

Poslužite hladnu pitu sa veganskim šlagom ili sladoledom.

Foto: Instagram// @minimalistbaker; Minimalist Baker

Učitati još
Zatvori