Predlog jesenjeg doručka: Tost sa kestenom, jogurtom, čilijem i narom
Predlog jesenjeg doručka: Tost sa kestenom, jogurtom, čilijem i narom

Predlog jesenjeg doručka: Tost sa
kestenom, jogurtom, čilijem i narom

Jedan od prvih vesnika jeseni svakako je kestenje. Poznato je već da je redakcija Journala ljubitelj brzih i lakih recepata za koje vam nije potrebno mnogo kuhinjskog umeća. Isto tako, volimo neobične recepte i na prvu loptu nespojive kombinacije. Ovaj ispunjava sve navedene kriterijume. Ako vam primamljivo zvuči kombinacija hladnog jogurta sa začinjenim kestenjem i kiselim narom, onda ovaj spoj ukusa pretenduje da postane vaš omiljeni jesenji doručak. Journal donosi predlog idealnog doručka za svaki dan – tost sa kestenom, jogurtom, čili uljem i narom.  

Sastojci: 

  •  hleb
  • 10-12 kestena
  • 1/4 šolje lešnika
  • 1/3 maslinovog ulja
  • 3  kašike meda
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 2 kašičice čili praha
  • 1 kašičica origana
  • 1 čen belog luka
  • so 
  • biber 
  • 2 – 3 kašike očišćenog nara 

Sastojci za umak od vlašca:

  • 1/3 šolje jogurta
  • 2-3 kašičice iseckanog vlašca
  • sok od limuna
  • so 
  • biber

Priprema:

Kestenje izrežite sa donje strane i potopite ih u vodu na 15 minuta. Nakon toga ih oljuštite. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite ih 15 minuta. Iseckajte kestenje, dodajte začine i izrendajte čen belog luka. Pržite sve zajedno 4-5 minuta na srednjoj vatri, dodajte dve kašike ulja i dinstajte još dva minuta. Nakon dinstanja, dodajte med i preostalo ulje. Za bolji ukus možete ga ostaviti dva sata da odstoji, mada ga možete konzumirati i odmah. Tostirajte hleb i dodajte na njega malo čili ulja. 

Priprema umaka od vlašca:

Stavite jogurt da provri, iscedite limun i dodajte vlašac, so, biber, pa sve dobro promešajte. 

Utrljajte čen belog luka na tostirani hleb i namažite umak od vlašca. Dodajte hrskavo kestenje po želji. Za kraj pospite malo nara, još vlašca, crni biber i so.  

 

Foto: Instagram @foodmymuse

Učitati još
Zatvori