Novo gastro iskustvo: Da li ste probali humus od crvenog sočiva?
Novo gastro iskustvo: Da li ste probali humus od crvenog sočiva?

Novo gastro iskustvo: Da li ste probali
humus od crvenog sočiva?

Humus, voljeno i rasprostranjeno mesto koje dolazi sa Bliskog istoka, postao je globalna kulinarska senzacija. Obožavan najviše zbog svoje bogate, kremaste teksture i divnog ukusa kakav je i naš današnji recept. Ova skromna mešavina leblebija, tahinija, soka od limuna, maslinovog ulja uz različite dodatke nudi mogućnost za eksperimentisanjem. Međutim, mi ovoga puta u igru uvodimo – crveno sočivo umesto leblebija.

Priprema humusa kod kuće je relativno jednostavna, ali mnogi ljudi biraju praktičnost verzija koje se mogu kupiti u prodavnicama. Da biste pripremili humus od nule, obično počinjete tako što kuvate suve sočivo (ili leblebije) dok ne postanu mekane i lako se gnječe. Nakon toga, mešate sve sa tahinijem, sokom od limuna, belim lukom i malo maslinovog ulja. Ključ za postizanje savršene konzistencije leži u dodatku pravilne količine svakog od sastojka zato tačno pratite recept. Prilagođavanja se mogu vršiti kako bi se zadovoljili vaši ukusi, bilo da preferirate glatku ili grublju teksturu.

Polina Tankilevitch
pexels / Polina Tankilevitch

• SASTOJCI •

1 šolja crvenog sočiva, suvog
2 šolje vode
Sok od limuna
1/2 šolje tahinija
1 čen belog luka
1 kašičica soli

• PRIPREMA •

Dodajte sočivo u sito i dobro isperite da biste se oslobodili prljavštine. U malom loncu stavite da provri 2 šolje vode, zatim dodajte sočivo, smanjite na laganu vatru i kuvajte sve 10 minuta. Iscedite i isperite hladnom sve vodom. Sočivo treba da bude mekano i gotovo, slično kao pasta. Dodajte u blender i blendajte nekoliko sekundi dok ne dobijete glatku smešu. Dodajte limunov sok, tahini, beli luk, so i ponovo izmiksajte sve sa novim sastojcima. Dodajte 2-3 kašike vode dok ne postignete željenu konzistenciju (jače će se učvrstiti kada se ohladi). Poslužite sa paprikom, kimom i malo maslinovog ulja uz omiljeni baget i uživajte!

Učitati još
Zatvori