Gastro praznična dekoracija: Creamcheese jelka, puter sveća & rosemary bites
Gastro praznična dekoracija: Creamcheese jelka, puter sveća & rosemary bites

Gastro praznična dekoracija: Creamcheese jelka, puter sveća & rosemary bites

Praznična sezona je vreme kada mirisi kuvanja postaju mirisi uspomena, a trpeza se pretvara u gastro čudo! Praznična dekoracija doma je glavni zadatak, a nakon što su šljokice i lampice na svom mestu, ostaje još da osmislite dekoraciju stola za ručavanje. Ovde ne mislimo na escajg, salvete i šarene tanjire, već na jestivu dekoraciju koja je ujedno i idealno praznično predjelo. U duhu deljenja i zajedništva, donosimo vam tri neodoljiva praznična recepta koji će oplemeniti vaš sto i razveseliti sve ukućane.

Krem sir jelkica

Sastojci:

  • 300g krem sira
  • Crne masline
  • Zelene masline
  • Sušeni paradajz
  • Kačkavalj
  • Krekeri

Priprema:

Najteži deo ovog recepta je oblikovanje jelkice. Ukoliko koristite više od jednog pakovanja krem sira, prvo sve sjedinite u zasebnoj činiji kako se jelka ne bi raspadala. Zatim, prebacite sir na parče providne folije i pomoću nje, oblikujte sir u figuru kupe i poravnajte spatulom. Sada vam još samo ostaje da po površini kupe ravnomerno rasporedite mešavinu crnih i zelnih maslina tako što ćete  jednu po jednu lepiti za oblikovanu figuru. Iseckajte grančice ruzmarina i nasumično ih rasporedite između maslina zajedno sa komadićima sušenog paradajza. Dalje vam je potreban list kačkavalja debljine oko jedan centimetar koji ćete iseći u obliku zvezde i čačkalicom postaviti na vrh jelke. Servirajte uz okrugle krekere.

Puter sveća

Za ovu zanimljivu kreaciju, potrebno vam je:

  • Puter
  • Vekna okruglog hleba
  • Papirna čaša
  • Fitilj za sveće

Priprema:

Na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj, otopite puter. Puter se brzo greje i gori, tako da ga na ringli držite veoma kratko i skinite pre nego što se pojave mehurići. Preporučujemo da u otopljen puter dodate malo seckanog ruzmarina i belog luka, ili začine po ukusu. Sipajte puter u papirnu čašu, ubacite fitilj u sredinu i pričvrstite ga lepljivom trakom za ivicu čaše tako da ostane u sredini. Stavite čašu u zamrzivač na sat vremena, ili dok se ne stegne. 

Pomoću čaše iste veličine, izrezbarite rupu na sredini hleba gde ćete postaviti sveću, a onda strane hleba secite vertikalno, skoro do dna vekne kako biste mogli da kidate parčiće hleba i umačete u puter. Kada se puter stegne, izvadite ga iz papirne čaše i postavite unutar hleba.

Praznične kuglice

Sastojci:

  • 300g kozjeg sira
  • 100g sušenih brusnica
  • 100g pekan oraha 
  • So i biber
  • Svež ruzmarin

Priprema:

Prvo sitno iseckajte pekan orahe i brusnice, pa ih začinite prstohvatom soli i bibera. Od kozijeg sira napravite kuglice i uvaljajte ih u naseckanu mešavinu. U svaku kuglicu zabodite čačkalicu i grančicu ruzmarina, i vaša gastro praznična dekoracija je gotova!

Umesto pekan oraha, možete koristiti i obične orahe, badem, indijski orah, ili kikiriki.

Učitati još
Zatvori