How to: Pomfrit od slatkog krompira sa dve različite vrste sosa
How to: Pomfrit od slatkog krompira sa dve različite vrste sosa

How to: Pomfrit od slatkog krompira sa
dve različite vrste sosa

Krompir je neizostavna stavka brojnih jela. Bilo da više volite da ga pripremate u hrskavom obliku, ili kao krokete i korpice – on je idealan u gotovo svako doba dana. Ipak, ukoliko se fokusiramo na batat [ slatki krompir ] koji se često naziva i superhranom – situacija je nešto drugačija.

Za razliku od običnog krompira, batat ima tanju koru te ga je potrebno guliti sa posebnom pažnjom. On se takođe razlikuje po boji i specifičnom ukusu koji jelima daje posebnu notu, a upravo to može se primetiti kod pomfrita od slatkog krompira po receptu koji smo pronašli na Instagram profilu @soulfood.bysara, a koji je gotov za manje od pola sata.

Uz njega se serviraju i dva sosa – od pavlake i avokada – koji će vas naterati da ovaj snack spremite još nekoliko puta.

Sastojci


  • batat
  • avokado
  • limun
  • dva čena belog luka
  • pavlaka
  • maslinovo ulje
  • paradajz
  • peršun
  • crni susam
  • so, biber

Priprema


Isecite batat na tanke kriške, odnosno komade koji su veličine standardnog pomfrita. Rasporedite krompir na pleh obložen papirom za pečenje, a na njega stavite začine i malu količinu maslinovog ulja. Krompir pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, odnosno sve dok ne postane hrskav.

U prvoj činiji sjedinite pavlaku, pola isceđenog limun i malo soli. U drugoj činiji izgnječite avokado, te dodajte so, biber, dva čena belog luka i drugu polovinu isceđenog limuna. Naposletku, na jednu polovinu pomfrita od slatkog krompira stavite sos od pavlake, a na drugu sos od avokada. Po želji, na vrh dodajte crni susam, peršun i druge začine, kao i iseckani paradajz.

Foto: Instagram @soulfood.bysara

Učitati još
Zatvori