Van Gogh x Pokémon: Izložba u amsterdamskom muzeju nastavlja da izaziva kontroverze
Van Gogh x Pokémon: Izložba u amsterdamskom muzeju nastavlja da izaziva kontroverze

Van Gogh x Pokémon: Izložba u amsterdamskom muzeju nastavlja da izaziva kontroverze

Kada je prvobitno bilo objavljeno da će Van Gogh Museum u Amsterdamu otvoriti jedinstvenu izložbu nastalu u kolaboraciji sa brendom Pokémon, oduševljenje je bilo očekivano. Međutim, ono što niko nije mogao da predvidi jeste da bi jedna ovakva izložba, naizgled zabavna i bezazlena, mogla da proizvede toliko kontroverznih reakcija. Iako je prošlo tek mesec dana od otvaranja, a biće postavljena sve do januara naredne, uprava muzeja već je morala da unese izvesne promene kako bi izložba mogla da se nastavi neometeno.

Problem nije proizveo nijedan specifičan eksponat. Malu kolekciju radova nastala u okviru ove kolaboracije čini nekoliko radova kojima su rekreirana čuvena likovna dela holandskog slikara, tako da umesto njegovih motiva, budu Pokémon junaci. Međutim, kontroverza je nastala kada je muzej pustio u prodaju ograničenu seriju Pokémon kartica, koje fanatici japanskog fenomena kolekcionarski skupljaju. Stoga, mnogi su pohitali na muzejska vrata, a bilo je i pokušaja da se kartice nabave ilegalnim putevima jedinstvenu ediciju ovih kartica, na kojima je predstavljen čuveni junak Pikachu sa šeširom Van Gogha, u stilu post-impresionizma.

Fanovi su do te mere nahrlili na vrata muzeja – i to posebno muzejskog shop-a, gde su se kartice prodavale – da su ubrzo nakon puštanja u prodaju, rešili da iste povuku. Posetioci muzeja, koji su se tuda uputili kako bi otkrili neke od najčuvenijih slika evropskog slikarstva, uputili su žalbe upravu muzeja zbog nastalih gužvi i smetnji, prouzrokovanih Pokémon fanovima.

Oni koji su za kratak inicijalni period uspeli da nabave svoje kartice, čija je cena inače u rasponu od 50 do 80 američkih dolara, već započeli preprodaju, i to za tri puta veću cifru. Tako cena jedne sada dostiže čak 180 dolara na online sajtovima preprodaje.

Foto: Instagram (@vangoghmuseum)

Učitati još
Zatvori