Van Gogh Alive: Imerzivna izložba koja oživljava univerzum holandskog slikara
Van Gogh Alive: Imerzivna izložba koja oživljava univerzum holandskog slikara

Van Gogh Alive: Imerzivna izložba koja
oživljava univerzum holandskog slikara

Sigurno da ste pred mnogim likovnim delima, šetajući kroz muzeje, zamišljali kako bi izgledalo da ušetate u prizor koji posmatrate. Određene slike, zahvaljujući svojim temama ili jedinstvenim stilu i kompoziciji, neretko bude želju da budemo deo scene koju prikazuju – a mnogi od njih, upravo zbog svoje živopisnosti, dozvoljavaju da, čak i dok stojimo pred njima u muzejskim prostorijama, osetimo kao da se nalazimo negde druge, na ulicama velikih gradova ili pak, pred prirodnim prostranstvima. Vođeni ovom idejom, iz jedne australijske organizacije, osmislili su jedinstveno iskustvo izložbe koje omogućava upravo to – da ušetate u sliku omiljenih autora, ali i mnogo više. Ako je Van Gogh jedan od vama dragih slikara, onda imate sreće, jer je jedna ovakva imerzivna izložba posvećena upravo njegovom opusu.

Takozvane imerzivne izložbe sve su češća praksa među galerijskim manifestacijama. S obzirom na to da su likovna dela, i to posebno ona od neprocenjive vrednosti kakve je slikao Van Gogh, smeštena širom evropskih muzeja koje retko napuštaju, ovo je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidite sve poznatije radove jednog umetnika. Međutim, iz organizacije Great Experience odlaze korak dalje, pa kreiraju ne samo imerzivno, već i potpuno „multičulno“ iskustvo. Šta to uopšte znači, možda se pitate?

Iskustvo među suncokretima

Umesto pukih vizuelnih projekcija na zidove galerija, kako druge imerzivne izložbe uglavnom izgledaju, Van Gogh Alive zaista omogućava da njegove slike ožive pred vama. Tako se, primera radi, možete naći u poljima suncokreta nalik na ona koja je slikao čuveni holandski ekspresionista ili pak, „u njegovoj sobi“ koju je takođe naslikao na jednom od poznatijih dela.

Ova putujuća izložba već je gostovala u preko 100 svetskih gradova, od Pekinga, Sindeja i Šangaja, preko Berlina, Londona i Rima, do Denvera i Indianapolisa. Trenutno je postavljena u švedskom gradu Malmeu, nakon čega stiže i u Oslo, pa ako se tokom jesenjih putovanja zadesite u nekom od ovih skandinavskih gradova, ne propustite priliku da doživite ovo jedinstveno iskustvo.

 

Foto: Instagram (@grande_experiences)

Učitati još
Zatvori