Jogging essentials: Sve što vam je potrebno kako biste ostvarili maksimalne efekte trčanja
Jogging essentials: Sve što vam je potrebno kako biste ostvarili maksimalne efekte trčanja

Jogging essentials: Sve što vam je potrebno kako biste ostvarili maksimalne efekte trčanja

Leto je prošlo, što znači da je vreme da se ponovo posvetimo treningu. Kako smo prethodne mesece pretežno koristili za odmor – kako od posla i svakodnevnih obaveza, tako i od redovne fizičke aktivnosti, koju smo zamenili izležavanju kraj mora i/ili bazena. Ipak, izgovora više nemamo, te je došao trenutak da se vratimo omiljenim sportovima i povratimo formu. A za nas to znači – idemo ponovo na jogging. Dok pripremamo za prvi jesenji trening, donosimo esencijalnu opremu bez koje ne krećemo na trčanje.

Foto: Kate Trifo (Unsplash)

First things first – patike za trčanje

Razume se da će nam za trčanje ponajpre biti potrebne – udobne i adekvatne patike. Ovo je pre svega važno kako bismo izbegli povrede, i time ostvarili sve benefite koje jogging ima. Obuća koja je namenjena za bavljenje sportskim aktivnostima pruža bolju potporu stopalu kako bi ono pravilno naleglo pri pokretanju, tako da ne dođe do istezanja. Patike za trčanje takođe pružaju adekvatnu zaštitu u vidu podrške zglobovima, čime možete izbeći njihovo izvrtanje prilikom brzih i naglih pokreta. U isto vreme, način izrade pruža fleksibilnosti u onim delovima stopala gde je to potrebno, omogućavajući prirodno pokretanje stopala, udobno i bez dodatnog naprezanja. Mnogi modeli pravljeni su i od materijala koji obezbeđuju stopalu da diše, što je takođe važno.

Foto: VENUS MAJOR

Hidratacija i energija

Prilikom bavljenja bilo kojim sportom, pa tako i joggingom, adekvatna hidratacija i snabdevanje tela energijom su imperativ. Ipak, tu treba postupati promišljeno. Česta je preporuka da izbegavate uzimanje vode tokom trčanja, već se savetuje da to činite isključivo pre ili po završetku treninga, tako da ne opteretite telo prevelikom količnim tečnosti, s obzirom na to da bi time uticali na performanse. Ipak, hidratacija je bitna za oporavak nakon trčanja, zato je flašica vode esencijalna.

Isto važi i za mali snack – u džep uvek stavite namirnicu koja će vam pomoći da povratite snagu nakon sesije jogginga. Naš izbor su često urme, omiljene među sportistima, a poznate po svojim energetskim vrednostima, pri čemu su i jednostavne za pakovanje u džep jakne ili prsluka. To mogu biti i proteinske čokoladice, odnosno barovi obogaćeni svim potrebnim sastojcima koji će dati energije i okrepiti vas nakon napornog treninga.

Foto: Andrew Heald (Unsplash)

Gadget za praćenje aktivnosti

Kako bismo uopšte znali da li smo ostvarili maksimalne benefite trčanja, potrebno je da pratimo promene koje se dešavaju. Zato, na stazu uvek nosimo i gadget koji beleži promene tokom bavljenja sportom, a naš izbor u tom slučaju je Huawei Watch GT4,  obzirom na to da u domenu praćenja sportskih aktivnosti donosi unapređenu preciznost i sistem praćenja kalorija, kao i nove sportske režime, koji uključuju trčanje, vožnju bicikla, plivanje, sportove poput fudbala i košarke, kao i e-sportove. Sat je opremljen TruSeen™ 5.5+ tehnologijom koja efikasno meri otkucaje srca i analizira rezultate treninga uz upotrebu AI algoritma, zbog čega je preciznost zagarantovana u svim prilikama. Još jedna od funkcija zbog koje Huawei Watch GT 4 ubrajamo u svoje essentials jeste i potpuno novi Activity Ring. Ovaj dodatak poseduje nove vizuale i sisteme praćenja sagorevanja kalorija i trajanje treninga, kao i jedinstven sistem nagrada koji nas posebno motiviše da kontinuirano treniramo.

Huawei Watch GT 4 donosi i Stay Fit aplikaciju, koja pored osnovnih funkcija merenja kalorija, prati kalorijski deficit, unos kalorija i progres ka željenoj kilaži, uzimajući u obzir fizičku aktivnost. Uz profesionalnu analizu, aplikacija kreira i personalizovane planove i vodi korisnike ka cilju iz nedelje u nedelju.

Foto: Kate Trifo / Andrew Heald (Unsplash) / Huawei promo

Učitati još
Zatvori