Evropska modna elita – otkrivamo vam najprestižnije škole mode
Evropska modna elita – otkrivamo vam najprestižnije škole mode

Evropska modna elita – otkrivamo vam
najprestižnije škole mode

Da li ste ikada maštali o svojoj modnoj kolekciji ili zamislili savršenu cipelu? Škole za modu su ključni korak za one koji žele da naprave uspešnu karijeru u modnoj industriji i steknu iskustvo rada sa svetskim vodećim modnim brendovima. Spremili smo vam mini guide o prestižnim modnim školama u Evropi. Sa globalnom konkurencijom, koja postaje sve zastupljenija, odabir prave škole će podariti krila vašim idejama. Pored toga što jednog dana možete stvarati rame uz rame sa najpoznatijim dizajnerima, možda ćete se zaljubiti u grad svetlosti ili propričati italijanski.

POLIMODA

Prva na listi prestižnih školi mode, smeštena u srcu renesanse, nalazi se Polimoda. Ova prestižna italijanska škola mode koja neguje tradiciju, nudi raznovrsne programe koji kombinuju teoriju i praksu, što omogućava studentima da steknu sveobuhvatno znanje i veštine potrebne za uspeh u sferi mode. Nastava na Polimodi se odvija na više jezika, što omogućava studentima iz različitih delova sveta da pristupe obrazovanju na visokom nivou i da se pripreme za svetske karijere u modnoj industriji. Fun fact, Gucci, Emilio Pucci i Ferragamo potiču baš iz Firence.

CENTRAL SAINT MARTINS

Na drugom mestu, Central Saint Martins, kao deo Univerziteta umetnosti u Londonu, poznata je po svojoj inovativnosti i eksperimentalnom pristupu modi. Privlačeći najtalentovanije mlade dizajnere iz celog sveta, CSM zahteva obiman portfolio. Ova britanska škola mode, okružena bogatom kulturnom i umetničkom scenom, pruža inspirativno okruženje za kreativni razvoj. Takođe nudi različite programe koji obuhvataju razne oblasti u modi, poput stajlinga i modne fotografije. Alexander McQueen, Stella McCartney i John Galliano samo su jedan deo bogatog alumnija ove škole.

ROYAL ACADEMY OF FINE ARTS ANTWERP

Royal Academy of Fine Arts Antwerp, sa svojom reputacijom za stvaranje iconic modnih dizajnera poput Antwerp six koju čine Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, i drugi, visoko je cenjena akademija. Njihov fashion department nudi intenzivan program fokusiran na originalnost pojedinaca. Za ovaj fakultet najčešće se opredele individualci koji već imaju slični završeni smer, poput arhitekture ili industrijskog dizajna. Možemo slobodno reći da je veoma hrabar izazov, opredeliti se za školu mode u Antverpenu.

PARSONS PARIS

Sa sličnim pristupom, Parsons School of Fashion u Parizu pruža inspirativno okruženje za razvoj talenata, u srcu grada koji važi za epicentar svetske mode. Važno je napomenuti da je ova škola deo Parsons School of Design sa sedištem u Njuorku. Pariska škola mode Parsons teži da stvori kreativne lidere koji su spremni da se suoče sa izazovima savremene industrije mode i dizajna. S druge strane, iz njihove škole u Njuorku potiču imena Donatella Versace i Marc Jacobs.

Osim lokacije, važno je razmotriti i samu estetiku škole. Dok se neke škole fokusiraju na inovaciju i eksperimentalnost, druge naglašavaju tradicionalni pristup modi. Izbor smerova omogućava studentima da se usmere ka specifičnim oblastima poput dizajna odeće, tekstila ili modnog marketinga kao i art direkcije. Odabir najbolje škole za modu zavisi od individualnih ciljeva, vaše estetike i ambicija. Mi vam predlažemo da pogledate njihove instagram profile i pronađete školu koja najviše komunicira sa vašim senzibilitetom i vizijom. Zažmurite i zamislite grad u kome sebe možete da zamislite da ispijate kafe i učite novi jezik.

Učitati još
Zatvori