Bili smo na Billie Eilish nastupu na Sziget festivalu i sada smo „happier than ever“
Bili smo na Billie Eilish nastupu na Sziget festivalu i sada smo „happier than ever“

Bili smo na Billie Eilish nastupu na Sziget festivalu i sada smo „happier than ever“

Šest dana u godini, Budimpešta postaje naročito živa, posebno posećena i utoliko više nepodnošljiva lokalnim stanovnicima, ili pak samo onima koji ne čekaju tih šest dana nestrpljivo koliko i pridošli turisti. Sziget muzički festival, ujedno i jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala, prethodne nedelje od 10. avgusta do 15. avgusta okupirao je Óbuda ostrvo u centru Budimpešte i priredio svojim „građanima“, poznatijim kao Sziget „szitizens“, još jedno nezaboravno iskustvo u nizu. Izvođači kao što su Billie Eilish, Macklemore, Lorde, Florence + The Machine, Mumford & Sons, David Guetta i mnogi drugi našli su se na main stage-u festivala, a ni ove godine Journal redakcija nije propustila priliku da se nađe do barikade čuvene bine, ili barem najbliže barikadi što je nama bilo moguće.

Poslednji dan festivala, Billie Eilish je zvanično „zatvorila“ glavnu scenu kao njen poslednji izvođač, a mi nismo mogli da zamislimo bolji završetak celog iskustva. Ukoliko ipak niste bili jedni od onih koji su satima stajali, gurajući se sa više desetina hiljada ljudi čekajući Billie da izađe na scenu, we’ve got you covered. Donosimo samo delić atmosfere koji je pevačica donela na svoj nastup u Budimpešti, i manifestujemo svetsku turneju koja će uskoro ponovo dovesti Billie u Evropu.

YOU MADE ME HATE THIS CITY –

– bile su prve reči koje je publika čula nakon što su napokon bila ugašena sva svetla, najavivši da je zvezda upravo kročila na scenu, ili bolje reći, dotrčala. U svom prepoznatljivom hype maniru, Billie je otpočela nastup pesmom Bury a friend čime je publiku sa nule odmah podigla na 100.

Scenskim prisustvom o kom čak i nekoliko decenija dugi profesionalni umetnici mogu samo da sanjaju, dvadesetjednogodišnja pevačica je pokazala da se pravi izvođač rađa, a ne postaje. Vešto prebacujući svoje fanove napred-nazad iz hajpa u „in our feels“ raspoloženje, Billie je kreirala savršenu setlist-u koja je sadržala pesme iz oba albuma, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? i Happier Than Ever, kao i druge popularne singlove poput Everything I Wanted i pesama sa don’t smile at me EP-a. Najprostije rečeno, publika nije znala da li da skače ili da plače, a u našem slučaju – bilo je oba.

Billie Eilish in Barbieland

Iako smo se za festival nedeljama unapred zagrevali plejlistama koje su podrazumevale dosadašnji setlist sa prethodnih festivala ovog leta, za Sziget je Billie unela određene izmene. Na našu sreću, pesma What Was I Made For snimljena za Barbie soundtrack prošla je u „uži krug“ i našla se na repertoaru te večeri, kao i saradnja sa Labrinthom, pesma Never Felt So Alone.

Saved the best for last 

Nakon što su Billie i njen rođeni brat Finneas, sa kojim pevačica stvara i izvodi svoju muziku, sproveli publiku kroz najširi spektar emocija, bilo je vreme da se nastup privede kraju sa dve pesme koje je Billie lukavo ostavila za sam kraj. Prepoznatljivi prvi taktovi praćeni sa tekstom white shirt now red, my bloody nose, otkrili su da je stigla na red pevačicina pesma sa najvećim komercijalnim uspehom – bad guy.

Tri minuta skakanja, gurkanja i vikanja dobropoznatog teksta bilo je završeno, a Billie je nakon ispaljenih konfeta izgovorila rečenicu koju smo u tom trenutku najmanje hteli da čujemo: Thank you so much for having me, this is my last song. Kao i očekivano, ali nipošto manje izuzetno, Happier Than Ever je bila grandiozni završetak već dovoljno grandioznog nastupa, kada je publika poslednji put dobila priliku da vrišti onaj deo pesme koji posebno pogađa tamo gde „boli“. Mi naš (za sada) nećemo otkriti.

billie eilish
billie eilish
billie eilish
billie eilish
billie eilish

Foto: Ema Krsmanović, Instagram

Učitati još
Zatvori