Journal kolumna: TELEFON
Journal kolumna: TELEFON

Journal kolumna: TELEFON

1993. godina.

Kasno je podne. Ne sećam se koji je bio mesec, ali znam da je bilo toplo jer sam sedela na terasi. Čula sam da zvoni telefon, crni starinski običan telefon. Čak je na prednjoj strani imao osim brojčanika na okretanje i jedno belo polje sa ispisanim 101-666. Da, toliko jednostavno. Kao da mi koji živimo u tom stanu ne znamo rođeni broj telefona, pa ko veli da ga imamo ispisanog.

Nalazio se između kuhinje odvojene šankom i dnevne sobe. Naravno, ona koja je obitavala u kuhinji se i dograbila slušalice. Jedini problem u ovoj priči je što ta osoba i ja i dan danas imamo potpuno identičan glas! Majka i ja godinama zbunjujemo ljude, ako se kojim slučajem javimo na telefon one druge.

Da se vratim na poziv. Sa druge strane te fiksne linije bio je moj tajni dečko… Stariji pet celih ogromnih godina. Spreman za razne stvari, za koje je moja mama svakako mislila da ja nisam spremna. Koliko god šopingovala u Rimu, išla u Austriju u banju ili na egzotična letovanja, smatrala je da seks pre braka donosi isključivo nevolje, a da ona zaista ne vidi sebe u nekoj ginekološkoj ordinaciji, kako reče, „skupljajući moje suze i potencijale, zbog nekog đilkoša“.

Dakle, Dejan nije znao da priča sa maman, već sa mladom seksi ćerkom, pa se onako kulturno ispričao šta će mi sve večeras raditi na Dunavskom keju. Baš kraj onog čamca gde smo se skorije mazili, ako se sećam?!

Draga maman je uzela malo šećera i vode, a onda me uhvatila za uredno upletenu kiku i očitala bukvicu.

Verovali ili ne, sva moja zaklinjanja da je to bilo samo maženje, poznatije kao lagani peting i par poljubaca, nisu urodila plodom. Sutradan sam bila u ordinaciji Doma zdravlja Novi Beograd, na ginekološkom pregledu prvom u životu radi dokazivanja moje čistote i nevinosti. Bog mi je svedok da sam se osećala kao kompletan idiot. A moja maman je ponosno izašla u svom Mirjana Marić teget kompletu i potapšala me po glavi: „Pametno mamino, sa tim mangupom se više nećeš videti, čula sam se sa njegovim roditeljima, sramota!“

Moj prvi seks je došao mnogo kasnije uz ozbiljnu diverziju! Već smo nekolicina nas imali i mobilne telefone, ha! Mislili smo da je to tako fensi, tako kul, tako nobles! Vučeš kutiju, da bi realno bio non stop kontrolisan. Ali, ta kutija je skupa, pa ako imate nju, a ne tupavi pejdžer za koji ti opet treba telefon da se javiš… Ti legendo imaš svet u desnoj ruci, MOBILNI TELEFON!

Dok ovo pišem, nadam se da me ne čita niko mlađi od 35 godina.

Jer, ova ekspertiza suptilne robije njima neće imati smisla. Elem, lako sam pala na fiksnom, šta se dešavalo kasnije? Ja sam na vreme shvatila da je telefon ozbiljan zajeb. Ali, moj tata je smatrao da će kupovinom tog preskupog aparata kontrolisati moje kretanje. Vreme je bilo turbulentno. Da, kao turbo folk, kao turbo momci i devojke, kao Srbija za vreme Miloševića. Sada je isto samo što su nam turbo telefoni, a svi gore pobrojani, ne nose više Versace košulje, kajle i prangije, već Loro Piana odela, AP satove i ozbiljne telefone sa aplikacijama, koje su „neprovaljive“. Greška. OOOzbiljna greška. Ja sam dakle „pala“ na žicu, jednom i nikada više. Kada sam uvučena sistematski u svet pametne tehnologije, odlučila sam da budem uvek korak ispred. Poruke koje ne treba niko da vidi su odmah obrisane. Slike se ne šalju, ako na njima ima i zrno golotinje. A posete nekim možda eksplicitnim društvima se nikada ne zabeleže kamerom telefona, jer mama me je tako vaspitala. No, zašto ja o telefonu?

Leškarim u spa centru jednog predivnog hotela u kom imam oduvek mir, privatnost i pre svega prijatelje.

Ovde se ljudi, koliko god se znali iz grada, samo diskretno jave i odjave. Svi smo došli po komadić mira i tišine. Dakle u tom miru i tišini… Dve, tri tople ležaljke od mene je mlada prelepa žena. Njen kasnije saznajem verenik, odlazi u saunu, a  tamo ne može sa mobilnim. Naravno, na pamet mu ne pada da je mala plava odavno upamtila šifru… Dok se on opušta i poliva vrelo kamenje vodom sa eukaliptusom, snajka je već ušla i u Viber secret chat… Ah da, jako mi je bitno da znate. Ako uđete u Viber već sigurne da ćete nešto naći, pogledajte secret chat, zahvalite mi kasnije…

Dakle, mlada je već nakon 5 minuta pozvala mamu, kumu, sestru čini mi se, a i vozača. Toliko je hodala u krug da sam zamolila devojku da joj dobaci šljivovicu. Verujte, u tim situacijama pomaže samo rakija! Ne pitajte me kako znam…

Moderne tehnologije su najbolji način da budete tropa!

Moj bivši je pametno upario svoj sat sa telefonom, misleći da je to vrh tehnološke inteligencije. Pa jeste, bravo! Nakon tog uparivanja mi smo se rasparili. Nikako mu nije palo na pamet da je njegov sat pored mene, meni prvoj javio da mu je švalerka bezbedno stigla kući… Saznao je to koji minut kasnije kada sam mu spakovala sav imetak i poslala ga istoj. Sledeći bivši nije znao da se pod tehnološki kriminal ne računa, ako mu njegovim otiskom otključam telefon. Jebi ga sumnjala sam, a on je bio leš pijan. Iskoristi situaciju, da ona ne iskoristi tebe!

Koliko vas se sunovratilo tako što je neka pijana budala okačila snimak vas u kafani kada ste muški slagali da imate temperaturu i da baš ne možete sa „njim“ da se vidite. Osvanuli ste na Instagramu, kako dupetom profi mešate u nekoj birtiji sa par drugarica. Mislim, ne bih o političkim skandalima koji se dešavaju redovno i svuda oko nas, sa raznoraznim eksplicitnim snimcima. Zabavno je, nema šta! Zgodan frajer, dobra riba, malo zabave. Sve bi bilo super da je ta dobra riba na snimku supruga, zar ne? Nažalost supruge se ne snimaju. One se gledaju uživo, pa i nisu toliko zanimljive.

Najsmešnija kategorija su chat budale…

Oni se tako dopisuju sa nekom „u braku mi je dosadno“ budalom, da popune vreme, napumpaju ego ili ubiju neki sat, dok je dete na klizanju! Zaborave da obrišu chat i „padnu na budalu“! Da, bukvalno ništa nisu uradili, pa čak imali ni onaj moj lagani peting sa početka teksta. A završiše za malo u crnoj hronici!

I ne, nisam rekla da ne uzimate tuđe telefone. Ja prva nisam dok nisam shvatila koliko može da bude zabavno. Iskreno, po meni je poštovanje čak i uklanjanje dokaza! Jer, ako već muljate, muljajte šmekerski. Brišite bre te poruke, to je samo jedan svajpić! Ili nemojte, ali me onda ne pitajte šta posle… Uostalom, ako vam se baš digne, bolje odmah zakažite stan na dan i zadovoljite se, osim ako niste chat jebači, onda je sve jasnije… Vi zaista zaslužujete „ono posle“.

I evo, dok gledam odbeglu mladu, kako uredno spakovana čeka vozača, glupo mi je da joj kažem, da je upravo krenula samo da nađe budućeg bivšeg muža! Jer, ako tražiš nešto, uvek ćeš i naći. Telefon je najveći neprijatelj svih nas. Znam zvuči dramatično, ali kad sam ja pala na žicu, šta ćemo sa ovih 30 aplikacija koje nam rade o glavi?

U svetu Mark Zuckeberg/a, budi Julian Assange.

Vaša,

J.

Foto: Profimedia / Instagram @satcclips

Učitati još
Zatvori