Pronašli smo četiri ljubavne knjige koje morate pročitati – i to na popustu
Pronašli smo četiri ljubavne knjige koje morate pročitati – i to na popustu

Pronašli smo četiri ljubavne knjige koje morate pročitati – i to na popustu

Mesec ljubavi je u toku. U februaru posebnu pažnju obraćamo na romantične detalje u outfitima, enterijeru, na noktima i u kosi. Tu je i ultimativni make-up look za Dan zaljubljenih. Takođe, biramo da sadržaj kojim smo okruženi što više odiše romantikom i nežnošću. Iako smo pronašli najromantičnije restorane u Beogradu, ponekad nema ničeg lepšeg od ostajanja kod kuće (posebno kada rekreiramo romantične recepte).

Filmovi i serije se podrazumevaju i preporuka je mnogo. Ipak, ovoga puta pažnju posvećujemo potcenjenoj romantičnoj aktivnosti – čitanju. Bilo da je naglas, sa partnerom ili ne, čitanje nam dopušta da se prepustimo mašti i sanjarenju. U nastavku teksta predstavljamo knjige koje odišu romantikom i ljubavlju. Bonus points? Trenutno su na popustu.

Džejn Ejr, Šarlot Bronte

Klasik engleske književnosti, roman Džejn Ejr je neizostavno štivo. U vreme kada se pojavio, 1847. godine, roman spisateljice Šarlot Bronte izazvao je burne reakcije. Kritikovan zbog odsustva morala i kritikovanja religije, roman Šarlote Bronte naišao je na otpor javnosti. Svakako, ženska nezavisnost kojom roman odiše bio je hrabar izbor. Ipak, vreme je dokazalo da je Džejn Ejr visoko kvalitetno delo koje svako mora da pročita.

Roman govori o siročetu Džejn Ejr, sestričini pokojnog muža gospođe Rid. Kada se Džejn useli u dom gospođe Rid, oseća se nepoželjnom, te odlazi u internat za devojčice. Tamo se susreće sa još većom okrutnošću nego u ujninom domu. Ipak, uspeva i da stekne prijatelje i razumevanje koje do tada nije iskusila. Nakon školovanja, prihvata posao guvernante na Tornfildu, velikom gospodskom imanju, gde prvi put u životu pronalazi i ljubav. Međutim, izabranik njenog srca, nepredvidivi i mračni gospodin Ročester, ima tajne koje mogu da upropaste snove jedne mlade devojke o ljubavi.

Džejn Ejr, Šarlot Bronte
knjizare-vulkan

Razum i osećajnost, Džejn Ostin

Još jedan književni klasik, Razum i osećajnost je prvi roman spisateljice Džejn Ostin. Iako je sam po sebi kultno književno delo, postao je još više to kada se pojavio i istoimeni film sa Keirom Knightley i Matthew Macfadyenom u glavnim ulogama. Ovaj roman je i naša večna stilska inspiracija, te smo pronašli i spavaćice koje bi nosile junakinje iz knjiga Džejn Ostin.

Prvi obljavljeni roman Džejn Ostin, Razum i osećajnost, predstavlja savršeno zabavnu priču o snazi duha i ljubavi u čijem se centru nalaze dve sestre sasvim različitih naravi ­- Elinora i Marijana Dešvud. Marijana se ponosi bogatstvom emotivnog sveta i snagom svojih osećanja, duboko prezirući materijalne interese i logiku praktičnog života. Ona zamera svojoj sestri Elinori što je suviše uzdržana, praktična i razumna. Ali već prva lična drama, obrt životne igre u kojoj se svako kali i stiče svoje pravo lice, prenuće Marijanu iz njene zablude i njenu složenu ličnost upotpuniti hrabrošću, iskustvom i razboritošću.

Razum i osećajnost, Džejn Ostin
knjizare-vulkan

Normalni ljudi, Sali Runi

Drugi roman irske književnice Sali Runi, Normalni ljudi, uzdrmao je literarni svet. Velika popularnost romana dovela je i do istoimene serije na platformi HBO, nakon koje smo na Airbnb-u pronašli i vilu u Italiji u kojoj je deo serije sniman. Serija je takođe i lansirala karijere Daisy Edgar Jones i Paula Mescala. Mescal je glumac čiju karijeru pomno pratimo, a koga ćemo uskoro gledati i u nastavku filma Gladiator.

Nominovan za prestižnu Booker nagradu, roman Normalni ljudi istražuje intiman odnos između Marijen i Konela, mladih Iraca koji zajedno pohađaju srednju školu. Radnja se fokusira na njihovu ljubav koja je snažna, strasna i duboko emotivna, a opet jako kompleksna. Ono što ovaj roman krasi jeste to da iako je fokus usmeren na ljubavni odnos dvoje ljudi, Runi studiozno opsuje probleme mladih kao što su anksioznost, neprihvatanje od strane porodice i prijatelja i duboko nezadovoljstvo samim sobom.

Normalni ljudi, Sali Runi
geopoetika

Sedam muževa Evelin Hjugo, Tejlor Dženkins Rid

Roman Sedam muževa Evelin Hjugo uživa veliku popularnost otkad se pojavio 2017. godine. Spisateljica Tejlor Dženkins Rid je originalnom pričom o fiktivnoj holivudskoj divi Evelin Hjugo postigla da prenese ne samo glamur filmskog grada, već i da kreira intrigantnu ljubavnu priču. Ipak, ne dozvolite da vas naslov zavara. Sedam muževa glumice Evelin Hjugo samo su propratni element u otkrivanju njene istinske i jedine ljubavi.

Radnja romana počinje 1955.  i seže sve do 2017. godine, a Evelin Hjugo nakon povlačenja iz javnosti i višegodišnjeg skrivanja odlučuje da otkrije pozadinu svog glamuroznog života. Tako se čuvena diva i novinarka Monik sastaju i sloj po sloj novinarka upoznaje sasvim drugo lice Evelin Hjugo i shvata da se iza nemilosrdne maske zapravo skriva duboko ranjena žena. Međutim, kako se priča bliži kraju, tako se nenadano ukrštaju lični životi mlade novinarke i holivudske glumice. A poslednje stranice pružaju nesvakidašnji epilog.

laguna
Učitati još
Zatvori