Journal preporuka: Tri #mustread romana irske autorke Sally Rooney
Journal preporuka: Tri #mustread romana irske autorke Sally Rooney

Journal preporuka: Tri #mustread romana
irske autorke Sally Rooney

Ponekad razmišljam o ljudskim odnosima kao o nečemu nežnom i mekanom, poput peska ili vode, kojima tako što ih sipamo u određene posude dajemo oblik – rekla je Sally Rooney i svoje misli pretočila u dela. Dala je oblik nekim od najintimnijih ljudskih odnosa u svoja tri romana. Dobila je epitet najboljeg milenijalskog romanopisca. Sunday Times ju je imenovao za Najbolju mladu spisateljicu godine. A mi bismo rekli da ona nije samo spisateljica, već simbol savremene književnosti koja istražuje dubine ljudskih odnosa, umova i duše. Njeni romani odražavaju savremene dileme, strahove i želje, čineći je glasom koji nas podstiče da razmišljamo i osećamo. Dok čekamo sledeći roman irske književnice, preporučujemo njena tri romana koja su obeležila književnost 21. veka.

Conversation with friends

Conversations with Friends je Rooneyjin debitantski roman objavljen 2017. godine. Smeštena u Dablinu, radnja  prati odnos između Frances i Bobby, dve najbolje drugarice, ujedno i bivše ljubavnice. Njihov odnos se menja kada upoznaju bračni par Melissu i Nicka. Kroz duboke i filozofske razgovore o ljubavi, umetnosti i društvu, Rooney donosi priču o ljubavnim odnosima, otkrivanju vlastitih emocija i suočavanju sa prošlošću. Pisan u prvom licu, roman nam daje dublji uvid u zapletene misli i osećanja protagonistkinje, ostavljajući nam da sami donesemo sud. Da li podržavamo Frances ili pak osuđujemo njene destruktivne i autodestruktivne nagone?

Knjižara Vulkan

Normal People

Normal People, objavljen 2018. godine je proglašen najboljim romanom godine na Costa Book Awards-u. Takođe je doneo Sally Rooney zasluženo priznanje najbolje autorke godine. Istražuje intiman odnos između Marianne Sheridan i Connella Waldrona, mladih Iraca koji zajedno pohađaju istu srednju školu. Radnja se fokusira na njihovu ljubav koja je snažna, strasna i duboko emotivna, a opet jako kompleksna. Zašto? Zato što su i ljudi koji je proživljavaju jako kompleksni. Ono što ovaj roman krasi jeste to da iako je fokus usmeren na ljubavni odnos dvoje ljudi, Rooney studiozno opsuje probleme mladih kao što su anksioznost, neprihvatanje od strane porodice i prijatelja i duboko nezadovoljstvo  samim sobom. Istoimena serija koja je uređena kao adaptacija je takođe stekla veliku popularnost.

Knjižara Vulkan

Beautiful World, Where Are You

Najnoviji, ujedno i poslednji roman irske spisateljice objavljen je 2021. godine. Donosi priču o četvoro mladih prijatelja – Alice, Felixu, Eileen i Simonu koji se suočavaju sa izazovima ljubavi, prijateljstva, politike i umetnosti. Ovaj roman u mnogo čemu podseća na prva dva, gde Sally Rooney nastavlja da istražuje dubinu međuljudskih odnosa. Možemo primetiti njeno autorsko prisustvo, s obzirom na to da su neke činjenice povezane sa njenim privatnim životom. Beautiful World, Where are you nas poziva na razmišljanje o našem mestu u svetu i pronalaženje smisla u savremenom društvu ispunjenom promenama i nesigurnostima.

Knjižara Vulkan
Učitati još
Zatvori