Ulov na sniženju: Četiri knjige idealne za predstojeća putovanja
Ulov na sniženju: Četiri knjige idealne za predstojeća putovanja

Ulov na sniženju: Četiri knjige idealne
za predstojeća putovanja

Leto već uveliko traje, a odmor i pravi hedonizam nepotpuni su bez neodvojivog saputnika – knjige, koja nas gotovo uvek odvede na neko neponovljivo imaginarno putovanje. Bilo da preferirate čiklit literaturu, trilere, ili pak kvalitetnu porodičnu sagu, izdavačka kuća Vulkan, pripremila je veliku letnju akciju, na kojoj su odabrani naslovi sniženi od 25 do 40% – a Journal donosi svoje nezaobilazne preporuke.

Velika očekivanja – Čarls Dikens

Bezvremeni i najvoljeniji roman engleske književnosti Velika očekivanja uvek zauzme i najvažnije mesto naših preporuka za čitanje  – a tako će biti i ovog puta. Radnja se odvija u periodu rane viktorijanske epohe i prati životni put dečaka Pipa. Isprva siromašan i osuđen na život u močvarnom Kentu, maleni Pip odrasta u kući svoje sestre i njenog muža. Bez ikakve životne perspektive i usmeren na stalne patnje, Pip sasvim slučajno upoznaje devojčicu Estelu, koja živi u domu bogate gospođe Hevišam.  Ovaj susret imaće veliki uticaj na dalje žudnje provincijskog dečaka. Zaljubljuje se u hladnu i nezainteresovanu Estelu, te odlučuje da postane obrazovani gospodin vredan njene ljubavi. Uskoro se u Pipovom životu pojavljuje tajni dobrotvor rešen da mu obezbedi najbolje obrazovanje. Međutim, da li uglađeni maniri i uzvišeni društveni položaj zaista mogu da osvoje srce jedne devojke? Sve to možete otkriti u dinamičnom i kompleksnom remek-delu Čarlsa Dikensa.

Velika očekivanja – Čarls Dikens

Iz pepela – Aleks Šulman

Nakon klasika, sledi roman savremenog švedskog pisca Aleksa Šulmana Iz pepela. Radnja ove porodične drame odvija se kroz dve vremenske linije i prati braću Nilsa, Benjamina i Pjera, koji već dvadeset godina žive bez ikakvog međusobnog kontakta. Jedna, na prvi pogled bezazlena dečja igra dovela je do tragedije, nakon koje jedna porodica biva slomljena na najsitnije deliće. Mnogo godina kasnije, razdvojenu braću spaja vest da je njihova majka preminula. Ona u pismu izražava svoju poslednju želju da se Nils, Benjamin i Pjer vrate u kolibu pored jezera kako bi rasuli njen pepeo. Ovaj povratak otvara stare nezarasle rane. A čitaoci do kraja ovog neizvesnog romana mogu saznati, kakva se to zapravo nesreća dogodila u prošlosti.

Iz pepela – Aleks Šulman
Iz pepela – Aleks Šulman

Čovek bez granica – Ričard Č. Morais

Ukoliko ste u potrazi za književnim delom koje se čita u dahu, onda sa nemojte zaobići roman Čovek bez granica. U središtu ove srceparajuće priče nalazi se sedamdesetpetogodišnji bankar Hose Marija Alvarez, koji u bolničkoj postelji iščekuje smrt. Suočen s terminalnom fazom bolesti, Hose čitaoce vodi na proputovanje kroz davnu prošlost i priseća se dečačkih dana, nekadašnjeg života u Španiji i jedinstvenih trenutaka koje je proveo kraj reke uz oca i brata. Vreme ubrzano ističe, a sva lepa sećanja blede, jer naposletku starac u sebi nosi višegodišnji teret krivice. Kakvu je grešku Hose počinio u prošlosti i da li će mu porodica oprostiti – odgovori stoje u dirljivom romanu američkog književnika Ričarda S. Moraisa.

Čovek bez granica – Ričard Č. Morais

Miranda je nestala – Havijer Kastiljo

Misterija je mnogima najdraži žanr, a na ovoj akciji čekirali smo odličan roman koji će čitaoce zasigurno držati u neizvesnosti do krajnjeg poglavlja – u pitanju je Miranda je nestala. Premisa je sledeća. Tokom produženog vikenda nadomak kolibe u Hiden Springsu nestaje Miranda Haf. Njen suprug Rajan zatiče obijenu kolibu, kupatilo puno krvi i taj nestanak se ubrzo pretvara u nerešivu slagalicu. Dani prolaze, a onda u neposrednoj blizini mesta zločina inspektori pronalaze neprepoznatljiv leš, međutim, to nije Miranda. Potraga se nastavlja, a ubrzo iz obližnje močvare na površinu izranja automobil – za koji se nešto kasnije ispostavlja da je pripadao ženi nestaloj pre skoro četrdeset godina. Nelogičnosti se ređaju, a samo jedna osoba zna ko stoji iza ovih sumnjivih okolnosti i gde je zapravo Miranda.

Miranda je nestala – Havijer Kastiljo

Akcija je dostupna na sajtu vulkani.rs i traje do  13. jula.

Foto: Vuklan

Učitati još
Zatvori