Glumci u Holivudu obustavili štrajk: Kakav dogovor je postignut?
Glumci u Holivudu obustavili štrajk: Kakav dogovor je postignut?

Glumci u Holivudu obustavili štrajk:
Kakav dogovor je postignut?

Nakon 118 dana – i brojnih otkazivanja i pomeranja premijera – glumački štrajk u Holivudu je završen. Udruženja SAG-AFTRA i asocijacija produkcijskih kuća AMPTP (eng. Alliance of Motion Picture and Television Producers) konačno su postigle dogovor, čime je završen najduži štrajk radnika u istoriji američke filmske industrije.

Do kakvih dogovora su došli?

Poslednji dani štrajka ticali su se najznačajnijih uslova koje su glumci ispred SAG-AFTRA zahtevali. Nakon što su scenaristima odobreni zahtevi u vidu regulisanog korišćenja veštačke inteligencije, glumci su tražili sličnu vrstu sigurnosti – što su postignutim dogovorim i uspeli da ostvare. Osim toga, nakon višemesečnih pregovora, predstavnici glumačkih udruženja uspeli su da ostvare i istorijsku povišicu u zaradi. Dogovorom je utvrđeno da će minimalna zarada biti uvećana za 7%. Poređenja radi, WGA (eng. Writers Guild of America and the Directors Guild) su dobili uvećanje od 5%.

Šta sada?

Štrajk u Holivudu je zvanično okončan kada je otkucala ponoć ovog četvrtka. To ujedno znači da bi već ovog vikenda mnogi glumci mogli da se vrate svojim zaduženjima – između ostalog, i promociji iščekivanih filmova i serija. Od kada je štrajk počeo, a ekipe filmova BarbieOppenheimer obustavile svoje press turneje, nije bilo promocija i sličnih dešavanja. Prekidom štrajka, filmovi koji su čekali svoje premijere konačno bi mogli da dobiju nove datume. Ne samo to, već će ovime moći da se nastavi i snimanje filmova i serija čija je produkcija prethodno obustavljena.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori